Закарпатців познайомлять з оперою, яку загалом в Україні рідко можна почути

admin 15.05.2013 10:39 ДОЗВІЛЛЯ

18 у Мукачеві та 19 травня в Ужгороді закарпатці матимуть унікальну можливість послухати арії всесвітньовідомого композитора Джузеппе Верді. Закарпатський симфонічний оркестр та професійні солісти   виконуватимуть твори популярні у світі, проте мало знані в Україні. Про це йшлося на засіданні Ужгородського прес-клубу 14 травня.

Музичний проект «Viva Verdi!», присвячений 200-річчю з дня народження видатного італійського майстра оперного мистецтва, буде втілено у двох концертах: у Мукачеві за підтримки мера міста Мукачева Золтана Ленд’єла та в Ужгороді за сприяння громадської організації „Вільна сцена”.
«Гості наших концертів будуть мати насолоду послухати двох солістів із шикарними голосами, яких не почуєш у нашій області. Будемо знайомити закарпатців з операми, які в Україні доволі рідко можна послухати, - розповіла в Ужгородському прес-клубі Олена Короленко, диригент Закарпатського симфонічного оркестру. – У програмі «Луїза Міллер», «Ломбардці», два оркестрових номери, повна програма арії із знаменитим дуетом з опери «Травіата» тощо. Солістами   будуть переможці численних міжнародних конкурсів закарпатці Мар’яна Гаврилко-Лазур та Ігор Строїн — володарі рідкісних оперних голосів».
Музика виконуватиметься без мікрофонів, тільки наживо. Триватиме концерт півтори години. Солісти спеціально приїхали на Закарпаття (хоча родом звідси, але живуть і працюють в інших містах), що взяти участь у проекті.
Солістка Мар’яна Гаврилко-Лазур каже: «Це досить яскрава подія для нашого краю. Я з радістю співатиму на Закарпатті, повертаюся на сцену після творчої перерви». Як розповіла Мар’яна Гаврилко-Лазур з Ігорем Строїним вони вчилися у музичному училищі в Ужгороді, згодом в академії у Львові. Сама Мар’яна нині живе у Києві, була учасницею різноманітних конкурсів, у 2005 році отримала 1-шу премію на конкурсі вокалістів в Україні, опісля – теж перше місце на аналогічному конкурсі в Італії. Виступала на низці концертів з народним артистом Володимиром Ігнатенком, з оперними співаками з Будапешта тощо. У сім’ї Маряни Гаврилко-Лазур співають усі, у родині жіник- відома співачка оперети у Будапешті Шарлотта Федак, в яку був закоханий сам імператор Франц Йозеф.
Соліст Ігор Строїн наразі живе, вчиться та співає в Італії. «Займаюся співом з 6-років, з часу, коли виступав у хорі хлопчиків у Мукачеві. Співав у «Кантусі» як соліст, потім   у заслуженій капеллі «Трембіта». Після цього пощастило потрапити солістом державної опери Словаччини (Банська Бистриця). Зараз я - концертуючий соліст, живу в Італії, вчуся там приватно, нещодавно отримав можливість стажування при оперному театрі в Італії, - розповів Ігор Строїн. – На Закарпатті ми робимо тематичний концерт Верді, важливо стильово виконати твори. Навіть в Італії люди не завжди знають, як правильно виконувати Верді. Це найкращий оперний композитор, Верді - основоположник великої опери. 90% в операх займає репертуар Верді.
За словами організаторів, багато українців вважає, що опера - це нудно, багато не слухає класичні твори. Натомість музика з опер оточує нас повсюди: у рекламі, у ТБ програмах, рінгтонах мобільних телефонів тощо. «Ми займаємося ліквідацією музичної безграмотності, - зауважує Олена Кириленко. - є речі вічні».  

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : Джузеппе ВердіопераконцертУжгородМаріанна Гаврилко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат