Тисячі ужгородців відстояли свій двір

admin 25.05.2015 11:52 РАТУША

У п’ятницю, 22 травня відбулося завершальне судове засідання Господарського суду у справі забудови найкращого двору міста, який знаходиться позаду одинадцяти словацьких дев’ятиповерхівок по вул. 8 Березня, Можайського, Ген. Свободи.

Мешканці будинків цього району зуміли сміло стати на захист свого подвір’я.

Нагадаємо, ще з 2008 р. мешканці були змушені відстоювати право на прибудинкову територію та з насторожею очікувати можливих дій стосовно забудови їхнього двору. На той час міська рада на чолі з міським головою Сергієм Ратушняком віддала середину території двору, яке включає футбольне поле і спортивний майданчик з тренажерами, в оренду на 5 років приватній фірмі «Закарпатінвестбуд» для будівництва багатоповерхового будинку.

Після спроб забудовника розпочати будівельні роботи, люди просто йому цього не дали зробити, вставши на захист подвір’я. Так і не змігши нічого побудувати, в грудні 2013 року забудовник намагається продовжити собі оренду землі, але депутати міськради не проголосували за це. Відтак ділянка повернулась в користування мешканців. Однак через півтора року, у березні 2015 р., ТОВ «Закарпатінвестбуд» звернулось до суду з вимогою, щоб суд продовжив їм оренду і зобов’язав міськраду підписати договір оренди землі на новий термін – до 2019 р.

Упродовж квітня-травня мешканці будинків активно обговорювали способи протидії забудовнику, зокрема 25 квітня, відбулася зустріч мешканців кварталу з депутатом міської ради Віктором Щадеєм, громадським діячем Олександром Волосянським та юристом і жителькою одного з навколишніх будинків Наталією Майстренко, аби обговорити це питання. На останнє засідання суду прийшли у великій кількості разом з дітьми. Відтак, за рішенням суду, приватній фірмі «Закарпатінвестбуд» відмовлено у задоволенні позовних вимог, а саме у скасуванні рішення про відмову продовження договору оренди, у його поновленні та зобов’язанні Департаменту міського господарства підписати договір на новий строк.

«Це сталось тільки завдяки принциповій позиції людей, їхній згуртованості. Мусимо відзначати, що суддя Оксана Ремецькі уперше на теренах Закарпаття безпрецедентно дозволила учасникам судового засідання вільно висловлювати свою думку з різних сторін, як юридичних, так і моральних. За це ми їй вдячні. Надалі триматимемо руку на пульсі, адже знаємо, що забудовник може подати апеляцію. Ми стверджуємо, що й надалі будемо протидіяти усім намірам забудовника якимось чином переглянути це питання. Зробимо усе можливе і неможливе, щоб цей двір не забудували, а аби ним далі користувалися мешканці цього району», – наголошує правозахисник Олександр Волосянський.

Юрист та мешканка одного з будинків Наталія Майстренко розповідає, що приємно здивована правосуддям: «Чесно, я приємно вражена нашим правосуддям! Судовий процес був дуже емоційний, було дуже багато присутніх мешканців будинків, але головуюча прекрасно справилась. У нас склалась колективна командна робота, тому що кожен відстоював свою позицію. На мою думку, позитивне рішення у цій справі – результат колективної праці та духовного і емоційного настрою громади відстояти своє право».

Мешканці будинків радять усім, хто стикається з подібними ситуаціями захоплення прибудинкових територій   нічого і нікого не боятися, уміти організуватись та вірити у свої сили. «Я вірила, молилася і була впевнена, що Бог допоможе людям!, – ділиться враженнями мешканка по вул. Можайського Наталія. – Знаю, що цей забудовник дуже багато ділянок в Ужгороді захопив з величезними порушеннями усіх правил будівництва будинків. Я переконалася, що громадянська свідомість наших мешканців зростає. Коли люди об’єднуються за справедливість, то   можна перемогти! Люди мають це усвідомити і ми повинні перемогти олігархів».  

admin

ТЕГИ : судУжгородЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат