Вони різні

29.04.2022 13:37 СОЦІО

Коли прийшла війна, ми почали приймати вимушених переселенців. У перші дні зчинився хаос, на кордонах виникли величезні черги, людей не було де приймати. Згодом усе втряслося, але дедалі частіше в інтернеті почала з’являтися негативна інформація про втікачів.

Більшість скарг стосувалося того, що деякі переселенці ведуть себе зухвало, часто влаштовують гулянки. З іншого боку, з’являлася негативна інформація і про закарпатців. Чого варте повідомлення про грабування переселенців місцевими мешканцями на Великоберезнянщині. А ще часто закарпатців звинувачували у встановленні непомірних цін на житло.

Усі ці інформаційні вкиди смакували в Росії. Мовляв, українців і завойовувати не потрібно, бо вони самі себе перегризуть.

Потрібно зрозуміти, що люди дуже різні, і це не залежить від регіону проживання. Просто все залежить від статусу та виховання. Багато переселенців залишилися без засобів на існування і їм дуже важко. Тим не менше, значна частина з них розуміє, що тут їх приймають і тут про них піклуються. І вони йдуть на різну волонтерську роботу, або прибирають за нами сміття із берегів річок. Але є й такі, які звикли у себе вдома жити з крадіжок або влаштовувати дебоші.

Зустрічаються на залізничному вокзалі в Ужгороді люди з Луганщини та Донеччини, які приїхали сюди ледь не з експерименту. Вони дізналися, що можна безкоштовно евакуаційними потягами дістатися Ужгорода і вирішили «прогулятися». Тепер вони сидять тут без грошей і часто йдуть на відверті злочини. Візьміть хоча б свіжий приклад пограбування у Чопі, де переселенку з Київщини пограбував переселенець із Донеччини.

А в Ужгородському ПАДІЮНі є багато переселенців з явними ознаками алкоголізму та залежних від наркотиків. Сюди вже довелося викликати поліцію через дебоші.

Ми повинні чітко розуміти ситуацію. Не можна всіх прирівнювати за одним стандартом. А влада повинна контролювати ситуацію. Адже з переселенцями можуть прибути не лише кримінальні елементи, але й небезпечні диверсанти.

До речі, у цьому плані вже робиться багато. Зокрема, на Закарпатті запрацювала система розпізнавання облич людей з так званої групи ризику, які прибули в область або перебувають тут транзитом.

«Новітня унікальна та високотехнологічна цифрова платформа дозволяє отримувати інформацію щодо можливих загроз, аналізувати ризики та гарантувати оперативне реагування правоохоронних органів, військових формувань, екстрених служб та інших суб’єктів забезпечення оборони та безпеки на території нашого регіону. У Центрі обладнані спеціальні робочі місця для аналітиків правоохоронних органів, військових формувань, екстрених служб та інших суб’єктів забезпечення оборони та безпеки Закарпаття», — повідомили в Закарпатській ОВА.

Мета системи — швидкий пошук і виявлення осіб із групи «ризику» та тих, хто може бути причетним до розвідувально-підривної та кримінальної діяльності на території області методом фіксації й розпізнавання облич людей, які прибувають у регіон або рухаються транзитом.

З цією системою буде значно спокійніше. А нам усім потрібно у період війни бути максимально уважними й не розпалювати внутрішньої ворожнечі.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат