У Закарпатті кожна п’ята дитина помирає до року

admin 13.11.2013 09:38 СОЦІО

Рівень смертності дітей до року, як і, загалом у віці до 18 років за останні роки набув чіткої   тенденції до зниження.   Якщо у 2009 році ці показники складали 12,88 та 11,9 на 1000 немовлят відповідно, то у поточному році вони становлять 9,4 та 7,2.  

У вівторок, 12 листопада, під головуванням заступника очільника області Івана Качура відбулося перше засідання робочої групи з питань контролю за рівнем малюкової смертності при обласній державній адміністрації.
Рівень смертності дітей до року, як і, загалом у віці до 18 років за останні роки набув чіткої   тенденції до зниження.   Якщо у 2009 році ці показники складали 12,88 та 11,9 на 1000 немовлят відповідно, то у поточному році вони становлять 9,4 та 7,2.  

Однак, ретельний аналіз ситуації засвідчив наявність серйозних проблем, вирішення яких потребує скоординованих дій усіх структур.
Так, тривожною тенденцією є зростання рівня постнеонатальної смертності,   (у віці від 1-12 міс.), тобто, коли діти вже потрапили під нагляд дільничних лікарів. У   цьому віці   втрати становлять 56,4 відс. від загального показника. Найбільш негативним явищем є смерті у цьому віці дітей   поза стінами лікарень, вдома – це кожна п’ята дитина у віці до року та кожна третя у віці від 1 місяця до одного року.
 
Значну частину причин малюкової смертності становлять травми, отруєння та інші зовнішні фактори, серед яких - переохолодження, черепно-мозкові травми, виснаження як результат недостатнього харчування тощо, тобто ті, які напряму не залежать від стану надання медичної допомоги.
           
У порівнянні з 2012 роком зараз смертність серед ромських дітей зросла на   25%, у структурі малюкових втрат – кожна третя дитина – ромської національності.
Кожна п’ята дитина серед померлих у віці до року дітей – народжена жінками молодше 14 років або старше 49,   22% - народжені внаслідок   четвертих і більше пологів, 40% - у терміні вагітності до 30 тижнів.

Особливо складною у цьому аспекті є ситуація, що   виникла у Виноградівському районі. Зокрема, у районі за 9 місяців померло 19 дітей. 12 випадків смерті зафіксовано у місцях компактного проживання ромів в смт. Королево, 4 – в Підвиноградові.

Саме з метою врегулювання ситуації, що склалася,   координації роботи у цьому напрямі та об’єднання зусиль усіх зацікавлених структур розпорядженням голови обласної державної адміністрації створено зазначену робочу групу.

Учасниками засідання обговорено відповідний план заходів, який включає цілий спектр завдань, що охоплюють проведення спільних рейдів та виїздів у найбільш проблемні місця, просвітницьку роботу засобами органів освіти, охорони здоров’я, соціальних служб, правоохоронних органів, а також посилення контролю з боку усіх установ та відомств до зазначеного питання.

admin


За матеріалами прес-центру Закарпатської ОДА

ТЕГИ : дітисмерть

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат