Лісівники підготували понад 100 будиночків для туристів

18.02.2019 16:54 СОЦІО

 

Сірими зимовими вечорами, сидячи за філіжанкою карпатського чаю, згадуєш яскраві картинки з минулого літа. Ти переносишся в недавнє минуле і знову тебе зігрівають спогади про сонячне Закарпаття, гарний ліс та подумки забирає назад ... Хоча теплі приємні спогади можуть бути також і від прогулянки лісом взимку, неймовірних краєвидів полонин та посиденьок з лісівниками у мисливському будиночку.


Йдучи в ліс ви дуже часто можете побачити глибоко в лісовій хащі дерев'яні споруди. Зазвичай це кордонні будиночки лісівників, мисливські або ж вівчарські хатинки. Саме вони дуже часто стають прихистком від негоди для мандрівників та рятують життя туристів, які заблукали в горах, мандруючи або катаючись на лижах.

Днями у Лисичівському лісництві Довжанського лісомисливського господарства, лісівники офіційно відкрили оновлений мисливський будинок. Як розповідають господарі, побудований він ще у 1992 році. Вік досить солідний, тому керівництвом держлісгоспу було прийнято рішення його повністю реконструювати.

Будиночок знаходиться в урочищі «Продан» на території Лисичівського лісництва. Неподалік нього проходять два туристичні маршрути, які ведуть до полонин Боржавського хребта. Місце серед туристів досить популярне, як влітку так й взимку.

Директор Довжанського лісомисливгоспу Василь Ледней розповідає, що крім ведення лісового та мисливського господарства, останні роки лісівники приділяють велику увагу розвитку туризму. Це завдання було поставлено начальником Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерієм Мургою. Для цього підприємства розбудовують рекреаційні пункти, місця відпочинку, а також реконструюють старі та будують нові мисливські будиночки.

Згідно з неписаними правилами для тих, хто проживає далеко в горах або просто відпочиває, залишені на деякий час без нагляду хатинки повинні мати запас дров, сіль, сірники і речі першої необхідності. Двері в таких будиночках повинні бути щільно закриті, але не зачинені. Відтак за словами Василя Івановича, лісівники встановили у відреконструйованому будиночку опалення, провели водопостачання, обладнали ліжка, стіл, стільці. Для гостей залишили посуд, дрова, сірники та провізію.

Якщо мандрівникові доведеться заночувати в такій хатинці, він також повинен поводитися етично, немов він перебуває в гостях у доброго цімбора. Перед відходом необхідно прибратися, припаси повісити під стелю і поповнити припас дров.

Загалом сьогодні на території Довжанського лісомисливського господарства розташовано вісім будиночків. Їх кількість не обмежена тільки одним лісгоспом. А загалом двері понад 100 хатинок закарпатських лісівників готові прийняти заблукалих туристів.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Пресслужба ЗОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат