Балоги в наступний парламент штовхатимуть «регіонала» Ковача

22.08.2014 21:06 ПОЛІТИКА

Нинішньому парламенту залишилося працювати зовсім нічого. Швидше за все нові парламентські вибори відбудуться вже в жовтні. Президент хоче, щоб чим скоріше, ще до початку опалювального сезону, щоб не наразитися на злість народну.


Як ми повідомляли, нові вибори будуть проходити за старою системою: 50 % за партії і 50 % за кандидатів по мажоритарних округах. Можна лише поспівчувати нинішнім депутатам-мажоритарникам, які на минулих виборах витратили немалі гроші, щоб дістатися омріяного парламентського крісла зі всіма привілеями та потенційними «преміями» за «потрібне» натискання кнопки. Навряд чи за два роки депутатства вони встигли відбити все, що витратили. І ось тепер є спокуса нових виборів.

Якщо коротко проаналізувати діяльність нинішніх нардепів-закарпатців, то особливо і нема кого відзначити за активність у діяльності на благо Закарпаття. Найбільше скандалу щодо наших нардепів було навколо Павла Балоги, який спочатку прогнувся перед «регіоналами» Януковича, щоб вибити преференції, потім розірвав із ними, затим був викинутий із Ради, але зрештою відновлений.

Загалом діяльність Павла Балоги у Верховній Раді була майже нульовою. За час депутатства він пропустив найбільше засідань ВР із усіх закарпатських нардепів (зареєструвався всього на 47 засіданнях), подав 3 законопроекти, але жоден із них не став чинним актом. Ні разу не виступав ні з місця, ні з трибуни та не подав жодного депутатського запиту. Для чого Закарпаттю такий депутат, залишається загадкою.

У принципі, малокорисними в Раді були й інші двоє представників сімейного клану Балог. Глава клану Віктор Балога пропустив 42 засідання і був на 126. Віктор Балога всього 4 рази звертався до різних структур та інстанцій із депутатськими запитами, а також подав на голосування нардепів 34 законопроекти. Однак тільки 2 з них стали чинними актами. Віктор Балога жодного разу не виступав ні з місця, ні з трибуни. Або соромився свого рагульського акценту, або йому просто нема що сказати народу.

Ще один представник клану Василь Петьовка був присутній на 133 засіданнях парламенту (відсутній — на 35). Подав 25 депутатських запитів, однак, як і його брати, жодного разу не виступив ні з трибуни, ні з місця. Із 18 поданих Петьовкою законопроектів жоден не став чинним актом.

До речі, скандали були і навколо ще одного закарпатського нардепа — нинішнього губернатора Закарпаття Валерія Лунченка. Як відомо, Лунченко так і суміщає депутатство з губернаторством, хоча це й заборонено законодавством. Щоправда, сам Лунченко переконує, що в цьому не його вина, бо заяву на складання депутатських повноважень він у Раду подав, однак депутати за це не проголосували.

Статистика свідчить, що Валерій Лунченко був присутній на 113 засіданнях Верховної Ради і 55 пропустив. За час депутатства він виявився більшим оратором, ніж представники клану Балог, бо 4 рази виступав із місця. Лунченко подав 9 депутатських запитів та запропонував внести зміни до 14 законів і кодексів. Щоправда, жоден із внесених законопроектів так і не став чинним актом.

Валерій Пацкан за час роботи народним депутатом щодо відвідуваності парламентських засідань має такі ж показники, як і Віктор Балога: прогуляв 42 засідання парламенту і на 126 був присутній. У той же час Пацкан аж 23 рази виступав із місця і 32 рази з трибуни. Окрім того він подав 7 депутатських запитів та запропонував на розгляд своїх колег 68 законопроектів, 14 із яких стали чинними актами.

Нардеп Сергій Мошак мав скандальний ореол лише через те, що перебуваючи у складі фракції Партії регіонів, часто підігрував клану Балог. Мошак пропустив чи не найбільшу кількість засідань парламенту — 64 (на 104 був присутній). За цей час він один раз виступив із місця, подав 6 депутатських запитів та 9 законопроектів, жоден із яких не був прийнятий.

Що стосується нардепа-регіонала Іштвана Гайдоша, який згодом перейшов до депутатської групи «Суверенна європейська Україна», то він любив ходити на парламентські засідання й у нього всього десять «пропусків», а на 158 засіданнях він був присутній. Всього Гайдош зробив 14 депутатських запитів та 33 законопроекти, шість із яких стали чинними актами. 18 разів закарпатсько-угорський нардеп виступав із місця та 5 разів із трибуни.

Ще один колишній «регіонал», а нині член депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Василь Ковач також пропустив усього 10 засідань зі 168. Він подав три депутатські запити та чотири законопроекти, один із яких став чинним актом.

Жодного разу Ковач ні з місця, ні з трибуни не виступав.
Також екс-«регіонал», а нині член депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Михайло Ланьо був присутній на 145 засіданнях ВР (23 пропустив), подав один депутатський запит та два законопроекти. Однак жоден із них так і не був прийнятий. Ні з місця, ні з трибуни Ланьо не виступав.

Нардеп Іван Бушко, який так само перейшов від «регіоналів» до «Суверенної європейської України», був присутній на 149 засіданнях, 19 пропустив. У Раді не виступав, подав 4 депутатські запити та 8 законопроектів, один із яких став чинним актом.

Хто хоче знову йти в парламент

Без сумніву, що клан Балог знову намагатиметься проштовхнути до нового парламенту якомога більше представників своєї родини. Зрозуміло також, що Віктор Балога йтиме по округу з центром у Мукачеві, де в нього потужна мережа активістів і «всьо схвачено». Так само нема сумнівів, що Василь Петьовка йтиме по Тячівсько-Рахівському округу. Швидше за все, Павло Балога спробує пробитися у Верховну Раду по Хусту. Є велике питання щодо Івана Балоги. Йому буде соромно знову програти вибори по Виноградівсько-Іршавському округу, а у кріслі голови Закарпатської облради йому поки що комфортно, бо прикуплені псведолюстратори його не допікають. Окрім того, по цьому округу може знову піти Іван Бушко, а він уже має досвід, як боротися з балогівцями і протидіяти масовому підкупу.

Проблемними для Балог залишаються округи з центром в Ужгороді та Сваляві. Навряд чи Балоги знову робитимуть ставку по Свалявсько-Воловецькому округу на Кеменяша, бо на минулих виборах він програв із тріском.

Що стосується Ужгорода та Ужгородщини, то Балоги не зможуть штовхати ні Чучку, на якому висить судимість, ні Смоланку, який зосередився на роботі в університеті. Саме тому, як стало відомо, клан Балог провів переговори з «регіоналом» Ковачем, який переміг у цьому окрузі минулого разу, щоб той знову балотувався по Ужгороду та Ужгородщині, й пообіцяли йому підтримку за пізніші преференції. Плани Балог може попсувати як Сергій Ратушняк, так і колишній співпартійник Ковача і екс-губернатор Олександр Ледида, у яких значно більші шанси, ніж у Васі-кіловольта. Щоправда, як повідомив нашій редакції інформатор зі штабу Балог, вони також як запасний варіант розглядають можливість розкрутки кандидатури нинішнього тимчасового мера Щадея.

Опонувати Щадею може нинішній депутат міськради, колишній балогівець Іван Волошин, який може йти від невиправдано популярного нині Олега Ляшка.

Через те, що ця виборча кампанія буде занадто короткою, навряд чи хтось із невідомих політиків буде пробувати свої сили на цих виборах по мажоритарних округах. Будуть фактично одні й ті ж кандидати, які вже неодноразово світилися в різних виборчих кампаніях. Уже найближчим часом імена потенційних кандидатів стануть відомими.

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


13.09.2014 19:26 гщ

шановні закарпатці зробімо так щоб ця бандитська орда більше ніколи нам не плуталась під ногами


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат