Як функціонує стабілізатор напруги

29.06.2022 12:52 СОЦІО



Напруга електромережі може коливатися, що становить загрозу для побутових приладів. Одночасне підключення та відключення багатьох пристроїв різної потужності викликає перепади. Проблема вирішується використанням стабілізаторів: струм вирівнюється до 220 В. Існує декілька різновидів цих приладів. Розглянемо, як саме діє технологія вирівнювання напруги.

Робота електронного стабілізатора

Дія вирівнювачів напруги налаштована таким чином, що зі сторони користувача не потрібно жодного втручання. Для аналізу вхідної напруги використовується електронний мікропроцесор. Після цього на підставі отриманих показників відбувається коригування в будь-які сторони. Для цього використовують електронні ключі.

Напругу вирівнює трансформатор. Коригування відбувається залежно від числа залучених обмоток. Головну роль грає кількість ступенів трансформації. Це впливає на точність вирівнювання напруги. Щоб отримати стандартний показник мережі 220 В, потрібно декілька ступенів регулювання.

Як діє електродинамічний прилад

Технологія схожа на електронну систему. Тут є мікропроцесор, а всі дії повністю автоматизовані. Якщо напруга потребує змін, контролер дає сигнал двигуну. Той пересуває ролик по обмотках трансформатора. Завдяки цьому процесу відбувається стабілізація струму в мережі.

Електродинамічна технологія значно краща за електронну. Тут використовують різні системи, що певною мірою залежить від потужності вирівнювача напруги. Похибка становить не більше 1%, чого достатньо для роботи більшості побутових приладів. Головними перевагами є великий ресурс та швидкість роботи. Поріг перевантаження достатньо високий.

Релейний та ферорезонансний стабілізатори

Перша система також повністю автоматизована. Замість електронних ключів використовується силове реле. Це є ключовою відмінністю. Технологія не дуже популярна, бо стабілізатори середньої та великої потужності відсутні. Одним з недоліків є шумність, що призводить до дискомфорту.

Ферорезонансна технологія вважається найефективнішою. Пристрій діє без затримок у часі завдяки використанню магнітного наповнення сердечників трансформатора. Вирівнювання відбувається плавно. Стабілізатори такого типу поширені на промислових спорудах. У них великий термін експлуатації.

Усі види вирівнювачів напруги використовують два види коригування:

  1. Дискретний.
  2. Плавний.

В електронному та релейному видах використовується перший спосіб. Електродинамічні та ферорезонансні відрізняються плавною роботою. Для побутового використання можна придбати будь-які стабілізатори напруги у Львові, тому що припустима похибка 10% присутня у кожній технології. Якщо використовується високоточне обладнання, потрібно вибирати прилади з плавною роботою та мінімальним показником відхилення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат