Коли влада почне боротьбу з «лісовою мафією»

16.08.2014 12:30 ПОДІЇ

Підприємці Тячівщини звернулися до керівництва країни та області, звинувачуючи лісівників у тенденційності та корупції.

«Лісова мафія» на Тячівщині не здається. За хабарі можна вирішувати будь-які питання. На мафію не вплинули навіть бунти селян, які перекривали дороги, не пропускаючи лісовози з краденим лісом. Більше того, «лісова мафія» пішла війною проти тих, хто став на бік бунтарів.

Керівництво ТОВ «Бирть» навіть змушене було звернутися до Президента України Петра Порошенка, глави уряду Арсенія Яценюка та закарпатського губернатора Лунченка з заявою, у якій скаржаться на чиновників-лісівників щодо блокування роботи підприємства.

«Незважаючи на те, що ми є одним із найбільших підприємств, які наповнюють бюджет району, наша діяльність за минулої влади зазнавала потужного тиску цілого ряду чиновників та бюрократів. Головним чином це стосувалося керівництва Брустурянського лісомисливського господарства, від якого ми певним чином залежні, а також владних структур району та області. Ми щиро сподівалися, що в новій Україні зможемо гідно працювати на користь області та України, однак і зараз натикнулися на потужну стіну протидії чиновників різного рангу», — йдеться в заяві.

І далі: «ЗМІ уже неодноразово повідомляли про те, що в нашому районі проти свавілля чиновників від лісогосподарства повставали цілі села, перекриваючи дороги і вимагаючи покарання винних. Річ у тім, що саме зараз тривають нещадні вирубування лісів у наших Карпатах і при цьому, до прикладу, Брустурянське ЛМГ вказує збиткові результати діяльності й має заборгованість перед працівниками. Ліс нищівно вирубується, а села в Усть-Чорнянському кущі занепадають. Розвалюються школи, дороги зруйновані, знищена інфраструктура, люди сидять без роботи.

«Лісова мафія», як зараз називають керівництво лісогосподарськими підприємствами численні ЗМІ, відверто відкуповується і має «дах» у різних органах влади. Так, на вимогу протестувальників, була створена комісія з перевірки діяльності Брустурянського ЛМГ, однак вона мала формальний характер і зі зрозумілих причин винесла занадто м’який вердикт, наклавши на підприємство мізерний штраф.

Більше того, підприємство почало відкриту війну проти підприємців, які чесно працюють у районі, наповнюють бюджет і виступають за раціональне використання лісу, протестуючи проти огульних вирубувань. Постраждало від цього тиску і наше підприємство «Бирть». До прикладу, наше підприємство на третій квартал 2014 року на законному аукціоні придбало 1550 кубометрів хвойної необ¬робленої деревини для подальшої глибокої переробки. Однак у перший місяць підприємству з невідомих нам причин було отоварено всього 155 кубометрів деревини, а згодом відвантаження нам деревини припинили. Через це підприємство зупинило роботу, зриває експортні поставки згідно з угодами, а понад 30 працівників змушені були піти у вимушені відпустки.

При цьому «потрібним» лісопереробникам деревина відвантажується. Навіть тим, хто не брав участь в аукціоні, звичайним спекулянтам. На наші скарги і чиновники лісогосподарства, і керівництво району просто відмовляються надавати відповіді про причини відмови відвантажувати деревину.

Саме через це ми змушені звернутися до вас із проханням втрутитися в ситуацію і змусити чиновників від Брустурянського ЛМГ, керівництва Тячівського району та управління лісового господарства Закарпатської області відреагувати на наші скарги і почати відвантаження законно належної нам необробленої деревини, щоб підприємство могло запрацювати, виконувати умови контрактів і продовжувати наповнювати бюджет.

Хочемо також додати, що наше підприємство вже багато років є одним із передових підприємств у галузі, неодноразово нагороджувалося дипломами та іншими відзнаками Міжнародного економічного рейтингу «Ліга кращих», Міжнародної промислової палати в галузі «Експортер року», Національного бізнес-рейтингу «Лідер галузі» та інших».

Кажуть, що питання можна вирішити елементарно — занести кому потрібно конверт потрібної товщини. Але чи за таку країну ми боролися? Будемо сподіватися, що обласній владі потрібне наповнення бюджету і вона зреагує на звернення підприємців. Повинна прореагувати і центральна влада. Зокрема, варто би перевірити, чи лісові чиновники займають свої посади законно або також занесли потрібний конверт потрібним людям. Бо наразі вони лише посміхаються і кажуть опальним підприємцям, що «всьо порішали».

Якщо ж влада не зможе вгамувати апетити лісової мафії, то підприємці вже з наступного тижня відновлять акції протесту і перекриють дорогу лісовозам, які мало не цілодобово везуть необлікований ліс під прикриттям чиновників від лісогосподарства.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат