Хто покарає лісогубів?

22.05.2015 20:25 СОЦІО

У минулому номері ми опублікували критичний матеріал із Інтернет-видання ProZak.info про безконтрольне вирубування закарпатських лісів. Матеріал викликав резонансний відгук у наших читачів. Було ряд дзвінків, якими люди підтверджували, що дійсно ще ніколи такого знущання над лісом, як зараз, не було. Попри те, що норми навіть офіційних вирубувань значно вищі, ніж у минулі роки, зросла кількість несанкціонованих вирубувань.

Днями те таки видання ПроЗак надрукувало кричущий фоторепортаж із санаторію «Карпати». Виявляється, навіть на території санаторію в Мукачівському районі, де знаходиться пам’ятка архітектури XIX ст.   — Палац графів Шенборнів — та чудовий парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, також вирубують дерева.

«Читачі повідомили, що наразі в санаторії справи йдуть не найкраще. Мовляв, місць багато, однак путівку чомусь придбати неможливо. Працівники від початку року переведені на 0,25 % ставки, а директор Іван Кошеля вже готується до звільнення. Можливо, близьке звільнення керівника і стало причиною того, що почалося вирубування лісу безпосередньо на території санаторію», — пише ProZak.info.

Читачі цього Інтернет-видання надіслали   фотографію, як цілком здорові дерева вивозять із санаторію лісовозом. Після цього кореспонденти поїхали на місце перевірити інформацію і були шоковані побаченим.

«Здорові дерева вирубували відразу за відомим санаторним джерелом води «Джерело краси». Лісорубів прикривали двоє молодих хлопців, які контролювали, щоб хтось не зафіксував факти вирубування. Деякі працівники вже знищували пні дерев, щоб «замести» сліди. Їх або спалюють, або просто прикидують землею та листям. До речі, дерева на території санаторію вирубуються і в інших місцях. Зокрема були вирубані дерева в місці, де знаходиться санаторний базарчик. Їх вирубують, щоб поставити черговий кіоск», — пише ProZak.info.

Як нам стало відомо, міліція прореагувала на публікацію Інтернет-видання і на місце події було направлено оперативну групу. Наразі міліціонери кажуть, що ніби все законно, однак перевірка тривває.

До речі, до редакції нашої газети також надійшло повідомлення від підприємців, пов’язаних із лісовиробництвом. Люди підтвердили, що наразі в лісовому господарстві області чиниться щось незрозуміле. Читачі звернули увагу на те, що страждають ті, хто намагається чесно працювати в цій галузі. «Ми працюємо чесно, кругляк не вивозимо, а   обробляємо деревину й експортуємо продукцію, оформляємо працівників на високі зарплати, є одними з найбільших платників податків у районі, однак саме нам вести господарство найважче. Лісове начальство надає пріоритет стихійникам та неофіціалам, маючи з цього зиск у не облікованих хабарах, а нам просто не дають працювати», — пишуть підприємці з Тячівщини. Вони також звертають увагу на те, що чесно купують деревину на аукціонах Товарної біржі «Закарпатського лісового ринку», однак їхнє підприємство було отоварене лише на 30 %, а біржа проводить нові позапланові аукціони. «Не важко здогадатися, що ліс отоварюється тим, хто навіть не брав участі в аукціонах і взагалі не працює офіційно», — пишуть підприємці.

Тиждень тому уряд нарешті призначив голову   Державного агентства лісових ресурсів України (Держлісагентства). Ним став Олександр Ковальчук.

Міністр Олексій Павленко наголосив, що завданнями нового керівника Держлісагентства є реформування та дерегуляція лісової галузі, інтеграція до європейських стандартів і принципів роботи. «Олександра Ковальчука я знаю особисто як ефективного кризивового менеджера та технократа, який має великий досвід роботи в потужних аграрних проектах. Впевнений, що лісова галузь відчує результати системних змін уже цього року», — зауважив Олексій Павленко.

Нагадаємо, що до призначення на державну службу Олександр Ковальчук працював генеральним директором НАК «Украгролізинг», а раніше обіймав керівні посади в компанії «Райз».

Призначення аграрія в лісову систему може дати позитив, бо призначати в цю галузь людей, які добре знають усю корупційну систему галузі й використовують її для своїх благ, було би негативом для галузі.

І ще. До цього лісами України «завідував» «свободівець» Черняков, а генпрокурором був «свободівець» Махніцький. Чи могла прокуратура реагувати на скарги щодо знищення лісів, якщо з лісів зиск ішов не тільки в кишені лісових високопосадовців та правоохоронців, які вибудували корупційні схеми, але й у партійну касу. Звичайно, що ні. Тепер у Ковальчука є шанс щось поміняти в цій системі й нарешті навести лад.

До речі, наші лісівники на фоні нового призначення голови Держлісагентства та ряду критичних публікацій щодо масових несанкціонованих вирубувань у Закарпатті провели на Міжгірщині такий собі «східняк», де бравурно звітували про те, як успішно працює галузь, і навіть визначали з-поміж себе кращих. Будемо сподіватися, що ця бравада нашим лісівникам-корупціонерам не допоможе. Прийде час і треба буде звітувати за знищений ліс та пояснити прокуратурі, за які гроші купувалися палаци і дорогі автомобілі. Не з офіційних же зарплат…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат