На порозі банкрутства

13.12.2014 13:23 ПОЛІТИКА

Міжнародний валютний фонд вважає, що Україна перебуває на межі банкрутства, і для запобігання фінансового колапсу необхідно терміново додатково виділити 15 млрд. доларів. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на Financial Times.


Ці кошти необхідні додатково до відкритої Україні цього року кредитної лінії в 17 млрд. доларів, розрахованої до 2016 року. За словами джерел газети, дефіцит у схваленій МВФ програмі виник через більше, ніж очікувалося, зниження ВВП України, а також через падіння експорту в Росію, що призвело до відтоку капіталу і зниження валютних резервів Нацбанку. Без додаткової допомоги Києву доведеться або радикально скорочувати бюджет, або оголосити дефолт за суверенними зобов’язаннями, пише газета.

За словами високопоставлених офіційних осіб, поки що пропозиція про настільки значне збільшення програми отримала лише мінімальну підтримку з боку кредиторів, враховуючи повільну реалізацію Києвом економічних та адміністративних реформ у рамках узгодженої з кредиторами програми.

А дійсно, реформами у нас поки що й не пахне. Є лише декларації. Хоча ні, деякі реформи таки будуть. Зокрема, уряд вирішив підняти пенсійний вік українських чоловіків та жінок до 65 років. На цьому влада планує зекономити 4,3 млрд. гривень. Також буде припинено індексацію пенсій доти, доки не стабілізується економіка. Ну і заплановано ще ряд «реформ», коли будуть фактично ліквідовані соціальні допомоги для великої категорії соціально незахищених громадян.

У пресу також потрапив документ, яким пропонується чимало заходів на «затягування пасків». Зокрема, в проекті пропонується: скоротити кількість народних депутатів до 150 (потенційна економія — 424 млн. грн.); зменшення термінів загального шкільного навчання до 9 років з 11; вилучення з Конституції норм про безплатну освіту та медицину і запровадження плати за них; вилучення норм, які забороняють скорочення мережі освітніх і медичних закладів.

Також у проекті передбачено низку різкого урізання у гуманітарній сфері, у сфері держуправління, пенсійного забезпечення, соцстрахування, військовій та правоохоронній сферах. Усе це дасть можливість зекономити понад 27 мільярдів гривень витрат із держбюджету.

Але при цьому всьому дивним є факт продовження грубого марнотратства. Ми вже повідомляли про те, що в уряді під кума президента Стеця створено ціле нове міністерство — Міністерство інформполітики. Українські журналісти вважають, що   таке міністерство суперечить нормам демократії, бо регламентуватиме інформаційну політику. А окрім того, це міністерство ляже додатковим тягарем на платників податків, адже тут працюватимуть 20—30 осіб, а бюджет міністерства складатиме 4 млн. гривень.

Або такий маленький факт, у нашому Кабміні досі все друкується на папері. Навіть те, що давно могло би бути в електронному вигляді. Рух «Чесно» повідомляє, що за місяць Кабінет Міністрів використовує близько мільйона аркушів паперу, а в річних показниках його вистачило би, аби викласти дорогу до Мадрида. Експерти порахували, що за мінімальної оптимізації звітності можна економити до 28 млн. гривень лише на папері. Чому цим ніхто не займається?

А потім ми дивуємося, що українці незадоволені життям. І таких в Україні 62 %. Крім того, українці відчувають переважно негативні емоції: тривогу (54 %), страх (22 %), розгубленість (18 %), відчай і песимізм (по 11 %).

Переважна більшість респондентів (88 %) на сьогодні оцінюють економічне становище країни як загалом погане, лише кожен десятий (10 %) як середнє. Переважна більшість опитаних українців (80 %) оцінюють політичну ситуацію в країні як нестабільну, тоді як стабільною її вважають лише 4 % опитаних жителів країни, ще 16 % характеризують політичну ситуацію наскільки стабільною, настільки й ні.

Все це дані соцопитування компанії Research&Branding Group.

Актуальний коментар
Сергія Ратушняка


1. США як міжнародні кидалови розвели Україну через меморандум 1994 року. Забрали третій ядерний потенціал у світі й віддячили кольоровими протестами, аптечками і… погрозами у разі відновлення ядерного потенціалу.

2. Якась нещасна Греція отримала 384 млрд. дол. допомоги. Безповоротно. Нам 1—2 млрд. дають під повне жебрацтво 70 % населення.

Та назвіть хоча б одну країну, що через МВФ ПОТРАПИЛА в зону стабільності й росту.

3. У нас обрали владу, яка є владою вже 15—20 років, тобто саме тих, хто й привів країну до такого жалюгідного стану.

Зараз прем’єр — істота, що не провела жодної реформи, не зрушила жодної кримінальної схеми розкрадання держави. Особа, яка за жоден період не прозвітувалася і не представила жодної програми дій як конкурсної. Але... в якої завжди є 100—150 млн. дол. готівкою на будь-які вибори.

Прошу вибачення перед 20—30 % громадян, але інша бидлобільшість, яка голосує винятково за одну ідею — 200 грн., не дасть збудувати навіть маленький гондурасик. Не кажучи про Велику Україну.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат