Як приймати панкреатин правильно, все про препарат

admin 05.02.2021 12:44 ЗДОРОВ'Я

Дізнаємося що таке панкреатин, як приймати панкреатин, а також розглянемо показання та протипоказання і побічні ефекти після прийняття препарату

Панкреатин — це дієвий препарат, здатний заповнити недолік травних ферментів в організмі людини завдяки наявним в його складі ліпази, амілази та протези, а також інших допоміжних компонентів. Препарат випускається у вигляді таблеток, драже або капсул, покритих оболонкою.
Як приймати панкреатин
Залежно від виробника та форми випуску, може відрізнятися кількість активно діючої речовини в одній таблетці.   Виходячи з цієї інформації розраховується норма прийомі. Довідник лікарських препаратів з доведеною ефективністю Rx.ua говорить про те, що:
1. Приймати панкреатин потрібно внутрішньо, не розжовуючи та не подрібнюючи пігулку. Це пов'язано з тим, що зазвичай виробники випускають панкреатин в спеціальній оболонці, яка допомагає зберегти вміст від впливу шлункового соку. Річ у тому, що контактуючи з кислим середовищем шлунка, панкреатин втрачає свої корисні властивості, активно діяти речовина починає вже у кишківнику.
2. Вживати його слід безпосередньо разом з їжею або відразу після її прийому.   У тому випадку, якщо випити панкреатин натщесерце   можуть виникнути болі в шлунку.
3. Небажано приймати панкреатин разом з багатою на клітковину їжею, оскільки вона знижує ефективність дії ферментів.
4. Запивати препарат найкраще великою кількістю звичайної води, соку (за винятком грейпфрутового) або компотом.   Не можна запивати ліки молоком, оскільки воно прискорює руйнування лікарської оболонки через що ефективність панкреатину знижується.
5. Якщо панкреатин прописано дітям, то допускається акуратно розкрити капсулу та змішати її вміст з яблучним пюре.   Запити ліки в цьому випадку краще також яблучним соком.
6. Діяти препарат починає приблизно через півгодини після прийому.

Основний чинний компонент препарату — панкреатин. Це натуральний фермент, який надходить в шлунок разом з соком і виробляється самостійно. При деяких патологіях внутрішніх органів його виділяється недостатньо, внаслідок чого спостерігається складність з процесом переварювання їжі.   Речовина панкреатин виготовляється з синтезованою в лабораторних умовах свинячої залози. Основна роль даної речовини — розщеплення всіх отриманих поживних речовин та поліпшення їх всмоктування в кишківника.
Показання до застосування препарату
- недостатність функції підшлункової залози (в т.ч. при хронічному панкреатиті, муковісцидозі).
- хронічні запально-дистрофічні захворювання шлунка, кишківника, печінки, жовчного міхура;
- стан після резекції або опромінення цих органів, що супроводжується порушеннями перетравлення їжі, метеоризмом, діареєю (у складі комбінованої терапії).
- для поліпшення перетравлювання їжі у пацієнтів з нормальною функцією шлунково-кишкового тракту у разі погрішностей в харчуванні, а також при порушеннях жувальної функції, вимушеної тривалої іммобілізації, малорухливому способі життя.
- підготовка до рентгенологічного та ультразвукового дослідження органів черевної порожнини.
Можливі побічні ефекти
З боку травної системи можливі: діарея, запор, метеоризм, відчуття дискомфорту в області шлунка, біль в животі, нудота, блювота, зміна характеру випорожнень, виникнення стриктури товстої кишки або ілеоцекальної частини кишківника.   У разі появи незвичних абдомінальних симптомів або посилення болю необхідно виключити можливість розвитку фіброзної колонопатії.
З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи свербіж шкіри, шкірний висип, нежить, чхання, сльозотеча, бронхоспазм, кропив'янка, анафілактичні реакції, ангіоневротичний набряк.
З боку обміну речовин: при застосуванні лікарського засобу у високих дозах у дітей можлива поява періанального роздратування шкіри.
При прийомі панкреатину досить рідко реєструються будь-які побічні ефекти.   Дані явища можуть виникати лише при тривалому прийомі високих доз медикаменту.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат