Експерти розповіли, як вигідно відпочивати у Закарпатті та закордоном

admin 21.05.2014 12:06 ДОЗВІЛЛЯ

Ціни порівняно з минулим сезоном у доларах не подорожчали.

Літо – традиційно пора відпочинку, але суспільно-політичні умови в країні можуть вносити свої корективи в перебіг туристичного сезону. Про те, чи змінився потік туристів, де вигідніше відпочивати закарпатцям – удома чи за кордоном, чи відреагували ціни на путівки на нашу внутрішню складну ситуацію, – журналістам цього понеділка розповідали під час прес-конференції в прес-центрі «Закарпатської правди» Федір Шандор – завкафедри туризму УжНУ та Наталія Холявицька – директор туроператора.

«Цьогорічний туристичний сезон не став для закарпатців якісно іншим, –   розповідає Наталія Холявицька. – Ціни порівняно з минулим сезоном у доларах не подорожчали, а в кількох напрямах навіть стали нижчими, але оскільки валюта подорожчала, на загальному фоні гривневих зарплат це не помітно. І все ж наші краяни із задоволенням обирають для себе цьогоріч традиційні вже Єгиипет, Туреччину, Грецію, Хорватію. Як і раніше, вильоти здійснюютьсяіз аеропортів Львова та Києва. Щоправда, цього сезону деякі оператори не включають у вартість путівки доїзд до цих міст, тому потрібно це питання уточнювати». За словами Наталії Ернестівни, до вже звичних країн впевнено приєдналися Туніс, Болгарія, Чорногорія. Багато автобусних рейсів до останніх роблять зупинку в Ужгороді, що для закарпатців дуже зручно. Вибирати можна з безлічі варіантів – починаючи з економ-класу з напівпансіоном до категорії «все включено».  

Відпочинок у Єгипті зараз починається з 300 – 320 євро, Туреччина на двох – від 1200 євро (всюди мова про 7-денний відпочинок). Чорногорію можна побачити й від 600 у.о. на двох зі сніданком. Вигідним стало подорожувати в Грецію: острови цієї країни незмінно приваблюють наших туристів співвідношенням ціна-якість (тут належний сервіс, чисте море, дешеве харчування, доступні й різноманітні овочі-фрукти).
«Збільшився й потік туристів у Словаччину. Основною причиною цього стала приваблива політика в візовому питанні. За умови попереднього бронювання готелю консульство СР відкриває багаторазові візи строком від півроку до 5 років.

Словаки вчасно відчули переваги від збільшення потоку туристів, тож закарпатці сюди їдуть на термальні води, різні атракції для дітей і дорослих тощо. Окрім того, віза дозволяє продовжити шлях до інших країн Шенгенської зони, тому цей напрям дуже перспективний, – каже Наталія Холявицька – Що стосується Криму, то число закарпатців, котрі їздили туди, ніколи не було значним. Причому більшість їздили туди самостійно, не користуючись послугами туроператорів. Але ми проживаємо в краї, звідки ближче, швидше й дешевше дістатися до Середземного моря, не кажучи вже про разючий контраст у стані доріг та розвитку інфраструктури в цих двох напрямах».
Отже, криза не зірвала туристичний сезон-2014, проте втішатися зарано: для повноцінної роботи, вважають туроператори, нам потрібні дороги, сполучення зі Східною й Центральною Україною, зупинки, туалети, логістика, чистота, належна інфраструктура. Однак цим має перейматися влада.

Федір Шандор, у свою чергу, повідомив, що Закарпаття виявилося не готовим прийняти потік туристів, котрий припав на весняні свята: «Чесно кажучи, ми розслабилися, і з огляду на відомі політичні події думали, що напливу гостей у краї не буде. І якщо взимку ми можемо спрямувати групи на один із безлічі фестивалів, то влітку з цим важче. Змінилася сама специфіка гостей: раніше до нас приїздили з чітко визначеною метою: побачити цвітіння сакур, Долину нарцисів, підлікуватися в санаторії тощо. Тепер групи на автобусах чи одиночні туристи на авто, приїздять і просять ознайомити їх із Закарпаттям. Довелося терміново змінювати принципи роботи».  

Утім, не все так песимістично. Приємно, що багато туроператорів почали допомагати з оформленням одноразових віз за кордон. Себто людина, ознайомившись із Закарпаттям, може на кілька днів гайнути в Угорщину чи Словаччину. Окрім того, багато наших готелів, навіть із огляду на зростання долара та євро, не стали піднімати ціни за проживання – просто залишили їх на старому рівні, що в туристичному бізнесі можна вважати знижкою, акцентував Федір Федорович. За його словами, невпинно розвивається й екотуризм, активно рекламують себе сільські садиби, створюються хостели: нині їх нема тільки в двох районах області.
До речі, з січня в області зникли 44 раніше задекларовані фестивалі. Але це   добре, бо серед них в основному ті, що паразитували на державному бюджеті. Цей рік для них депресивний, та водночас пройде певне очищення, виживуть тільки затребувані на ринку.

Серед інших напрямів, що розвиваються, Федір Шандор назвав і водний туризм: якщо раніше сплави відбувалися тільки на Тисі, то нині на 7 видах водних засобів можна спускатися по Латориці, Боржаві, Шопурці. Розширюється й   дегустаційна зона – не тільки вина, а й меду (5 залів), сиру (7), леквару (1), паленки й настоянок (2), працює вже 9 міні-пивоварень. Відкрили 12 га парку Шенборна, за кошти Євросоюзу реставрують дерев’яні храми в Берегівському районі, ведуться пошукові археологічні та історичні роботи в тій частині області, де проживають румуни. Чехи після закінчення маркування боржавських полонин почали роботи на перечинській Руні. А ще чани з лікувальною чи термальною водою тепер є у всіх районах області. Працює в нас 9 геотермальних зон, на черзі відкриття ще двох у Мукачівському районі й Ужгороді.

Журналісти цікавилися також перспективою перенесення «Артеку» з Криму на Закарпаття. Федір Шандор каже, що Мінмолодьспорту висловлювало такі наміри, але йдеться лише про перебирання частини потенціалу колишнього головного дитячого табору, адже «Артек» – це кілька тисяч ліжко-місць!
Наразі розглядається питання про створення відповідної зони в Ужгородському районі. І точно відомо, що дітей уже приймає Івано-Франківська область. Зате серед спортивних центрів із   42 видів спорту, основні бази яких дислокувалися в Криму, частину точно перемістять до нашого краю – клімат тут виявився найближчим до того, що є на півострові, плюс гори створюють потрібне навантаження для спортсменів.

admin


За матеріалами прес-центру "Закарпатської правди"

ТЕГИ : ТуризмВідпочиноквідпустка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат