За тепло в двокімнатній «хрущовці» доведеться платити 500 гривень

23.10.2014 15:22 СОЦІО

Стаття в одному з минулих номерів нашої газети про дефіцит газу і можливі холодні домівки викликала резонанс серед читачів.

Тема дефіциту газу і дійсно актуальна. Наразі наш уряд не може домовитися з Росією про поставки газу і його вартість. Глава російського «Газпрому» Олексій Міллер доволі нагло заявив, що Україна зиму не переживе, бо газу в газосховищах України всього 50 % від потреб.

Україна в повному обсязі не закачала газ у підземні сховища. Для безперебійного проходження Україною майбутньої зими необхідно на початок опалювального сезону мати 18 мільярдів кубометрів активного газу. Цього газу в підземках немає», — сказав він, зазначивши, що навіть якщо Росія відновить постачання газу до України, в період пікового попиту Україні палива все одно не вистачатиме.

За даними Асоціації європейських операторів підземних газових сховищ (GSE), в ПСГ України на 25 вересня було 16,57 мільярда кубометрів газу. Таким чином, сховища заповнені на 51,85 %.

Наприкінці вересня в Берліні відбулися тристоронні переговори з газового питання між Росією, Україною і ЄС. РФ перестала поставляти паливо Україні через величезну заборгованість. За підсумками переговорів Росія може знову відновити експорт газу за умови повного виконання всіх домовленостей з українського боку. Умова така, що Україна повинна заплатити Росії найближчим часом 2 мільярди доларів, а до кінця року ще трохи більше мільярда. І головне те, що сплатити цей борг вимагає і перелякана Європа. Європейці настільки залежні від Росії, що вже навіть наші найближчі сусіди перестали виконувати угоди щодо реверсу газу.

А нещодавно під час нових переговорів у Мілані було попередньо домовлено, що після погашення заборгованості ціна на російський газ для України буде на рівні 385 доларів за тисячу кубів.

Наразі суми не зовсім підйомні для нашої країни. Тим не менше, уряд знайшов 3 млрд. доларів і заморозив їх, щоб заплатити Росії за газ, якщо Путін таки погодиться нам його давати. Прем’єр Арсеній Яценюк вважає, що Росія не має наміру підписувати проміжний газовий договір з Україною. «Якщо договору не буде, то я вам відверто скажу, я вважаю, що Путін не хоче підписувати ніякий договір, завдання Путіна — заморозити Україну. І ми повинні бути готові до найгіршого сценарію», — сказав він.

Зрозуміло, що уряд змушений піднімати тарифи на тепло. Нацкомісія з регулювання послуг енергетики та житлокомпослуг хоче дозволити підприємствам теплокомуненерго підняти тарифи на централізоване опалення з середніх 7,68 грн. за кв. м до 10—11 грн. (тобто, на 43 %).

Як роз’яснив глава Нацкомісії Володимир Демчишин, собівартість нагріву 1 кв. м уже становить близько 11 грн. (за зниженими розцінками, з розрахунку температури в квартирах 18 градусів, а не 20, як раніше). Фактично, вартість за опалення двокімнатної «хрущовки» становитиме близько 500 гривень.

«Ми привели тарифи до економічно обгрунтованого рівня, підприємствам теплокомуненерго в 2015 році дотацій з бюджету не буде, а вони повинні розраховуватися за газ. Ми змінили методологію розрахунку: в минулі роки споживачі оплачували рахунки за тепло протягом 12 місяців, тому тарифи були нижчі, а зараз будуть платити шість місяців (лише в період опалювального сезону)», — сказав Демчишин.

За його словами, рішення набуде чинності після реєстрації в Мін’юсті й опублікування, це очікується в кінці жовтня або на початку листопада.

Однак є деякі питання, на які варто звернути увагу. Чи не будуть самі теплокомуненерго завищувати свої тарифи. Адже процедура така, що теплокомуненерго формує ціни на тепло, враховуючи певні затрати на його виробництво та «доставку» в оселі, й ці прайси просто передає на затвердження в Нацкомісію. Нацкомісія не особливо перевіряє, чи дійсно тарифи вмотивовані й відповідають собівартості, а лише затверджує їх. Про це, зокрема, наголосив директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Що стосується Закарпаття, то тут тема опалення має свої особливості. Вартість тепла в оселях у нас здебільшого залежатиме від вартості газу, а не від послуг теплокомуненерго. Свого часу, коли мером Ужгорода був Сергій Ратушняк, у місті почала реалізовуватися програма встановлення індивідуального опалення. Потужні котельні, які зжирали багато газу, а тепло до осель не доходило через те, що йшло неізольованими трубами сотні метрів, були ліквідовані. Окрім того, в усіх установах освіти та охорони здоров’я також встановлювалися малі модульні котельні. Згодом цю програму на всю область розширив губернатор Олександр Ледида. А от в інших областях, а особливо на сході, з теплом буде сутужно. Там і досі функціонують старі величезні котельні, від яких залежні і установи, і мешканці багатоквартирних будинків.

До речі, дедалі більше закарпатців відмовляються уже і від дорогого газу. Люди в селах повертаються до опалення дровами та брикетами.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат