Чотири замки Закарпаття передали на баланс Закарпатської обласної ради

22.04.2021 13:06 ПОДІЇ

Замок в Середньому (на фото), Виноградові, Королеві та Квасові — перейшли на баланс Закарпатської обласної ради. Про повідомив перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета.

З його слів, у лютому цього року була створена відповідна робоча група, яка взялася за вивчення правового статусу і фактичного стану пам’яток культурної спадщини, якими є Середнянський, Виноградівський, Королівський та Квасівський замки .

"Ми підготувати відповідні проекти рішень, узгодили їх з головами відповідних громад, — написав Шекета, — розглянули на комісіях обласної ради і 25 лютого проголосували на пленарному засіданні ради, прийнявши ці об’єкти у власність. Після цього рішення Комунальною установою "Управління спільною власністю територіальних громад" Закарпатської обласної ради було здійснено ряд заходів. І от є результат. Чотири закарпатські замки в Середньому, Виноградові, Королеві та Квасові, які є пам’ятками національного значення мають власника – Закарпатську обласну раду".

Андрій Шекета пояснив, що це рішення дасть можливість фінансувати чи співфінансувати реставраційні чи консерваційні роботи на цих замках, аби вберегти їх від руйнації.

У даних замках проведуть протиаварійні роботи та законсервують їх на термін від 3 до 5 років.

Аварійні та консерваційні роботи передбачають очищення внутрішнього та навколишнього простору навколо залишків замків, антисептичну обробку та укріплення спеціальними дерев’яними конструкціями залишків стін, вишукувальні роботи під археологічним наглядом з пересіванням сотень кубометрів ґрунту по кожному замку, з’єднання окремих елементів залишків та накриття укріплених конструкцій тимчасовими дашками.

Як йдеться в повідомленні облради, найменш затратним з точки зору робіт є Квасівський замок, а найбільше потребуватиме вкладень — Королівський. Також, зі слів проєктантів, існує проблема під’їзних доріг до всіх об’єктів, крім Середнянського замку. А також — питання з прилеглими охоронними територіями до цих пам’яток. Наприклад, у Виноградові майже впритул до замку наблизився приватний житловий сектор.

Протягом консервації замки все ж можна буде відвідувати.

Коментарі :


22.04.2021 12:29 Знаю!

Дуже ВЕЛИКЕ прохання панове журналісти, коли щось пишете спочатку розберіться і пишіть правильно!!! Ніхто нікому на баланс не передавав замки! Закарпатскька обласна рада не є балансоутримувачем нерухомого майна. Замки стали власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст Закарпатської області бо до того часу були "безхозні". Ну а для того, щоб реалізувати проекти протрібно пройти ще значний проміжок шляху"


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат