Газу на всіх не вистачить.   Буде холодно

26.09.2014 19:19 ПОЛІТИКА

Останніми днями осінь заявила про себе. Температура значно понизилася і, відповідно, багато людей задумалися, як воно буде взимку без газу. Свого часу закарпатці раділи кожній новині з тупим заголовком «Блакитне паливо дісталося такого то села»… Багато людей раділи, що більше не потрібно буде морочитися з дровами, розбирали і викидали свої кахельні печі. Тепер шкодують.


Газу в Україну, а реверсного газу явно не вистачає. Уряд намагається якось вийти з ситуації і, зокрема, розраховує покрити дефіцит газу в 3 мільярди кубометрів під час опалювального періоду за рахунок мазуту. Про це сказав і міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман.

«Щодо газу, то прийняте рішення нарощувати обсяги заміщення певної частки дефіциту газу мазутом. Сьогодні проводяться розрахунки, скільки нам необхідно ресурсу, щоб його закупити. Ми розраховуємо замістити мазутом приблизно 3 млрд. кубометрів газу», — сказав він.

А от інший обсяг дефіциту газу планується покрити за рахунок економії споживання. Як відомо, навіть вищі навчальні заклади України вимушено змінили графіки складання сесій. Щось подібне і в школах. Сесія у вищих навчальних закладах буде вже у грудні, а потім студенти матимуть довгі зимові канікули. Довшими, ніж раніше, будуть і канікули в школах.

Також Гройсман зазначив, що остаточне рішення щодо початку опалювального сезону поки ще не прийняте і це залежатиме від погодних умов. Залишається тільки молитися на погоду.

Гройсман оцінює дефіцит газу для проходження опалювального сезону в 5 млрд. кубометрів. Це багато. Кабмін уже навіть вигадав схему, щоб люди, які будуть використовувати газу більше за встановлені ліміти, платитимуть за газ за ринковими цінами. «Ми вважаємо, що це дуже дієвий захід, хоча і знаємо, що не всі будуть сплачувати», — повідомив міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Продан.

Продан нагадав, що уряд видав Постанову № 296, яка передбачає скорочення споживання газу. «Лише за умови виконання цих показників і ще додаткових заходів Україна зможе пройти — і досить напружено — осінньо-зимовий період», — зізнався міністр.

За його словами, від газопостачання відключатимуть насамперед підприємства неплатників. Продан зазначив, що обласним держадміністраціям доручено до 1 жовтня визначити перелік соціально важливих підприємств, які не можна відключати.

«В разі різкого перепаду температури, ми будемо змушені вимикати деякі підприємства, щоб збалансувати постачання. При штабах би просив створити оперативні групи за участі представників силових структур, облгазів,.. щоб у оперативному порядку відключати тих споживачів, які не сплачують і не допускають на свою територію…», — сказав він.

Продан наголосив, що технічно до зими підготовлені всі системи енергопостачання, крім тих, які розміщені на території, яку контролюють бойовики.

У свою чергу прем’єр-міністр Арсеній Яценюк суворо поговорив із Проданом і уточнив цифри. За його словами, на сьогодні у газосховищах є 16,7 мільярда кубометрів газу. Тож із урахуванням газу власного видобутку і в разі додаткової купівлі 5 мільярдів кубометрів Україні вдасться пройти майбутній опалювальний сезон. «При зменшенні обсягів споживання, якщо обласні адміністрації виконуватимуть розпорядження уряду, ми здатні пройти опалювальний сезон. Тепло не буде, але й не замерзнемо», — резюмував Яценюк.

До речі, уряд вирішив заохочувати українців купувати опалювальні котли, які працюють не на газі. Про це також заявив прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, для цього Кабмін спільно з Ощадбанком запускає спеціальну програму пільгового кредитування.

«Уряд компенсуватиме громадянам 20 % вартості такого котла», — додав він. Яценюк надіється, що до кінця року цією пропозицією скористаються 33 тисячі домогосподарств.

Ситуація така, що закарпатцям дійсно доведеться повертатися до старих добрих печей на дровах. Попри те, що ліси у нас безщадно і безконтрольно вирубують, дрова у нас заготувати на зиму не проблема. Відсутність газу також змусить нас берегти ліси і ефективніше використовувати деревину. У країнах північної Європи та Скандинавії лісоматеріали використовують майже на всі сто відсотків. Там майже немає відходів. Брикетами з відходів лісу опалюються не лише приватні будинки, а й фактично всі будівлі в містах і селах. Європейці завжди аж лякалися від того, як неефективно ми використовуємо ліс і скільки деревини в наших лісах просто гниє. Потрібно цьому покласти край, а за неефективне лісовикористання та незаконні рубки нещадно карати.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат