80 % апарату закарпатської   міліції можуть скоротити

Наталія Каралкіна за матеріалами «Реанімаційного пакета реформ» 28.11.2014 17:42 СОЦІО

80 % працівників апарату Закарпатського обласного управління МВС можуть скоротити внаслідок реформи, підготовленої фахівцями «Реанімаційного пакета реформ», які спільно з Центром політико-правових реформ розробили нову концепцію реформування правоохоронних органів. Це перший за часи незалежності України проект змін міліції, який містить думку громадськості, а не опирається, як раніше, лише на бачення МВС чи РНБО.

За інформацією управління статистики в Закарпатській   області, у 2013 році зафіксовано понад 10 тис. злочинів, що   на 40 % більше, ніж за попередній рік. Сьогодні в Закарпатській області зайнято 3,6 тис. працівників МВС,   понад 15 % з яких працюють у апараті обласного   управління.

ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ СТАНЕ БІЛЬШЕ

У рамках реформи можливе скорочення штату працівників і натомість пропонується збільшити кількість дільничних інспекторів на місцях — у містах та селах Закарпаття.   Там, на думку розробників реформи, повинні працювати патрульно-постові служби в розрахунку 15 працівників органів правопорядку, які постійно проживатимуть в межах закріпленої території, на 10 000 населення. «Сьогодні ж дільничний інспектор, як правило, працює на кілька сільських рад. Це 3—7 сіл із населенням до 5 тисяч і інколи загальна площа покриття становить 30—50 км», — каже Олександр Банчук, експерт робочої групи з Центру політико-правових реформ. Місцева міліція повинна стати виконавчим органом місцевої ради, який буде утворено в кожній громаді.

МІЛІЦІЯ СТАНЕ ПОЛІЦІЄЮ

Експерти говорять про повний ребрендинг міліції. Органи правопорядку отримають нову назву — «поліція», до лав поліції можна буде потрапити на конкурсній основі. Зарплата працівників поліції буде на рівні 5 прожиткових мінімумів — близько 6 000 грн. Необхідно вирішити і проблему неефективності роботи навчальних закладів МВС, аби випускники не тільки відпрацьовували обов’язкові роки, а й надалі хотіли працювати в міліції.

У КОЖНОГО МІЛІЦІОНЕРА БУДЕ НАГРУДНИЙ ЖЕТОН

До інновацій реформи належить і нагрудний жетон. Завдяки цьому жетону можна буде одразу дізнатися посаду, ім’я та прізвище поліцейського. На законодавчому рівні буде заборонено приховувати свій жетон, а тим паче не носити його. У громадян також з’явиться право фіксувати роботу представників органів правопорядку на фото- чи відеокамеру, що досі викликає велике невдоволення в нинішніх міліціонерів.

З 1 грудня в міліціонерів змінюється службове посвідчення. Основною відмінністю нового бланка службового посвідчення буде відсутність слів «службове посвідчення» (позиція 1) та назви органу внутрішніх справ (позиція 2) на лицевому боці бланка. Крім того, слово «міліція» (позиція 3) буде надруковане великим літерами. На зворотному боці бланка службового посвідчення нового зразка відсутні слова «МВС» та «Україна» (позиція 4), зменшено рамку для фото (позиція 5), а також зображено емблему МВС з літерами UA (позиція 6), — повідомляє прес-служба МВС України.  

ДАІ ЛІКВІДУЮТЬ

У рамках запропонованої реформи пропонується ліквідувати ДАІ в нинішньому вигляді. Натомість пропонується створити патрульно-постову службу, яка відповідатиме за правопорядок на певній території, а не лише на окремому відрізку дороги, як зараз. Ліквідувати пропонують і   Державну службу охорони, мотивуючи це тим, що її функції повною мірою можуть виконувати приватні охоронні агенції.

МІНІСТР НЕ КЕРУВАТИМЕ ПОЛІЦІЄЮ

Після реорганізації повноваження ДАІ разом із патрульною службою, державною лісовою охороною, державною рибо­охороною буде виконувати адміністративна поліція. Функції підрозділів карного розшуку, боротьби з організованою злочинністю, боротьби з економічною злочинністю, боротьби з незаконним обігом наркотиків передбачається передати кримінальній та фінансовій поліції. Повноваження решти численних управлінь та підрозділів відійдуть до   військової та прикордонної поліції. І ще одна важлива новація полягає в тому, що міністр буде позбавлений повноважень оперативного управління поліцією.

Нагадуємо, що 14 листопада міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про люстрацію. Ним передбачено строки проведення перевірок достовірності відомостей, що стосуються керівників та персоналу підрозділів МВС, а також тих центральних органів влади, діяльність яких спрямовується і координується міністром внутрішніх справ.


Наталія Каралкіна за матеріалами «Реанімаційного пакета реформ»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат