У Закарпатті новий лісовий начальник

22.11.2014 20:09 СОЦІО

Чи зможе він вивести на чисту воду лісогубів.


Новим начальником управління лісового та мисливського господарства області став Михайло Липчей. Саме на його долю випаде важке випробовування у боротьбі з лісовою мафією. Зрозуміло, що ліс і досі залишається золотою жилою в нашому краї і, на жаль, це найбільш корумпована галузь, якщо не брати до уваги кордони та медицину.

У одному з минулих номерів ми публікували болісний матеріал від метрів лісового господарства області, які вказували на безпощадні масові вирубки закарпатських лісів і безкарність чиновників, які стоять за знищенням зеленого золота Закарпаття.

Ми також багато розповідали і про те, як рядові закарпатці вдаються до акцій протесту проти лісової мафії, перекриваючи дороги лісовозам. На жаль, у нашій області лісова мафія і надалі відчуває свою безкарність, бо щедро винагороджує правоохоронців та владу за мовчання.

Більше того, лісова мафія пролазить у пресу і час від часу видає на-гора пафосні інтерв’ю, розхвалюючи свою активну «роботу на розбудову лісової галузі». І огульні кримінальні вирубки молодих дерев, система поборів, система хабарів за дозволи на вирубки залишаються «за кадром».

Так, нещодавно тячівська районна газета надрукувала інтерв’ю з керівником Брустурянського лісомисливського підприємства Валерієм Мургою. Чому саме зараз Мурга вирішив похизуватися досягненнями, важко сказати. Можливо, сподівався, що це спрацює на посилення його авторитету і вплине на вище начальство. Не вплине. Бо цей начальник може розповідати багато казок про те, як його підприємство продало 95 тисяч кубів лісу і заробило 29,7 млн. грн., або як на його підприємстві виплачуються зарплати, будуються дороги, висаджується молодняк і годуються дикі звірі. Наївні повірять, а будь-яка більш-менш серйозна перевірка доведе протилежне. І мова навіть не про те, що 95 тисяч кубів лісу підприємство повинно було продати ледь не за двічі більшу ціну. І не про те, що рубаються не сухі, а молоді дерева, і деревина йде лише для «своїх» і за сумнівні гроші, бо ділову деревину можна легко «видати» за санітарне очищення хворого лісу. Мова про очевидне: доріг немає, посадок немає, техніка стара, запчастин немає, зарплати частково «виплачуються» не грошима, а лісом і таке інше…

Свого часу ми зробили інформаційний запит Валерієві Мурзі й попросили дати конкретні відповіді на конкретні питання. Натомість отримали лише малу частину відповідей на наші запитання, а на «незручні» питання Мурга, порушуючи законодавство, не відповів.

Невже хтось думає, що і надалі можна буде вимагати від підприємців хабарі за сертифікати на вирубки, вирубувати молодий ліс і вивозити його без чипів на продаж за «ліві» гроші, відстрілювати диких звірів, відправляючи м’ясо до столиці на ковбасні заводи, і бути при цьому не покараним, бо «все підкуплено»? Рано чи пізно все стане на свої місця. Є багато задокументованих фактів нищення нашого лісу і відомо, хто за цим стоїть.

Новому начальникові лісогосподарства області Липчею, якщо він дійсно хоче навести порядок у лісах області, буде важко лише короткий період тимчасового безвладдя в країні. А потім активісти і просто патріоти Закарпаття йому допоможуть вивести на чисту воду лісогубів. Одним словом, у Липчея є шанс стати дієвим начальником і подолати корупцію в лісогосподарстві, розкручену його попередниками. Багато можна розповідати про те, як видавалися сертифікати на вирубку в часи, коли управління очолював згаданий тут Мурга. Підприємці подеколи сиділи до пізнього вечора під дверима начальника, бо за «просто так» сертифікат не давали. І таксу в конверті за «кубик» лісу по 2,5—3 долара тоді ж було запроваджено. Після Мурги прийшов рівненчанин Фізик і лише ще більше розгорнув видоювання лісогрошей в приватні засіки. Прослідкуємо, як себе поведе новий начальник.

ТЕГИ : Михайло Липчей

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат