Міські депутати вчергове «пробили дно»!

admin 09.09.2021 10:38 СОЦІО

Або про корупцію та її покровителів в Ужгородській міськраді

Газета «Правозахист» неодноразово друкувала матеріали про корупцію в Ужгородській міській раді по питаннях будівництва та зловживань. Не виключенням став і цей матеріал. Перевіряючи його, журналіст редакції відвідав чергову сесію Ужгородської міської ради, навмисно навів присутнім інформацію про порушення ними Конституції та законодавства України. І там же на місці у сесійному залі переконалися, що частина депутатського корпус на чолі із головою міста, міським прокурором по суті корупціонери, адже в їхніх діях вбачались ознаки злочину. Про це судіть самі.

Примат права

На чергову сесію VIII скликання Ужгородської міської ради, яка відбулась 7 вересня 2021 року, під № 450 було винесено питання про скасування містобудівних умов та обмежень на проектування будівництва в м. Ужгород по вул. Воз’єднання, 19, що знаходиться в районі Боздошського парку, та наказ управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради № 309-М від 30.12.2020 року, яким вони були затверджені. І це вже була третя спроба голосування по цьому ж питанню з подачі депутата В.Глаголи. Але два рази   депутати не підтримали проект незаконного рішення.
Представник редакції Михайло Темнов, який по цій темі проводить власне журналістське розслідування, перед початком розгляду питання попросив слова і у своєму короткому виступі звернув увагу голови міської ради Б.Андріїва, присутніх в залі депутатів та прокурора Домницького Ю.В. на вимоги законодавства України з цього приводу. А саме на те, що частиною 2 ст. 19 Конституції України передбачено, що органи місцевого самоврядування, як і державні органи, мають діяти у спосіб, визначений Конституцією України та законами України.
Частиною 8 ст. 29 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що функція скасування містобудівних умов та обмежень належить виключно ДАБІ шляхом видання наказу.
Прийняттю такого рішення ДАБІ має передувати проведення перевірки і це є обов’язковою складовою процедури. При цьому, підставою для прийняття рішення ДАБІ слугують виключно дві взаємовиключні обставини: або заява власника містобудівних умов та обмежень, або рішення суду.
Таким чином, прийняття рішення органом місцевого самоврядування про скасування містобудівних умов та обмежень є прямим порушенням закону, а, відповідно, і Конституції, оскільки рішення в такому випадку буде прийнято не повноваженим органом, а тим, хто діятиме з перевищенням повноважень та у спосіб, який суперечить закону! Тим самим орган місцевого самоврядування самовільно та самоуправно приймає на себе повноваження державного органу у прийнятті рішення.
Як наслідок, забудовник буде реагувати у спосіб, визначений законом: буде подано заяви про порушення кримінальних проваджень проти тих, хто свідомо приймає рішення, порушуючи Конституцію та Закони України.
Також Михайло Темнов усно звернувся до прокурора Домницького Ю.В. відреагувати на це порушення, адже Михайло не може працювати за правоохоронця. Прокурор із цілком зрозумілих причин відмовчався, притих, наче та миша під мітлою. Тобто порушення Конституції та Законів України, яке відбувалося в сесійному залі, його не цікавить. До теми прокурора і того, що його цікавить, а що ні, ми ще повернемось...

Право приматів


Те, що в подальшому стало відбуватись в сесійному залі, тільки підтвердило попередню інформацію та висновки редакції. В подальшому слово взяв депутат Ужгородської міської ради Віталій Глагола, який почав свій спітч із того, що газета «Правозахист» не виходить вже 10 років (на що довелося вручити йому останній примірник газети, а заодно по ходу надати примірники голові Ужгородської міської ради та депутатам), що щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку на вулиці Возз’єднання, 19 є кілька кримінальних справ, мовляв, була порушена поверховість: замість дозволених 9 поверхів забудовник проводив будівництво на 12. Крім того, під час будівництво зачепило і землі комунальної власності, про що також була відкрита кримінальна справа.
Після нього слово взяв забудовник Михайло Росоха, який сказав, що має всі необхідні документи, у тому числі і погодження для висоти будинків 40 м. від кількох служб   – від аеропорту «Ужгород», «Украероруху» та «Укравіаслужби».
Після його виступу питання було поставлено на голосування. Депутати Ужгородської міської ради 21 голосами з 37 проголосували за скасування містобудівних умов та обмеження на проектування об’єкту будівництва багатоквартирного житлового будинку із вбудованими приміщеннями комерційного значення на вул. Возз’єднання, 19, виданих забудовникам Михайлу Рососі та Тіграну Геворкяну. Крім того, міська рада скасувала вище зазначений наказ управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради.

Слуги «оптом» та в «роздріб»

Цього ж дня з оточення депутата Ужгородської міської ради Віталія Глаголи стало відомо, що до причин його позиції до вище зазначеного об’єкту будівництва. З його слів, пролобіювати інтереси зацікавлених осіб його попросили із вищих ешелонів. Мовляв, він розуміє, що забудовник нічого не порушив і це не є компетенцією Ужгородської міської ради, але друзі є друзі…
Саме про це «але» і йде мова. В сесійному залі майже усі депутати, як до речі, прокурор міста та голова мерії п. Б.Андріїв, добре знали про те, що Управління правового забезпечення та Управління містобудування та архітектури Ужгородської міськради не підтримали проект рішення про скасування містобудівних умов та обмежень, внесений депутатом В. Глаголою. Обидва Управління мотивують свої зауваження тим, що містобудівні умови та обмеження видані законно та їх скасування, за законом, можливе лише за заявою власника або за рішенням суду. Однак при доповіді по цьому питанню не було сказано жодного слова… Депутати, всупереч позиції Управлінь, проголосували рішення, яке не відповідає закону. За попередньою інформацією, мер міста при голосуванні утримався.
Питань до депутатів дуже багато, адже вони своїми діями підривають авторитет держави, просто нівелюють Конституцію та закони України. Мова про виборців, які віддали за них свої голоси. Як за найчесніших, принципових вже не йде…
Так, усім зрозуміло, що неправове рішення сесії Ужгородської міської ради про скасування містобудівних умов, за яке, наче примати, проголосували Ужгородські кнопкодави, буде оскаржено до Закарпатського окружного адміністративного суду. Але це, перш за все, час, на що і розраховують ті, хто замовив і, потрібно розуміти, профінансував цей спектакль, та зухвало поглузував над правовими актами нашої держави.
Декому, а зокрема прокурору Домницькому Ю.В., варто негайно втрутитись і самостійно оскаржити незаконне та свавільне рішення. В іншому випадку бездіяльність прокурора свідчить сама за себе і спонукає до активних дій захисників: вони змушені будуть звертатись до вищих органів для дачі правової оцінки його бездіяльності. Нехай там він пояснює, чому проігнорував усне звернення до нього з приводу неправомірності рішення про скасування містобудівних умов, як він проводив аналіз та експертизу проектів документів, чому нічого не зауважив із приводу його незаконності. Невже щось пану прокурору блиснуло з-під пов’язки Феміди?! Сподіваємось, що наступний прокурор буде більш відповідально ставитись до своїх службових обов’язків.

Андрій Сотніков,
м.Ужгород.

Від редакції. Коли вже матеріал був готовий до друку, ознайомились із першими публікаціями на цю тему. Зокрема, із матеріалом видання https://zaxid.net/news/, яке перепостило видання uzhhorod.info під назвою «В Ужгороді скасували дозвіл на будівництво багатоповерхівки біля Боздошського парку».
В ньому нема нічого про порушення Конституції та Законів України депутатами Ужгородської міської ради, прокурором міста, бездіяльністю головуючого на сесії мера Б.Андріїва. До речі, публікація ніким не підписана… Висновок дуже сумний. Маємо, як панельний депутатський корпус, таких же само безхребетних журналістів, які усі, замість того, щоб діяти згідно з Конституцією України та законами країни, сприяють свавіллю, служать йому.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат