Як отримати вищу освіту в Польщі українцю

27.08.2019 15:24 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Польща сьогодні займає перші місця в списках престижних європейських країн, що пропонують найякіснішу освіту для іноземців. Територіальна близькість з Україною і схожість менталітетів роблять її привабливою для багатьох українців, що прагнуть кращого життя. Швидка адаптація до навчання, його адекватна вартість, доступність програм навчання – лише пара причин, через які популярні університети Польщі для українців.

Нюанси, які необхідно знати

Як і в інших країнах з Болонською системою навчання, процес навчання поділяється на кілька ступенів. Спочатку поляки навчаються на бакалавра (три роки на гуманітарних і економічних спеціальностях, три з половиною – на технічних). Впродовж наступних півтора-двох років отримують ступінь магістра. Ще є нероздільна магістратура, яка триває п’ять років. Є можливість також отримати допоміжну спеціальність, або підвищити кваліфікацію, вступивши на післядипломну освіту, яке часто проходить в заочній формі.

Навчальний рік ділиться на два семестра, які закінчуються сесією (здачею екзаменів). На сесії здача предмета оцінюється не балами, а літерами.

Нині на території Польщі діють більше 450 ВУЗів. З них левова частка – приватні заклади. Виникає питання, який ВИШ краще обрати – державний чи приватний? Слід враховувати, що державні заклади, перш за все, зацікавлені в працевлаштуванні поляків. Тож українцям, які закінчили заклад цього типу, важче влаштуватися на роботу, ніж випускникам міжнародних навчальних закладів.

Перелік предметів, кількість годин і програма навчання однакова що в приватних, що в державних ВУЗах. Переваги вступу до ВУЗу в Польщі такі

  • немає вікових обмежень;
  • не потрібно здавати вступні іспити;
  • не враховується результат випускних екзаменів;
  • не враховується середній бал атестату;
  • для подачі документів не обов’язково їхати в Польшу.

Єдине, що обов’язково – це знання польської на рівні В2, підтверджено Сертифікатом. Якщо ж навчання буде англійською мовою, потрібен відповідний сертифікат про знання англійської. Відмітка в атестаті з англійської мови повинна бути не нижче, ніж дев`ять балів.

Вступні екзамени потрібно здавати, якщо планується вступ до медичного ВУЗу. Тоді знадобиться підтвердити знання з фізики, хімії, біології на польській чи англійській мові. Якщо ж українець прагне вступити на творчу спеціальність, йому необхідно обов’язково підготувати портфоліо, а також здати один творчий екзамен. При вступі на безкоштовне навчання з Картою Поляка можуть проводитись додаткові вступні тести, співбесіди, екзамени по профільним предметам.

Найпопулярніші ВУЗи в Польщі

Обираючи заклад варто орієнтуватись на перспективи і привілеї, які надає він.

  1. Університет бізнесу в Вроцлаві – приватний ВИШ, заснований в 1995 році. У ньому навчаються студенти гуманітарного та економічного профілю. Має 47 університетів-партнерів за кордоном. Для більш якісного засвоєння матеріалу навчання на двох мовах – польській і англійській.
  2. Академія фінансів і Бізнесу Вістула – діє з 1996 року в Варшаві. Має 60 лекційних зал, 6 лабораторій, бібліотеку,їдальню, тренажерний зал. Пропонує велику кількість безкоштовних навчальних програм, мовних курсів і приємну інтернаціональне середовище для навчання студентів з інших країн.
  3. Університет банківської справи у Вроцлаві, який входить до найкращих шкіл бізнесу у Польщі. Пропонує стажування під час навчання, для досвіду. Може запропонувати систему знижок для іноземних студентів. Є індивідуальна програма навчання для студентів, що поєднують навчання з роботою.

Ці заклади вважаються найбільш престижними для навчання в Польщі.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат