На Закарпатті хочуть   створити 43 спроможні   територіальні громади

Наталія Каралкіна 29.05.2015 16:21 ПОДІЇ

Перспективний план щодо формування спроможних територіальних громад наразі перевіряють у Міністерстві регіонального розвитку. Невдовзі його повинні затвердити на сесії облради.


Згідно з перспективним планом, найбільше громад буде створено у Тячівському районі — 8. У середньому буде по три громади у районі. Пріоритетність надається створенню громад навколо міст, — повідомляє ProZak.info.

Питання децентралізції і процесу створення громад ми висвітлювали в одній із попередніх статей — «На Закарпатті створять спроможні міні-райони зі своєю владою».

Децентралізацію і формування спроможних територіальних громад обговорили під час круглого столу, який відбувся 26 травня на юридичному факультеті УжНУ у рамках науково-практичної конференції «Конституційна реформа: регіональний вимір».

Серед переваг, які матимуть громади: бюджетні повноваження на рівні міста; відання землями поза межами населеного пункту; влада на території і додаткові можливості, кошти на розвиток громади, поліпшення інфраструктури. Також у громади мають бути не менше 6 органів державної виконавчої влади. Чимало розмов стосується того, що можуть зникнути малі села внаслідок об’єднання, але це не так, оскільки відбувається посилення повноважень, пояснює перший заступник голови Громадської ради при Закарпатській ОДА Олег Лукша.

Учасники круглого столу рекомендували депутатам облради
затвердити перспективний план формування спроможних територіальних громад у Закарпатській області як такий, що відповідає законам і методиці.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат