У Закарпатті за 20 хвилин виявляють алергію (ВІДЕО)

admin 21.03.2013 09:25 ЗДОРОВ'Я

Про профілактику та лікування алергічних захворювань розповідали у вівторок на прес-конференції журналістам обласний алерголог Богдана БУЛЕЗА та дитячий алерголог м.Ужгорода Алла ПЕТРИЩАК.

Кожна третя людина в світі – алергик. А за прогнозами лікарів у найближчі 15 років   більше половини населення Землі матимуть цю патологію. Проте, офіційна статистика не відзеркалює реальної картини, адже багато людей не усвідомоює, що страждає на алергію і часто відносять її прояви на рахунок інших захворювань, відтак лікуються у пульмонологів, отоларингологів та інших фахівців.
За словами обласного алерголога Богдани БУЛЕЗИ, найбільш поширені алергічні риніти та алергічна бронхіальна астма. За своєю симтоматикою ці захворюваня дещо схожі на прояви ГРВІ: кашель,чхання, рідкі виділення з носу, сльзотеча. На жаль, недостатня інформованість про симптоми алергічних захворювань та   самолікування можуть привести до серйозних ускладнень. Особлива роль у своєчасній діагностиці цієї патології відводиться сімейним лікарям. Спостерігаючи за пацієнтом та його родиною протягом тривалого часу саме «сімейник» може не тільки виявити, але й спрогнозувати розвиток алергії, і відтак своєчасно скерувати свого пацієнта на консультацію до вузькопрофілого фахівця – алерголога.    
Алергічний риніт буває трьох видів: сезонний (поліноз), цілорічний і професійний. Причина сезонного алергічного риніту - алергія до пилку рослин. Цілорічний риніт найбільш часто викликають алергени житла: домашній пил, кліщі домашнього пилу, таргани, алергени тварин. Варто враховувати, що у більшої частини пацієнтів є чутливість як до сезонних (пилкових), так і «домашнх» алергенів.
Зростання та помолодшання алергологічної патології у дітей   відзначила лікар з 20-річним стажем Алла ПЕТРИЩАК. Причому, найчастіше мають алергічні захворювання органів дихання хлопчики (дві третини від всіх пацієнтів).
Лікар зауважила, що у нас в області можна пройти обстеження на різноманітні алергени за найсучаснішими методиками. «Золотим стандартом» діагностики алергій в усьому світі вважається так званий шкірний тест, коли мікродоза алергену наноситься на шкіру і вже через 20 хвилин можна отримати результат. Також, одним з інформативних аналізів, є визначення імуноглобулінів крові. Для дітей провести нашкірний тест можна в обласній дитячій лікарні в Мукачево або в дитячій поліклініці м. Ужгород. А для дорослих пройти   тест є можливість в Ужгородській міській поліклініці, в Хусті, Мукачеві та в Тячівському районі в обласній та   Українській алергологічних лікарнях. Планується, що найближчим часом, цю діагностичну процедуру можна буде пройти і в областній лікарні.
Щодо лікування алергії, то сучасна медицина пропонує один з найефективніших і найдієвіших способів: в якості патогенетичної терапії застосовуються препарати алергенів, які вводяться за спеціальною схемою – т.зв. алергенспецифічна терапія. Фактично пацієнт отримує в мікродозах алерген і «тренує» та «закаляє» свій організм не реагувати на цей подразник. Таким чином людина взагалі може позбутися алергії.
Фахівці наголошують, що як діагностику, так і лікування потрібно проводити виключно за рекомендації та під наглядом лікаря-алерголога.
Поради ж, які зведуть до мінімуму ризики та неприємні симтоми алергії традиційні: дотримання рекомендацій лікаря-алерголога, здорове раціональне харчування та мінімальне стресове навантаження. Недаремно побутує думка, що всі хвороби від нервів. Дотримання цих простих правил допоможе не тільки забути про некомфортну симтоматику алергій, але й позбутися її назавжди.

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : алергіяУжгородЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат