В Ужгороді перейменували вулиці Анкудінова та Ломоносова

23.02.2022 19:13 РАТУША

Перейменування в Ужгороді вулиці Івана Анкудінова на вулицю Академіка Шпеника та частини вулиці Михайла Лермонтова на вулицю В’ячеслава Приходька підтримали сьогодні на громадських слуханнях в Ужгородській міській раді.


Отто Бартоломійович Шпеник (1938–2020) – доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, відомий вчений у галузі фізики електронних і атомних зіткнень, організатор науки, почесний директор Інституту електронної фізики НАН України, Почесний громадянин Ужгорода.

Наукова діяльність Отто Шпеника була пов’язана з сучасною атомною фізикою, оптичною та електронною спектроскопією, фізичною електронікою, моделюванням елементарних процесів в атмосфері Землі і планет. Тривалий час він очолював Закарпатське фізичне товариство, був незмінним головою Закарпатського відділення Малої академії наук.

Академік Шпеник – автор і співавтор понад 420 наукових праць, зокрема 5 монографій та 6 винаходів. За значний внесок у розвиток науки та плідну науково-організаційну діяльність відзначений державними нагородами – орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів (1998, 2008) і князя Ярослава Мудрого V ступеня (2004).

В’ячеслав Опанасович Приходько (1940–2011) – лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі (1997), народний художник України (2004). Народився у м. Золотоноша (нині Черкаська область). Закінчив Ужгородське державне художньо-промислове училище (1959), Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва (1965). Із 1965 року брав участь у міських, обласних, всеукраїнських, всесоюзних і міжнародних виставках. Член НСХУ (1973). Проводив персональні виставки в Україні, Німеччині, Словаччині, Угорщині. Твори Приходька зберігаються у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая, Дирекції виставок НСХУ, Дирекції художніх виставок Міністерства культури України та інших музейних і приватних зібраннях.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат