Чому кінокомплекс «Доміон» ще досі не під юрисдикцією Ужгорода

12.08.2022 15:18 РАТУША

Після утворення ОТГ громади повинні отримати у власність все майно, яке є в територіальних межах громади. У нас був тривалий спір навколо райлікарні і все вирішилося таки на користь Ужгорода. Тепер лікарня уже є підрозділом міської клінічної лікарні.

Але виникає питання, чому досі кінокомплекс «Доміон» ще не передано місту. Адже він також у межах Ужгорода, але сплачує податки району. Більше того, Ужгородська райрада чинить тиск на цей комплекс.

Після створення ОТГ такі органи, як райради, повинні зникнути. Але Ужгородська райрада ще чомусь існує. І не просто існує, а в конвульсіях ще намагається нагинати той-таки «Доміон».

Ми провели розслідування і встановили, що колишній районний Будинок культури на вулиці Минайській, 40, який був напівзруйнованим, було реконструйовано за великі гроші. Райрада передала перший поверх комплексу в оренду під кінокомплекс.

Орендарі взялися за роботу, залучивши кошти іноземних інвесторів. Загальна вартість проведеного капітального ремонту лише в 2003 році склала 1,3 млн. грн. Це за тим курсом до долара. Щоб було зрозуміліше в цифрах по тодішньому курсу, то загальна сума на реконструкцію та придбання обладнання склала 564 тисячі доларів США. Згодом було проведено ще додаткові роботи на загальну суму майже мільйон грн. Протягом 2013 року було проведено реконструкцію великого залу, яка включала в себе заміну крісел, також було проведено заміну обладнання для демонстрації кінофільмів на сучасне цифрове, загальна вартість проведеної реконструкції за 2013 рік становила ще 773 тисячі грн. А орендної плати було сплачено на загальну суму 1,45 млн. грн.

При цьому райрада змогла видавати в оренду інші відремонтовані кінокомплексом приміщення, а відділ культури в новому сучасному кінозалі міг спокійно проводити свої заходи.

Однак останнім часом райрада чинить незрозумілий тиск на кінокомплекс. Навіть у період карантину через коронавірус, коли кінокомплекс змушений був припинити діяльність, райрада вимагала сплати різних видів податків та зборів. Більше того, з боку Ужгородської районної ради відбуваються постійні спроби збільшити розмір орендної плати в кілька разів, про що свідчать судові позови та вимоги про укладання додаткових угод.

Апетити райради все ще ростуть і є намагання розірвання угоди з кінокомплексом, що неминуче може призвести до закриття функціонуючого об’єкта культури, єдиного кінотеатру в Ужгороді, до речі, підприємства з іноземними інвестиціями, яке з 2003 року є платником податків у районний та державний бюджети України.

Звичайно ж, законодавство передбачає ліквідацію райради і вона скоро зникне, але поки вона існує і намагається вбити потужне культурно-мистецьке підприємство, влада Ужгорода повинна ініціювати передачу будівлі в свою власність. Щоб зберегти саме культурно-мистецький напрям діяльності об’єкта і наповнювати бюджет міста.

На цю ситуацію також повинен вплинути голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Для вирішення питання у нього є всі необхідні повноваження. Зараз, коли в умовах війни кінокомплекс намагається й надалі продовжувати роботу, коли тут безкоштовно можуть дивитися фільми військові та діти переселенців, голова ОВА повинен припинити чиновницьке свавілля Ужгородської райради і не допустити, щоб через самодурів на місці кінотеатру з’явився черговий ресторан чи нічний клуб.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат