Важлива праця судового експерта

04.09.2019 23:47 СОЦІО

Судові експерти відіграють надзвичайно важливу роль у розкритті злочинів, оскільки висновок експерта є важливим доказом у суді. За роки економічних і політичних реформ у державі значну увагу приділено створенню ефективного механізму проведення судових експертиз і експертних досліджень.

Закарпатський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ України є державною спеціалізованою установою судової експертизи та входить до Експертної служби МВС, що належить до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України.   Основним завданням Експертної служби МВС є проведення судової експертизи в кримінальних, адміністративних, цивільних та господарських справах, а також досліджень у позасудовому провадженні за матеріалами оперативно-розшукової діяльності та інших процесуальних дій, виконання інших робіт у межах своєї компетенції. Проведення експертних досліджень здійснюється на принципах законності, незалежності, об’єктивності і повноти дослідження.  

Нещодавно колектив Закарпатського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України очолив новий керівник — Попельський Олександр Миколайович. Його новітнє бачення розвитку Центру, за чотири місяці роботи з моменту призначення, вже принесло перші позитивні результати та надихнуло колектив на досягнення нових вершин. Тому, ми вирішили взяти у нього інтерв’ю і задати декілька питань.

— Олександре Миколайовичу, хто такі судові експерти та які функції виконує Закарпатський НДЕКЦ МВС України?

— У нашому Центрі щодня ведеться кропітка судово-експертна та науково-дослідна робота. Працівники Центру проводять судові експертизи, результати яких, допомагають розкривати злочини, скоєні на території як Закарпатської області так і за її межами. Судові експерти виконують значний та відповідальний обсяг роботи, пов’язаний з наданням слідчим і працівникам оперативних служб кваліфікованої допомоги для виявлення, фіксації та вилучення речових доказів і слідів вчинених злочинів. За підтримки Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та завдяки кваліфікованим та професійним фахівцям ми маємо можливість надавати якісні послуги правоохоронцям та населенню.

— Як Ви бачите стратегію розвитку Закарпатського НДЕКЦ МВС та які перші кроки вже зроблені з моменту Вашого призначення на цю посаду?

Сьогодні Закарпатський НДЕКЦ МВС є найпотужнішою експертною установою в Закарпатті, основним нашим завданням є збереження цього позитивного іміджу та примноження здобутків. Деякі напрямки діяльності Центру потребують посиленої роботи, чим ми і займаємося. Однак, за останній період роботи ми вже збільшили такий важливий показник, як інтенсивність судово-експертного забезпечення, при цьому його ефективність залишається на високому рівні. Також, нещодавно Закарпатський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України отримав атестат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2006 (ISO/ІЕС 17025:2005) у сфері: комп’ютерно-технічні дослідження: пошук інформації на цифрових носіях за встановленими параметрами. Завдяки акредитації за міжнародним стандартом ISO/IEC 17025 експертизи та експертні дослідження визнаються різними країнами світу, ЄС та США. Сьогодні, у Центрі створена необхідна матеріально-технічна база, і тому проводимо підготовку для акредитації й інших напрямків досліджень. НДЕКЦ потребує постійного вдосконалення, тому основним із пріоритетних напрямків наразі є впровадження нових напрямів експертних досліджень.

— Які види судової експертизи може проводити Закарпатський НДЕКЦ МВС та які з них є найбільш популярними?

— Наразі у Центрі проводяться судові експертизи за 32 експертними спеціальностями, з якими більш детально можна ознайомитися на сайті Закарпатського НДЕКЦ МВС. Ми проводимо такі види судових експертиз як: почеркознавча та лінгвістична, технічна експертиза документів, експертиза зброї, трасологічна, вибухово-технічна, фототехнічна експертиза, портретна та голографічних зображень, матеріалів, речовин та виробів, біологічна, інженерно-транспортна, будівельно-технічна, земельно-технічна, пожежно-технічна; комп’ютерно-технічна, економічна, товарознавча, автотоварознавча та мистецтвознавча. Найпопулярнішими сьогодні є експертиза зброї, інженерно-транспортна експертиза, технічна експертиза документів, експертиза матеріалів, речовин та виробів, товарознавча, а також автотоварознавча

— Чим цікавий Ваш Центр для пересічного громадянина?

—   Більша частина роботи Центру націлена на забезпечення надання   послуг громадянам. Так, наприклад, в Центрі проводяться дослідження з визначення ринкової вартості автотранспорту; оцінки відновлювального ремонту та вартості матеріального збитку, заподіяного власникові автотранспорту; обставин і механізму дорожньо-транспортних пригод; технічного стану транспортних засобів; визначення об’єму двигуна; дослідження документів бухгалтерського, податкового обліку і звітності підприємств установ і організацій; встановлення культурної цінності об’єктів, їх орієнтовну вартість та вік виготовлення; виявлення та поновлення інформації з жорстких дисків та флеш-накопичувачах; відстріл та перевірка технічної справності зброї; визначення справжності документів, посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, бланків, банкнот національної та іноземної валюти, встановлення способів друку; дослідження пломб та встановлення автентичності підписів та рукописного тексту. Також, частина платних послуг припадає на обслуговування територіальних сервісних центрів МВС, що розташовані по всій області, в яких працюють наші судові експерти за напрямком комплексного дослідження транспортних засобів.

— Чи дозволяє матеріально-технічна база проводити наукові дослідження, які б відповідали сучасним вимогам?

— Як я вже зазначав раніше, наш Центр отримав атестат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ ISO 17025:2006 "Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій”. Окрім цього, Центр оснащений найкращими науково-технічними засобами та аналітичним обладнанням. Наприклад, функціонує відділ дослідження матеріалів, речовин і виробів, яким по суті являється найсучасніша хімічна лабораторія. У цьому відділі проводяться спеціальні види експертних досліджень, зокрема наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів; спеціальних хімічних речовин; нафтопродуктів   і пально-мастильних матеріалів; спиртовмісних сумішей; сильнодіючих і отруйних речовин. В той же час, це ж обладнання абсолютно придатне і для проведення наукових досліджень, які, безумовно, слід розвивати в Центрі.

— Яка саме проводиться наукова робота у Центрі?

— Декілька працівників нашого Центру мають наукові ступені кандидатів наук, а також є багато працівників, які здобувають науковий ступінь кандидата наук. Крім цього, співпраця з вищими навчальними закладами також сприяє розвитку наукової діяльності Центру. З початком нового навчального року ми плануємо збільшити кількість спільно організованих заходів з Державним вищим навчальним закладом «Ужгородський національний університет», що дозволить творчо розвиватися і нашим експертам, і молодим науковцям університету. Також збільшиться кількість наукових публікацій та інших цікавих продуктів спільної науково-дослідницької діяльності. А також, працівники Центру беруть активну участь в науково-практичних заходах (науково-методичних симпозіумах, семінарах, конференціях). Судові експерти залучаються до проведення занять, тренінгів у різних навчальних закладах області. Частими гостями Центру є ужгородські школярі та студенти окремих факультетів університету.

— І на останок, Олександре Миколайовичу, скажіть кілька слів для населення.

— Хочеться побажати, щоб над Україною завжди було мирне небо, у сім’ях панувала злагода і достаток, а кількість злочинів зменшилася. Однак, з нашого боку, ми зробимо все для того, щоб задовольнити Ваші потреби та відстояти справедливість та законність, що і є нашим основним завданням.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат