Духовенство з Ужгорода привітало Митрополита Володимира з 77 річчям (ФОТО)  

Прес-служба УУБА-КаУ 26.11.2012 12:13 СОЦІО

 

УУБА - КаУ привітала Блаженнійшого Митрополита Володимира з 77 річчям з Дня народження та 10-річчям реформування ним вищої духовної освіти в Україні.

22 листопада 2012 року делегація Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, на чолі з ректором, Уповноваженим Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, професором, архімандритом Віктором (Бедь),   за участі проректора з питань міжнародних церковно-богословських відносин, професора, архімандрита Василя (Садварій), проректора з представницької роботи, заступника Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки, професора, архімандрита Гавриїла (Кризина), референта ректора Кучман Іллі Миколайовича, та ректорського студентського квартету, в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви, яка знаходиться в   Свято-Пантелеймонівському монастирі міста Київ, привітала Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви з 77 річчям з Дня народження.
Під час вітального   слова ректор академії і університету, професор архімандрит Віктор (Бедь) подякував Блаженнійшому Митрополиту Володимиру за першосвятительську і батьківську турботу про академію, особистий внесок в утвердження і розвиток Української Православної Церкви, зокрема   української богословської освіти і науки. Зважаючи на заслуги Предстоятеля Української Православної Церкви перед Православною Матрі’ю Церквою   і особисті здобутки в богословсько-освітній і науковій галузях, у відповідності до рішення Вченої ради Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія від 6 листопада 2012 року, архімандрит Віктор (Бедь) вручив   Блаженнійшому Митрополиту Володимиру атестат про присвоєння   вченого звання «Почесний професор богослов’я», та ювілейну медаль «10 років Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія». Адже саме завдяки благословенню Блаженнійшого Митрополита Володимира, від 30 січня 2002 року про початок богословсько-освітньої і наукової діяльності Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, в Українській Православній Церкві було розпочато реформування вищої духовної освіти у відповідності до вимог часу, стандартів вітчизняної вищої школи та міжнародних стандартів Болонського процесу. Тож вітаючи Його Блаженство із 77-річчям з Дня народження, отець-ректор привітав Предстоятеля Української Православної Церкви   і із 10-ти річчям започаткованої ним реформи вищої духовної освіти в Україні. Реформування що себе виправдало і відповідає сучасним викликам церковного і суспільного життя. На сьогодні, за прикладом започаткованих в Ужгороді Блаженнійшим Митрополитом Володимиром в січні 2002 року духовно-освітніх реформ,   реформуються всі вищи духовні навчальні заклади як Української Православної Церкви, так і Московського патріархату в цілому (перехід на підготовку бакалаврів і магістрів, підготовка докторів, застосування в навчальному і науковому процесі міжнародних стандартів Болонського процесу тощо).
Відтак з вітальною програмою виступив   ректорський квартет у складі студенів УУБА-КаУ: Ропонича Юрія (керівник квартету), Довжанина Івана, Горничара Романа та Приймака Савви. Студенти-академісти виконали для Предстоятеля Української Православної Церкви, в прямому підпорядкуванні якого і перебуває академія,   ряд духовних та народних пісень.
В свою чергу Блаженнійший Митрополит Володимир привітав отця-ректора, професорсько-викладацький склад та студентів Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія   з 10-ти річним ювілеєм   богословсько-освітньої та наукової діяльності даного вищого духовного навчального і наукового закладу Української Православної Церкви і подарував присутнім представникам академії у духовному сані пам’ятні наперстні хрести.
Під час цієї зустрічі представників Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія із Предстоятелем Української Православної Церкви, що тривала понад одну годину,   також був присутній і Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.
Наступного дня 23 листопада, ректор УУБА-КаУ, Уповноважений УПЦ з питань вищої освіти і науки, професор архімандрит Віктор (Бедь) з благословення Блаженнійшого   Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви прийняв участь в святковій Літургії у Свято-Пантелеймонівському соборі Свято-Пантелеймонівського   монастиря м. Києва, яку очолив Блаженнійший Владика.

Довідка: Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія розпочала свою богословсько-освітню і наукову діяльність 30 січня 2002 року з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, та згідно з рішенням Священого Синоду УПЦ від 29 грудня 2003 року (журнал №33) була визнана вищим духовним навчальним і науковим закладом Української Православної Церкви. В подальшому з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, на базі новоствореної академії, було створено єдиний в Україні духовно-навчальний-науковий комплекс Української Православної Церкви та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія (вищий духовний навчальний заклад УПЦ) - Карпатський університет імені Августина Волошина (приватний вищий навчальний заклад системи МОН МС України)». Таким чином вперше в історії Української Православної Церкви (зокрема як Українського екзархату РПЦ в минулому, так і Московського патріархату в цілому періоду радянських і пострадянських часів), завдячуючи впровадженню Блаженнійшим Митрополитом Володимиром реформи вищої духовної освіти,   випускники Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія здобули повноцінну можливість   отримувати одночасно повну вищу духовну та повну вищу світську освіту з отриманням   відповідних дипломів церковного та державного зразків.
З благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія вперше серед вищих духовних навчальних закладів УПЦ і РПЦ впровадила в навчально-науковий процес міжнародні стандарти   Болонського процесу, що дало можливість запровадити здобуття студентами богословами освітньо-кваліфікаційних рівнів: бакалавр філософії, бакалавр богослов’я (теології), викладач філософських і богословських дисциплін;   магістр богослов’я (теології), викладач вищого навчального закладу і впровадити відповідні спеціалізації за духовно-освітніми напрямками: священнослужитель, християнський педагог та християнський місіонер. Додатково в академії впроваджено і підготовку спеціалістів з вищою освітою за спеціальностями: регент церковко хору та державне і канонічне право (правознавство). Випускники академії, що здобули повну вищу освіту та освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, мають право навчатись в докторантурі, з подальшим захистом дисертаційних досліджень за європейськими стандартами. На сьогодні в духовно-навчально-науковому комплексі навчається одна тисяча студентів за   денною, заочною і дистанційною формою навчання. З них – 450 за напрямом богослов’я (теологія). Географія студентського контингенту і докторантів (аспірантів) охоплює не тільки багато чисельні регіони України, але і ближнього та далекого зарубіжжя. Зокрема студентами і докторантами Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія на сьогодні є представники, окрім з України, із Російської Федерації, Білорусії, Естонії, Латвії, Литви, Грузії, Греції, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Німеччини та США.
Відповідно в 2012 році виповнилось 10 років з Дня започаткування Блаженнійшим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України, Предстоятелем Української Православної Церкви, на базі Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, реформи вищої духовної освіти в Україні.
       

Прес-служба УУБА-КаУ

ТЕГИ : УУБА-КаУМитрополит Володимир

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат