Що продавали закарпатці   на «Форумі видавців у Львові»

Наталія Каралкіна, фото порталу «Читомо» та Іванки Когутич 19.09.2014 19:19 СОЦІО

Мирослав Дочинець, Олександр Гаврош, Андрій Любка, а також видавництво «Карпати» з новинками і «Патент» представляли книжки на найбільшому літярмарку.

Майже 300 подій у 30 локаціях Львова, а також майже 400 авторів із України і закордону зібрав 21-й «Форум видавців у Львові», який тривав із 10 по 14 вересня. Натовпи спраглих
читачів юрмилися перед стендами видавництв у будівлі палацу

Потоцьких, ятками на його подвір’ї, однак гостей цього року було менше. І неважко здогадатися, чому.

Чимало книжкових новинок стосувалося Євромайдану і війни на Сході. Серед пропонованого — поезія, репортажні видання — спогади очевидців, мемуари, збірки есе тощо. У рамках програми влаштували й дискусію на тему «Патріотизм і література», під час якої намагалися з’ясувати, чи варто настільки швидко творити літературу про ті жахливі події, коли війна все ще триває і доволі зарано робити висновки. Президент Асоціації українських письменників, поет Тарас Федюк переконаний, що інформаційна сфера і публіцистика повинні негайно реагувати на події, а письменникові не варто поспішати з творами: якщо публіцистику забувають, то література залишається.

Організатори Форуму цього року додали 5 нових тематичних майданчиків — жіночий майданчик, дитяча література, кулінарний майданчик, майданчик у Природничому музеї, історичний майданчик. «Людей цього року менше», — зазначила в коментарі газеті «РІО» Олександра Коваль, президент Форуму видавців, для якої на Форумі найважливіша безпека людей. Вона відвідувала всі події, щоправда, сиділа недовго на кожній із них, аби встигнути прослідкувати за ярмарком.

Форум організовують усього 15 осіб: протягом року 10 працюють на постійній основі, а на час проведення ярмарку залучають ще 5 осіб.

Із закарпатських видавництв на Форумі були представлені «Карпати» і «Патент». Головний редактор «Карпат» Борис Кушнір зазначає, що цього року люди трохи більше прицінюються до книг, ніж попередні роки, а відвідувачів на 21-му Форумі теж менше. Однак видавець не втрачає оптимізму: «Книжка представлена, книжку беруть, книжкою цікавляться, а це значить, що книжку читають. І головне, що приходять за конкретними авторами: починаючи з Мирослава Дочинця, Василя Густі й закінчуючи виданнями-новинками, як-от «Народні балади Закарпаття», упорядковані Іваном Сеньком, і «Зоря Біловежа» Василя Густі. Це унікальні видання. Хочеться, звісно, щоб таких було якомога більше».

Відомий письменник і журналіст із Закарпаття, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець задоволений продажем власних книг на Форумі. «Мені здається, що продажі навіть більші, хоча всі передбачення загалу були доволі негативні через загальну ситуацію в країні, атмосферу. Але сьогодні, мабуть, навпаки, виникає потреба в цінностях, на які можна опертися, цінностях не матеріальних, а духовних. На перше місце виходять вартісні речі: наше слово, український дух, надія, віра. Мабуть, щось є в моїх книгах. Слава Богу, я радий», — прокоментував письменник. Майже всі його видання мали попит на ярмарку, а за автограф-сесіями утворювалися черги. Також Мирослав Дочинець провів масштабну зустріч із читачами у Львівському драматичному театрі ім. Лесі Українки. (Розмову з Мирославом Дочинцем, записану під час Форуму видавців, читайте в наступному номері «РІО»).

Письменник із Закарпаття Андрій Любка пробув на Форумі лише два дні, після цього поїхав до Бразилії на фестиваль у Ріо-де-Жанейро. Затим має намір повернутися до Закарпаття на початку жовтня і десь із середини жовтня буде знову жити в Ужгороді. Має один задум щодо написання нової книги, однак не розкриває його: «Тільки розкажеш — і вже зникає до нього твій власний інтерес, і вже не хочеться писати».

Шанувальниці Андрія Любки стояли в черзі за автографами в основному з його книгою есе «Спати з жінками». Хоч книга вийшла за півроку до Форуму й Андрій провів із нею всеукраїнський тур, але продавалася вона, наче новинка. Автор зазначив, що цифри продажів назвати не може, але зважаючи на кількість підписаних примірників, книга продається доволі добре.

«Форум — це найбільша літературна подія в Україні. Дуже добре, що вона відбувається в час війни, бо є можливість запросити західноєвропейських інтелектуалів, які приїжджають і переконуються, що тут не нацисти, що тут є читаюча публіка, освічені люди, що це країна, яка має перемогти і якій треба допомогти. Їхнє завдання після відвідин України — повернутися і писати, говорити про те, що Україна — європейська країна», — вважає Андрій Любка.

Також на «Форумі видавців у Львові» можна було придбати нову версію книги про відомого закарпатця Івана Силу, написану Олександром Гаврошем. Вона побачила світ у престижному видавництві «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га». Книжка стала більшою на 20 % і, відповідно, зовнішнє оформлення теж суттєво змінилося. Невдовзі письменник презентує її в Ужгороді. В іншому українському видавництві «Навчальна книга — Богдан» вийшла друком книжка «У пошуках Івана Сили». Тож письменник провів кілька автограф-сесій під час Форуму саме з цими виданнями. «Дуже приємно, що закарпатець став таким брендом, що є три книжки про нього. Думаю, що таких закарпатців ми не знали до цього», — вважає автор.

Олександр Гаврош поділився спостереженнями, що на цьогорічному Форумі багато закарпатців, які приїхали за книгами і цікавими подіями ярмарку: «Форум став для закарпатців культурною подією і дуже важливо, що в такий тяжкий рік він проводиться. Це доводить, що Україна думає не тільки про сучасне, але й про майбутнє, що є наміри побудувати інтелектуальну державу. Виходять дуже цікаві книжки, можливо, їх цього року трохи менше, але вони дуже потрібні літературі».

Новинки, презентовані закарпатцями на «Форумі видавців у Львові», невдовзі будуть представлені в Ужгороді. У надскладній загальнополітичній ситуації видання цих книг є знаковим, як і власне проведення книжкового ярмарку у Львові. Українська книжка сьогодні знаходить свого читача без посередництва російської. І хоч важко знаходить, зате й далі наполегливо не припиняє пошуків.

Наталія Каралкіна, фото порталу «Читомо» та Іванки Когутич

ТЕГИ : Форум видавцівМирослав ДочинецьАндрій ЛюбкаОлександр Гарош"Карпати"

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат