Фахівці розповіли, як вплине новий Закон про зайнятість населення на ужгородський ринок праці (ФОТО)

admin 19.12.2012 08:15 РАТУША

18 грудня в Ужгороді відбувся «круглий стіл» на тему: «Взаємодія Ужгородського міського центру зайнятості із соціальними партнерами, роботодавцями, громадськими організаціями щодо реалізації державної політики у сфері зайнятості населення».

Учасники круглого столу та журналісти дізналися про ситуацію на ринку праці Ужгорода упродовж 2012 року, а також про те, яких змін слід очікувати тим, хто шукає роботу, а також роботодавцям у зв’язку з набуттям чинності Закону України про зайнятість населення з 1 січня 2013 року.
Станом на 1 грудня 2012 року на обліку незайнятого населення перебувають 1137 осіб (у тому числі 1096 безробітних). Допомогу по безробіттю отримують 779 осіб. Натомість вільних робочих місць у наявності – 450. Найчастіше це робітничі професії.
Сергій Олексіюк, директор Ужгородського міського центру зайнятості проаналізував законодавчі новації, які вступають у силу з 1 січня 2013 із набуттям чинності нового Закону про зайнятість населення.
Особливо фахівець наголосив на особливостях працевлаштування осіб після 45 років, а також розповів, які категорії громадян матимуть додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (зокрема, 1) один з батьків або особа, яка їх замінює і має на утриманні дітей до 6 років; виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда; утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) або інваліда І групи (незалежно від причини інвалідності), 2)діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, 3) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування, 4) випускники тощо.
Крім того, відтепер у рекламі послуг із працевлаштування заборонено зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), представникам певної раси, кольору шкіри, місця проживання тощо. Штраф за порушення цієї вимоги сплачується у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент порушення.
Також новації закону стосуються стимулювання працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Йшлося і про організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру. Закон передбачає і соціальний діалог на ринку праці, тобто участь роботодавців у забезпеченні зайнятості населення
Олена Когут, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Ужгородського міського центру зайнятості розповіла, що статус безробітного надаватиметься особам з першого дня реєстрації у Центрі зайнятості. За сприянням у працевлаштуванні до Центру зайнятості звернутися може і зайнята і незайнята людина. При цьому, за місцем проживання, а не реєстрації.

 




admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : Центр зайнятостіУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат