На кому горить корупційна шапка

Протягом останніх кількох тижнів Україною прокотилася ціла низка гучних корупційних скандалів. Уперше за 23 роки незалежності уряд усерйоз взявся за те, аби знищити корупційну гідру, яка за звичкою вважає своїм усе, що насправді належить державі.


Чого варта історія з затриманням керівника державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького. Їх заарештували прямо на засіданні уряду — вся країна у прямому ефірі побачила, як на чиновників надягли наручники. А прем’єр-міністр Арсеній Яценюк додав — «так буде з кожним, хто порушує закон і хто знущається з Української держави».

Очільники держслужби заробляли гроші на тому, що купували паливно-мастильні матеріали за завищеними цінами, а згодом частину коштів перераховували на особисті рахунки в офшори. Причому коштів державних, зароблених працею звичайних українців. Згодом з’ясувалося, що за душею в очільника Держслужби з НС ще багато темного — на Бочковського заведено аж 5 кримінальних справ. За довгі роки існування в наскрізь корумпованій владній вертикалі вітчизняні чиновники звикли, що до державної кишені їм можна залазити без будь-якого остраху.

Аж тут раптом прем’єр Арсеній Яценюк вирішив не лише закрити доступ до розкрадання державного майна, а ще й прилюдно покарати тих, хто зазіхнув на чуже. «Це не може бути одноразове шоу, це послідовна робота, від дня до дня, — додав Яценюк. — Це був знак. І попередження. І якщо би не прямий ефір, думаю, суд би їх уже випустив».

Арешт перед телевізійними камерами — зовсім не прагнення створити ефектне шоу, а свідчення того, що країна почала змінюватися. Суспільство отримало сигнал від уряду: корупцію більше не терпітиме. Арешт у прямому ефірі став і попередженням для інших чиновників-корупціонерів, які після зміни владної верхівки хутенько перефарбувалися і присягли на вірність ідеалам Майдану, продовжуючи при цьому перекладати гроші з державної кишені до власної.

Тепер нечистими на руку чиновниками займуться спеціальні «летючі бригади» — прем’єр доручив створити спеціальну оперативно-слідчу бригаду, яка буде виїжджати в регіони і виявляти корупціонерів серед митників, податківців, міліціонерів. Тих людей, що мали би стояти на варті країни, а не грабувати її. Боротьбою зі злодіями в кабінетах займатиметься і створене нещодавно Кабміном Національне агентство з запобігання корупції. А ще арешт під камерами, як пояснює прем’єр, є запобіжником проти того, щоб корумповані суди не звільняли арештованих розкрадачів.

Та варто було уряду завдати першого удару по корумпованих чиновниках, як вони моментально заходилися діяти за принципом «Найкращий захист — це напад». І посипалися на уряд звинувачення, від яких у звичайного українця волосся стає дибки.

Смішно, але головним «правдорубом» став відсторонений від роботи за корупцію (!) і службову недбалість керівник Державної фінансової інспекції Михайло Гордієнко. Чиновник, який у минулому вірно служив режиму Януковича, звинуватив Арсенія Яценюка в тому, що прем’єр начебто очолив корупцію в Україні. Нібито Держфінінспекція провела 4 тисячі ревізійних перевірок, в ході яких виявили фактів корупції на понад 7,58 мільярда гривень. Ці обвинувачення з великою готовністю підхопили «Опозиційний блок» (зокрема його лідер Бойко, який украв у держави тільки на сумнозвісних «вишках» півмільярда доларів) та російські і проросійські ЗМІ. В тому числі пов’язані з олігархом Фірташем, який чекає екстрадиції у США за звинуваченням у даванні хабара на десятки мільйонів доларів, продовжуючи отримувати шалені надприбутки з корупційних газових схем.

Стало очевидним, що заяви Гордієнка мають на меті лише одне: відвернути увагу від справжніх злодіїв. Між тим до самого Гордієнка є чимало запитань. Наприклад, чому він приписує Яценюку і нинішньому уряду зловживання, скоєні до 2014 року — тобто чиновниками Януковича—Азарова? Чому з отих 7,6 млрд. грн. нібито виявлених зловживань було відшкодовано менше 1 млрд. грн. збитків? Це найгірший показник діяльності відомства за останні роки. Навіть при Януковичі більше повертали. Або чому голова ДФІ проігнорував цілу низку доручень від прем’єра? Зокрема Гордієнко так і не спромігся перевірити ДП «Укрспирт», хоча Міністерство внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження щодо розкрадання керівником «Укрспирту» Михайлом Лабутіним 300 млн. грн. лише протягом квітня—червня 2014-го. А таких історій чимало. Тож активність Гордієнка та його колег пояснюється просто: корупціонери не хочуть здавати свої позиції й жити по-новому.

Втім, очільник уряду теж не поступиться — боротися з корупцією обіцяє нещадно. І попри всі псевдовикривальні заяви, основна мета яких — приховати злочини старої влади і олігархів, Кабмін послідовно рубатиме голови корупційній гідрі. Інакше про перемогу Революції гідності і європейську Україну доведеться забути.

Олег Марчук

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат