Туї й інші декоративні рослини гинуть через прибиральниць, — вирішили в мерії

29.05.2015 14:46 РАТУША

Нещодавно в Ужгородській міській раді спеціалісти радилися як бути: в місті гинуть нібито цілком невибагливі до температур і поливу туї та інші декоративні рослини. Так, навесні в центрі Ужгорода замінили кілька туй у кадках на пішохідній вулиці Корзо.

За словами керівника Департаменту міського господарства Ужгородської міськради Олександра Костенчука, прибиральниці окремих магазинів і офісів у центрі міста виливають під деревцята воду з різними хімічними засобами, якими миють підлогу, вікна, проводять вологе прибирання. І при цьому навіть переконані, що роблять «добру справу, бо підливають рослини». У мерії стверджують, що не раз говорили про це з працівниками, керівниками розташованих у центрі магазинів та офісів, але там чи то персонал часто змінюється, чи то люди відмовляються сприймати адекватно прості речі.

Кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізичної географії та раціонального природокористування УжНУ Ірина Фекета ситуацію щодо загибелі декоративних рослин прокоментувала так: «У складі мийних засобів присутні такі шкідливі речовини, як хлор, діоксид сірки, етиленгліколь, поверхнево-активні речовини (ПАР), фенол, формальдегід, ацетон, аміак, ензими, оптичні відбілювачі, абразивні речовини, ароматизатори. І це далеко не повний список отруйних речовин. Більшість із цих речовин небезпечні не те що для рослин, а й навіть для людини. Не потрібно навіть бути фахівцем із хімії, досить логіки: як можуть бути безпечними синтетичні речовини, кислоти, які пробивають труби, знімають нальоти і видаляють іржу, допомагають відмити щось від бруду? У грунті ці небезпечні речовини вбираються корінням рослин і викликають порушення найважливіших біохімічних процесів, що протікають у них, порушують функцію і саму цілісність клітини рослини, змінюють інтенсивність окислювально-відновних реакцій, порушують білковий, вуглеводний і жировий обмін, призводять до змін у біохімічних та біофізичних процесах».

У зв’язку з цим керівник Департаменту міського господарства Ужгородської міськради попросив власників, керівників, працівників закладів міста, поряд із якими туї та інші дерева, кущі, квіти, що прикрашають місто, звернути увагу своїх працівників на оприлюднену проблему. Йдеться ж не тільки про вартість декоративних рослин, а й про красу і привабливість, яку вони створюють. Воду після прибирання слід зливати через внутрішню каналізацію або через зливову каналізацію ззовні, тоді вона не нищитиме довкілля.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат