Вони спробують   витягнути країну з руїн

06.12.2014 08:27 ПОЛІТИКА

Серед міністрів у новому уряді буде лише один закарпатець.

В Україні новий уряд. Точніше — міністри, бо до повного формування уряду ще потрібен час. Саме цей новий уряд повинен витягнути країну з глибокої кризи.

Революція, анексія Криму і війна на Сході лише поглибили кризу, бо перші цеглини її були закладені ще урядом Тимошенко після підписання кабальних угод із Росією щодо газу. Потім почалося тотальне пограбування країни сімейним кланом Януковича.

Попередні уряди боялися приводити розміри тарифів на енергоресурси та комунальні послуги у відповідність до витрат, щоб не обурити електорат перед черговими виборами.

Державний борг перевищив 60 % ВВП. Курс гривні був зафіксований командою Януковича на одному рівні за рахунок спалення золотовалютних резервів.  

Україна класифікується міжнародними рейтинговими агентствами як країна, що перебуває в переддефолтному стані. Національна валюта за рік девальвувала на 90 %, а золотовалютні резерви знизилися майже на 40 %. За дев’ять місяців 2014 року вкладники винесли з банків 34,3 млрд. гривень і трохи більш ніж 7 млрд. доларів.

Загалом по країні падіння промисловості становило 9,4 %. Війна на Донбасі спричинила дефіцит енергетичного вугілля.

За 2014 рік у країні майже не проведено реформ. Було прийнято закон про люстрацію, але він не стосується чиновників, що крали до Януковича, як і не стосується виборних посад (депутатів усіх рівнів і мерів, які не менше погрузли в корупції). Не видно реформи судової системи, оскільки без чесних суддів не буде гарантованого захисту приватної власності. Не зроблено жодних кроків для підтримки розвитку малого та середнього бізнесу й запуску фондового ринку.

З цього тижня ми маємо нових урядовців і суспільство спостерігатиме, чи здатна нова команда виправити ситуацію. Як відомо, в уряді за квотою президента перепризначено міністра оборони Степана Полторака та міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Інших міністрів призначено з подання глави уряду Арсенія Яценюка. Щоправда, так і не вдалося призначити на посади міністрів за принципом виключно професійності, бо переможці парламентських виборів прагнули бачити в міністерствах своїх представників.

Саме голосування за міністрів якось хитро провернув спікер Гройсман. Голосування відбулося пакетом попри вимоги окремих депутатів голосувати щодо кожного міністра окремо. Найбільше питань у депутатів було до Юрія Стеця, під якого Порошенко проштовхнув нове відомство — міністерство інформаційної політики, або як його вже встигли назвати — міністерство правди.

Таким чином, були призначені: на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства — Геннадій Зубко; на посаду віце-прем’єр-міністра з питань інфраструктури — Валерій Вощевський (від Радикальної партії); на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра культури — В’ячеслав Кириленко.

Міністрами стали: міністр охорони здоров’я — Олександр Квіташвілі, міністр економічного розвитку й торгівлі — Айварас Абромавичус, міністр фінансів — Наталя Яресько, міністр енергетики й вугільної промисловості — Володимир Демчишин, міністр інфраструктури — Андрій Пивоварський, міністр науки й освіти — Сергій Квіт, міністр соціальної політики — Павло Розенко, міністр інформаційної політики — Юрій Стець, міністр внутрішніх справ — Арсен Аваков, міністр юстиції — Павло Петренко, міністр Кабінету Міністрів — Ганна Онищенко, міністр аграрної політики — Олексій Павленко, міністр екології — Ігор Шевченко, міністр молоді й спорту — Ігор Жданов.

При цьому президент Петро Порошенко хоч і проштовхнув у уряд Стеця, однак програв битву з Яценюком за посаду міністра внутрішніх справ і це крісло й надалі залишатиметься за Арсеном Аваковим.

І ще. Порошенко надав громадянство України новим міністрам Наталі Яресько (США), Олександрові Квіташвілі (Грузія) й Айварасові Абромавичусу (Литва). І саме двоє з цих іноземців «забрали» крісла в потенційних кандидатів на ці посади від Закарпаття. Шанси стати міністром фінансів мав закарпатець Пинзеник, а міністром охорони здоров’я — Лазоришинець. Таким чином, єдиним уродженцем Закарпаття серед міністрів є міністр освіти Сергій Квіт.

Певні плани щодо нового уряду були й у клану Балог. Зокрема, Віктор Балога також марив тим, щоб або самому очолити МВС, або проштовхнути туди свою людину. Не сталося. Зараз варто слідкувати за подальшим формуванням уряду, коли будуть призначатися заступники міністрів та голови державних комітетів. Та навряд чи Балогам вдасться вибити собі бодай якісь посади. Скомпроментований клан навіть не забажали бачити в коаліції. Нинішньому закарпатському губернаторові Губалю найближчим часом потрібно буде доводити в Києві, що він в області представляє не клан, а виконує завдання або президента, або глави уряду.

Політик Сергій Ратушняк із приводу провалу Балог на своїй сторінці у Facebook написав:
«Какая боль, какая боль... Уряд — Балоги — 5:0. Протягнув наш кримінально-політичний авторитет Балога до ради п’ять мандатів: чотирьох братів-подільників і Ланя... І пролетів у уряді. А до цього заповнював ефір, що він усім потрібен і всі його просять... Аж до Меркель і Обами. На виході ж — нікому не потрібен!»

Наразі Балоги не ввійшли навіть до міжфракційного об’єд¬нання «Закарпаття», створеного у Верховній Раді. Клан просто протиратиме штани і ховатиметься за депутатською недоторканністю.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат