Міндоходів розповіло про ризики для тих, хто працює не офіційно

admin 12.11.2014 10:05 СОЦІО

На сьогоднішній день досить багато випадків, коли працівники підприємств, установ, організацій працюють без оформлення трудових відносин та отримують заробітну плату “в конверті”.

"Відповідно до Законів України: «Про працю», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не оформлення трудових відносин позбавляє працівників права вимагати від роботодавців належних умов праці та гідної її оплати, а також захищати свої права в суді. До того ж таких громадян не можна віднести до категорії «наймані працівники».
Якщо працівник отримує заробітну плату “в конверті”, а роботодавець не сплачує за нього страхові внески до Пенсійного фонду, то цей період не зараховується до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується під час визначення розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути.
Існує багато випадків, коли наймані працівники отримують офіційну зарплату на рівні мінімальної або меншу за мінімальну, а решту зарплати – у «конверті». Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляючи їм у табелі обліку робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 та більше годин на день. Відповідно їм нараховують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять у конвертах. Таким чином, роботодавці порушують права і гарантії своїх працівників.

Шановні громадяни! Пам’ятайте, що ви маєте право вимагати від роботодавців виплати гідної та легальної заробітної плати відповідно до законодавства. Кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, впливає на забезпечення вашої пенсії у майбутньому!", - йдеться у повідомленні ДПІ у місті Ужгороді.

admin


За матеріалами ДПІ у м. Ужгороді

ТЕГИ : дпіроботаУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат