«ONE LAB» — європейські стандарти точності результатів аналізів

20.12.2020 13:13 ЗДОРОВ'Я

Здавалося б, зовсім недавно в Ужгороді відкрилася сучасна лабораторія «ONE LAB», але за короткий проміжок часу саме ця лабораторія наразі здобула популярність серед закарпатців. Особливо в умовах поширення коронавірусної інфекції. І головним чином, мова йде про довіру до результатів аналізів. Ми поговорили з директором лабораторії Тиберієм Островкою.

— Тиберію Тиберієвичу, на жаль, епідемія коронавірусної інфекції не спадає, і в цих умовах для людей є дуже важливим отримати точні результати аналізів не тільки на виявлення COVID-19, але й інші аналізи, які свідчать про стан організму. І щодо точності аналізів клієнти відзначають саме вашу лабораторію. Поділіться останніми новинами…

— На жаль, коронавірусна інфекція дійсно не відступає, ставить перед нами нові випробування і постійно добавляє різні загадки. Для нас важливо реагувати на ці виклики, саме тому ми постійно працюємо над підвищенням якості роботи, покращенням сервісу та впровадженням нових методів та видів лабораторних досліджень. Зокрема, ми є учасниками міжнародної програми зовнішньої оцінки якості RIQAS (Randox International Quality Assessment Scheme), визнаної національними та міжнародними сертифікаційними організаціями всього світу. Міжнародний сертифікат якості за цією програмою отримано нами в жовтні 2020 р. Також із листопада цього року лабораторія ТОВ «ВАН ЛАБ» є учасником Глобального раунду лабораторного тестування на виявлення SARS-CoV-2 методом ПЛР, організованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

— Що означає цей сертифікат і як він вам дістався?

— Ми абсолютно впевнені в компетентності наших фахівців та якості обладнання, тому й сміливо подали заявку на участь у програмі. Власне, після цього нам надсилали матеріали, на які ми повинні були у себе в лабораторії провести аналіз і відправити назад результати. А вже там наші результати звірялися і визначалася їх точність. При цьому, це не одноразова акція на перевірку точності, вона відбувалася з певною періодичністю. І кожного разу наші результати аналізів були абсолютно аналогічними з результатами передових європейських лабораторій. Фактично, цей сертифікат є підтвердження європейських стандартів точності результатів аналізів, чим ми, безперечно, пишаємося.

— Ваша лабораторія проводить також ПЛР-тести на виявлення коронавірусної інфекції та супутні аналізи. Коли ви почали це робити і чи багато було у вашій лабораторії випадків підтвердження зараження коронавірусом?

— Дослідження з діагностики коронавірусної хвороби проводяться нами з травня 2020 року, після верифікації Закарпатським обласним лабораторним центром МОЗ України. За цей період закладом лабораторно підтверджено COVID-19 у майже 1,5 тис. краян. Реагуючи на потреби краю нами було покращено матеріально-технічну базу ПЛР-лабораторії, придбано додаткове обладнання для автоматизації роботи, що дозволило збільшити пропускну здатність та здешевити витрати на дослідження.

Вартість дослідження на COVID-19 методом ПЛР сьогодні становить 1200 грн., термін виконання — 4—6 годин.

Хочеться відмітити, що з 1 грудня лабораторією «One Lab» результати аналізу на виявлення SARS-CoV-2 методом ПЛР видаються на бланках із QR-кодом. Це зроблено, насамперед, для посилення захисту від підробок та для зручності подорожуючих за кордон (такий формат довідки часто вимагають прикордонні та санітарні служби інших країн).

Щодо спектру досліджень, пов’язаних із коронавірусною хворобою (COVID-19), які допомагають клініцистам у виборі тактики ведення пацієнтів та призначенні лікарських засобів — усі рекомендовані клінічними протоколами дослідження проводяться нами в термін — 1 робочий день. Зокрема, це такі дослідження: загальний аналіз крові з ШОЕ, С-реактивний білок, фібриноген, прокальцитонін, D-димер, коагулограма, феритин, інтерлейкін-6 (IL-6), лактат дегідрогеназа (ЛДГ), альбуміну, креатинкіназа (КК), тригліцериди (ТАГ), тропонін, трансамінази (АЛТ, АСТ), N-кінцевий пропептид натрійуретичного гормону B-типу (NtproBNP), виявлення токсинів А і В та клостридійного білка глутаматдегідрогенази (Clostridioides diffi cile).

Працівники нашої лабораторії завжди готові надати фахову допомогу в інтерпретації отриманих результатів досліджень.

— Ваші лаборанти в разі потреби виїжджали безкоштовно додому до пацієнтів на забір аналізів. Чи поширюється це і на забір тесту ПЛР?

— Так, звичайно. В умовах коронавірусу це не просто зручність, але й безпека. Нам телефонують на безкоштовний номер 0 800 400 940 і замовляють лаборанта, який абсолютно безкоштовно зробить забір аналізів чи тест на вказаному пацієнтом місці.

— На жаль, на Закарпатті вже зафіксовано майже 600 фатальних випадків від ускладнень після захворювання коронавірусною інфекцією. Чи є можливість лабораторно визначити, чи перебуває людина в зоні ризику?

— Так, наприклад Інтерлейкін-6. Зараз спробую пояснити. Інтерлейкін-6 — один із головних «штормових» цитокінів. Цитокіни — це спеціальні активні речовини, що забезпечують передачу сигналів від однієї ланки імунної системи до іншої. Організм використовує їх замість тисячі слів, щоб повідомити про небезпеку, запустити імунну відповідь, забезпечити її регуляцію. Однак у деяких випадках (і саме при коронавірусній інфекції), намагаючись справитися з патогеном, імунна система заганяє себе в пастку. Через надмірний викид цитокінів активується дедалі більше клітин імунної системи, які в свою чергу теж виділяють цитокіни. Надлишковий викид активних речовин призводить до неконтрольованої запальної реакції, набряку, підвищенню проникності судин, порушенню їх цілісності. Якщо ці процеси відбуваються в легеневій тканині, то вони супроводжуються гострою дихальною недостатністю — що є головною причиною смерті хворих на COVID-19. Отже, при коронавірусній інфекції з «цитокіновим штормом» пов’язують важкість перебігу захворювання. Коли ми лабораторно це виявляємо, то лікарі можуть робити корекцію в лікуванні і рятувати життя пацієнтів.

Надзвичайно важливим також є виявлення токсинів А і В та клостридійного білка глутаматдегідрогенази.

Токсини, що продукуються штамами Clostridioides diffi cile в шлунково-кишковому тракті, викликають псевдомембранозний коліт. Як правило, такий стан виникає після використання антибіотиків через зміни флори шлунково-кишкового тракту. Широке застосування антибіотиків у процесі лікування COVID-19, часто неконтрольоване та безпідставне, що значно підвищує ризик виникнення псевдомембранозного коліту.

— Тиберію Тиберієвичу, вітаємо вас та ваш колектив із прийдешніми Новорічними святами та бажаємо і надалі тримати високу планку точності результатів аналізів задля збереження довіри пацієнтів.

— Щиро дякую. Власне, довіра пацієнтів для нас є найголовнішим.

Розмовляла Сніжана Корсунь

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат