Ужгород: стихійне паркування зсередини (ФОТО)

Павло БІЛЕЦЬКИЙ 26.06.2013 10:14 СОЦІО

 

Репортаж зі спільного з інспекторами ДАІ «полювання» на водіїв-пофігістів.

Стихійні стоянки та паркування автомобілів на зелених зонах останнім часом набули в Ужгороді масового характеру. Вже не перший місяць обласні Інтернет-ЗМІ рясніють фотографіями автомобілів місцевих мажорів та просто людей, котрі не шанують закон. Відтак Закарпатська обласна ДАІ аби морально і матеріально покарати таких порушників, провела спільний з журналістами рейд проблемними вулицями Ужгорода. У «полюванні» на таких пофігістів до закону взяв участь і наш кореспондент.

Паркування на переході: не впійманий — не злодій…
Рейд під назвою «Паркова та стоянка» розпочинаємо з ужгородської міської ДАІ. Керівник ужгородських «даїшників» Олексій Співак розповідає про приблизний маршрут і попереджає, що відпрацювання триватиме годину-дві. Тобто, спільні міліцейсько-журналістські наряди працюватимуть не лише для «картинки» чи «галочки». Відтак сідаємо разом з прес-секретарем обласного ДАІ Ганною Трофімчук у авто і вирушаємо у центральну частину Ужгорода. Окрім нас патрулювати вулиці міста виїхали ще два наряди.
Першою навідуємо площу Шандора Петефі. Тут — обидва пішохідні переходи, що з’єднують тротуар з парковою зоною, дощенту обставлені автами. Хоча у правилах дорожнього руху чітко вказано, що автомобілі можна паркувати за 10 метрів до і 10 — після пішохідної зебри. Однак, оштрафувати всіх порушників міліціонерам не вдається, адже зараз протокол можна складати лише у присутності водія автомобіля. «Листи щастя» вже у минулому. Тому тут на площі інспектори склали протоколи лише на трьох водіїв, кількох, котрі лише спробували неправильно припар куватися, попередили. Решті ж пощастило уникнути адмінвідповідальності.
Пішохідна зона: крутий дизайнер та начальник СБУ?
Та, мабуть, найцікавіше нас чекало на пішохідній зоні тієї ж площі. Тут, незважаючи на заборону в’їзду, стояло з десяток авто. Спочатку інспектори підійшли до крутого «Мерседеса», за кермом якого перебувала жінка у хустині, як у свідків Єгови. Жіночка виявилася не такою скромною, як її образ. Вона одразу відмовилася визнавати свою провину та підписувати протокол. Журналістам, як свідкам, довелося зафіксувати це у протоколі. Згодом на в’їзді у пішохідну зону попався якийсь крутий архітектор чи то дизайнер. Чоловік, вислухавши інспекторів ДАІ, почав звинувачувати їх у тому, що у місті «пробки» і що, мовляв, це— їхня вина. Захищати знаного творчого працівника визвався якийсь його знайомий, котрий узявся ні звідки і теж почав розповідати, що в Ужгороді багато проблем і без паркування.
Паралельно інспектори звернулися і до водія «Дачії-Логан», котрий спокійно сидів у машині у недозволеному для паркування місці. Після нетривалої бесіди чоловік сказав, що привіз начальника СБУ… Вже за кілька хвилин до керівника ужгородських «даїшників» почали надходити телефонні дзвінки, мабуть, із проханнями помилувати порушників.
Дзвінки начальнику про «помилування»…
Відхилившись від маршруту, підходимо до Генконсульства Угорської республіки, що на Православній Набережній. Тут водії-пофігісти просто заблокували виїзд близько 20-30-м автам. Декого з них працівники ДАІ попередили про відповідальність і попросили з’їхати із забороненого місця парковки. За 5-10 хвилин тут стало просторіше. Зате дзвінків головному міському «даїшнику» побільшало…
Наступна «точка» — площа Дружби Народів, що одразу за транспортним мостом. Тут на острівку та перед пішохідним переходом стоять два авта. Поки без власників. За кілька хвилин один із господарів транспорту з’явився. Працівники ДАІ з’ясували, що то — працівник одного з відділів міліції на своєму іншому відпрацюванні…
Завершувався рейд біля будівлі обласної СБУ на вулиці Довженка. Тут показово у забороненому місці припарковано з добрий десяток автомобілів працівників цієї ж структури. Стільки ж стоїть на зеленій зоні з боку паралельної вулиці Уральської. Окремі джипи «есбеушників» стоять просто на тротуарі, майже повністю перекриваючи рух пішоходам. За правилами, претензій до такого авто не може бути, якщо воно залишає 2 метри вільного простору на тротуарі. У нашому випадку мова може йти хіба що про півметра…
Результат: «Якщо не наказати, то хоч засоромити…»
На «закуску» йдемо на площу Корятовича, де теж зауважуємо майже повністю закладені транспортом пішохідні переходи. Ні про які 10 метрів відступу тут іти мови не може. Відтак фіксуємо авта порушників на камери та фотоапарати, аби потім поповнити нещодавно створену закарпатськоолю міліцією «Сторінку сорому» у «Фейсбуці». Водії ніяково реагують на камери, менше сперечаються з «даїшниками», а деякі навіть знаходять у собі сили визнати провину…  
— Мені дуже приємно, що сьогодні ініціативу начальника Державтоінспекції Закарпаття Михайла Бойчука провести рейд по виявленню порушників Правил дорожнього руху у частині порушення правил зупинки і стоянки підтримало чимало представників засобів масової інформації, — каже керівник Ужгородської ДАІ Олексій Співак. — Маємо надію, що у співпраці зі ЗМІ зможемо хоч частково навести лад у місті. Тут хорошою складовою є якраз моральна сторона. Адже, думаю, побачивши себе по телебаченню чи в Інтернеті як порушника, нормальна людина задумається, чи варто нехтувати правилами наступного разу.
— Мобільна група у складі інспекторів ДАІ та журналістів проїхалася найбільш «проблемними» вулицями Ужгорода, — резюмує рейд прес-секретар Закарпатського обласного ДАІ Ганна Трофімчук. — Так у співпраці з медівниками за близько дві години біля 10 порушників були покарані. Але основна мета рейду — привернути увагу громадськості до проблеми «паркування», адже зупинка та стоянка з порушенням Правил в першу чергу впливає на безпеку дорожнього руху, а також завдає незручностей як пішоходам так і самим водіям.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ

ТЕГИ : рейдДАІУжгород

Коментарі :


28.06.2013 15:06 лоци

Треба також навчити і ДАІшників як правильно на проїзджій частині перевіряти документи у водіїв, щоб не створювати аварайні ситуації, потім перевірити правильність паркування біля УВС,облради,СБУ,прокуратури а вже потім   простих смертних. Ато такі красиві і пухнасті, законники у формах, що куда там!  


26.06.2013 14:08 LV

Спочатку треба змінити правила дорожнього руху на цивілізовані. В розвинутих країнах зрязу після "зебри" можна ставати і навіть паркувати, якщо це не забороняє знак (по правій стороні). Світлофори працюють яби як. І до речі міська рада не дала дозвіл на створення піщохідної зони на Петефі


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат