ID-картка або внутрішній паспорт

Зоряна Попович 15.12.2018 18:07 СОЦІО

Що потрібно знати про новий документ?

Із 5 жовтня цього року ми всі отримали можливість замінити свій український паспорт-«книжечку» на сучасний електронний паспорт — ID-картку — пластиковий документ розміром 8,56 см на 5,4 см.

Найважливіша причина її впровадження — практична неможливість підробити цей документ, або, як каже заступник начальника управління громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції ГУ ДМС України в Закарпатській області Любов Шмараговська, тепер «неможлива крадіжка вашої особистості».

ID-картки почали виготовляти ще в 2016 році і тільки для 16-річних українців. Із 1 листопада 2016 року почали оформлювати картки для 14-річних осіб та людей, які обмінювали паспорти чи поновлювали в зв’язку з крадіжкою його, зміною прізвища або по досягненні певного «контрольного» віку.

— Тобто коло осіб, що оформлювали ID-картки, розширилося, — розповідає Любов Шмараговська. — Вже з 5 жовтня цього року набули чинності нові зміни до постанови Кабінету Міністрів, і ID-картка стала реальною для всіх бажаючих.

Перша ID-картка виготовляється виключно за місцем реєстрації, вже наступні можна буде змінювати/обмінювати в будь-якому підрозділі України. Вона видається раз на 10 років, тому така можливість буде дуже зручною для людини, оскільки не залежатиме від її прописки.

— Тобто це не є обов’язковим?

— На сьогодні законодавством обов’язкової заміни документа не передбачено. Видані раніше документи будуть дійсними до завершення їх терміну дії. Тобто, 23-річна людина може до 25 років документ не обмінювати, а в 25-ть звертається до міграційної служби і обмінює на ID-картку.

Для тих, хто документується паспортом громадянина України вперше, тобто для 14—16-річних юнаків та дівчат, ця послуга безкоштовна і видається за місцем реєстрації. Для того, щоб полегшити життя і батькам, і нашій службі, а також щоб уникнути плутанини під час вступної кампанії у виші, при реєстрації ЗНО, бо ж обов’язковою є наявність ID-картки, тому батьками слід заздалегідь подумати, якщо дитині виповнилося 14 років, — не зволікати, оскільки з цього віку паспорт є обов’язковим документом в Україні, і звертатися до підрозділів міграційної служби України.

Ще один варіант для зручності батьків та дітей — другий рік поспіль у всіх підрозділах міграційної служби функціонують так звані «дні школи». Цілий день пріоритетне оформлення із виготовленням ID-картки мають неповнолітні, школярі.

— В ці дні будь-хто з 14-річних може прийти і оформити картку?

— Ці групи формуються дирекцією шкіл, профтехучилищ. Усі вони знають, які потрібні документи, формуються групи учнів і в відповідні дні ці молоді люди приходять і оформлять картки.

— Які документи потрібні для оформлення?

— Їх перелік зведений до мінімуму: свідоцтво про народження, ідентифікаційний код, українські паспорти батьків і довідка про реєстрацію місце проживання. Її, цю довідку, видають реєстраційні відділи міської, сільської чи селищної ради.

На сьогодні ID-картка є самодостатнім документом, і основна причина її запровадження — неможливість її підробити. Це технічно неможливо. Звідси і неможливість крадіжки особистості.

— Яку інформацію вона несе в собі?

— На картці можна побачити: назву держави; назву документа; прізвище та ім’я українською мовою та латинською транслітерацією, по батькові — лише українською. Причому написання латинкою можете проконтролювати й узгодити його з уже наявними документами. Наприклад, із посвідченням водія; стать; громадянство; дату народження; унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі; номер самого документа; дату видачі та закінчення строку його дії; найменування та код установи, що його видала; номер платника податків (ідентифікаційний код); місце народження; оцифроване фото людини; оцифрований підпис особи.

На електронний носій ID-картки внесено все те саме, що й візуально можна побачити на картці, проте додаватиметься змінна інформація: сімейний стан людини та місце її реєстрації.

— А як відбуватиметься внесення цієї змінної інформації? Потрібно буде виготовляти нову
картку?


— Якраз ні. Усі ці зміни — переїзд у нове житло чи інше місто України, одруження чи розірвання шлюбу, народження дітей — будуть у хронологічному порядку додаватися на електронний носій без потреби заміни документа. Для цього необхідно буде у передбачений законодавством термін звернутися у зручний для вас міграційний підрозділ або Центр надання адміністративних послуг, і зміни внесуть на електронний носій.

За місцем реєстрації виготовити ID-картку буде потрібно лише один раз. Після цього   зможете вносити в неї змінну інформацію чи проводити заміну цього документа у будь-якому міграційному підрозділі чи ЦНАПі України, незалежно від місця проживання.

— Процедура платна?

— Як я вже говорила, якщо молода людина виготовляє цей документ уперше, то ця послуга для неї безкоштовна. Однак якщо ми замінюємо на картку свій старий, паперовий паспорт, за нього маємо заплатити — 279 грн. (виготовлення тривалістю 20 робочих днів) та за термінове виготовлення (7 робочих днів) — 366 грн.

Якщо, до прикладу, людині місяць тому виповнилося 25 чи 45 років, а вона тепер звернулася з питанням поновлення фото в паспорті, то міграційна служба відмовляє цій людині і зобов’язує відразу ж виготовити ID-картку. Такі дії працівників є правочинні, оскільки якщо людина, згідно з законодавством, у місячний термін не звернулася до служби про вклейку фото по досягненню 25 чи 45 років, то міграційна служба оформлює тільки картку.

— Чи були якісь непередбачувані випадки з виготовленням цього документа?

— Таких особливих моментів поки що не було. Єдине, що був восени минулого року трохи ажіотаж серед батьків абітурієнтів, оскільки вони вчасно не подумали про виготовлення внутрішнього паспорта для дитини, аби абітурієнт міг безперешкодно скласти ЗНО.

Уже цього року було менше таких авральних випадків, батьки вже пам’ятають про цей документ. І менша кількість тих, хто оформлює картку з запізненням.

— Якісь скарги надходили вам на ці картки?

— Надходять час від часу скарги, що інформацію з картки не може зчитати певна техніка. В Ужгородській міській раді зчитувальні пристрої успішно працюють.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат