Ужгород без води   не залишать

22.08.2014 14:37 РАТУША

Керівництво області пообіцяло погасити заборгованість Водоканалу перед енергетиками.


Попереджений про відключення води Ужгород цього тижня завмер в очікуванні випробувань безводдям. Вже у понеділок о 10-й ранку працівники ПАТ «Закарпаттяобленерго», як і попереджали, відключили від електро-енергії адміністративний корпус КП «Водоканал м. Ужгорода».

Як відомо, причина відключення — заборгованість Водоканалу перед ПАТ «Закарпаттяобленерго», яка станом на 1 серпня 2014 року сягнула 2 млн. 579 тис. грн.

В. о. генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» А. Мартинюк наголосив, що розрахунки Водоканалу за спожиту електроенергію щомісяця становили всього 35—60 %. Ситуацію «витягувала» урядова постанова, згідно з якою з Держбюджету місцевим бюджетам надавалася субвенція на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню. Завдяки цьому дотуванню Водоканал розраховувався за спожиту електроенергію, але з червня дія постанови припинена. Відтак із того моменту й виникла така заборгованість. Не слід забувати, що в Україні оголошений надзвичайний стан в енергетиці, вугільні шахти зруйновані, а теплоелектростанції з перебоями отримують вугілля для виробництва електроенергії.

За словами директора КП «Водоканал м. Ужгорода» Юрія Омеляненка, населення міста вкрай погано розраховується за спожиту воду через... популістське рішення Ужгородської міської ради, за яким населення має платити за старими тарифами 6,87 грн. за кубометр, а не за новими, які він встановив. Тому наразі сплата не сягає навіть 50 відсотків.

Директор Водоканалу наполягає на сплаті за воду за новими тарифами, погодженими Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

На його переконання, в усіх обласних центрах населення платить і ніде не виникає «таких проблем, як у нас» через те, що «у нас полі¬тика знову втрутилася в економіку», а загравання влади з населенням є не чим іншим, як популістськими методами напередодні виборів.

Відтак уже у вівторок енергетики мали відімкнути від електропостачання насосні станції в с. Минай й у «новому» мікрорайоні Ужгорода, а майже половина міста 19 серпня мала опинитися без централізованого водопостачання. Перелякані мешканці запасалися водою, а коли о 10-й ранку її відімкнули в «новому» районі, чимало ужгородців сприйняли це як початок екологічного лиха місцевого масштабу. Щоправда, через дві години водопостачання відновилося.

Цього ж дня відбулася зустріч керівників енергетичного підприємства з керівником облдержадміністрації Валерієм Лунченком.
І вже пообідді стало відомо, що поки що ПАТ «Закарпаттяобл¬енерго» не відключатиме насосні та каналізаційно-очисні станції міста від електропостачання. За словами в. о. генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Мартинюка, голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко пообіцяв вжити всіх можливих заходів для погашення заборгованості за спожиту електроенергію КП «Водоканал м. Ужгорода» перед ПАТ «Закарпаттяобленерго. Натомість енергетики не відключатимуть насосні й каналізаційно-очисні споруди, а населення не залишиться без водопостачання.

Більше того, Валерій Лунченко повідомив, що на сесії Ужгородської міської ради 29 серпня розглянуть протест прокурора щодо підняття тарифів на електроенергію. Тобто необхідно встановити економічно обґрунтовані тарифи, що дасть змогу зняти заборгованість ужгородського Водоканалу перед ПАТ «Закарпаттяобленерго».

ТЕГИ : Ужгородський водоканал

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат