Ужгородські депутати відмовилися «не довіряти» собі та секретареві ради...

18.07.2014 12:23 РАТУША

...й через Київ хочуть міняти тарифи на воду.

Як і передбачалося, чергове сесійне засідання Ужгородської міської ради 11 липня виявилося бурхливим на емоції й гарячим на слова, адже місто лихоманило від нових «водних» тарифів, а в самій мерії зрів конфлікт між тимчасовою владою і Громадською радою. Дощ дещо вгамував пристрасті мітингувальників, однак вони таки прийшли до будівлі мерії, щоб висловити протест проти підвищення тарифів на воду й дерибану міської землі. Частина людей перебазувалася до сесійної зали, куди вони принесли плакати з закликами розігнати міську раду, скандували звичне «Ганьба!», «Банду геть!», «Щадея геть!» й усіляко висловлювали свою зневагу «брехливим» і «зажерливим» депутатам.

Тож працювати сесія розпочала в напруженій атмосфері з тарифного питання. А заслухавши інформацію про економічно-технічний стан Водоканалу, де були озвучені втрати 50—60 % води й інші свідчення про руйнування підприємства протягом десятків років, атмосфера в залі загострилася ще більше. Присутні почали вимагати звільнення директора підприємства Омельяненка, притягнення його до відповідальності, мораторію й відміни нових тарифів.

Головуючий на сесійному засіданні запропонував депутатам ухвалити звернення до Нацкомісії з державного регулювання тарифів із проханням вирішити ситуацію, змінити нові тарифи, розрахунки яких у Київ, як відомо, відправив Водоканал. Люди в залі вигукували: «Ми не просимо, ми вимагаємо! Ціни подавали ви!» Врешті після активного внесення депутатських пропозицій і зауважень сесія ухвалила звернення до НКРКП 47 голосами «за».

Депутати висловилися також за звернення до Кабміну з метою переглянути повноваження   власне Національної комісії з державного регулювання тарифів і доручили в. о. мера — секретареві ради Щадею підготувати й направити його до Кабміну. Крім того, від в. о. мера окремі депутати й більшість присутніх ужгородців вимагали також спочатку категоричного звільнення, а потім відсторонення керівника Водоканалу від роботи. Вони висловлювалися за те, щоб невідкладно звернутися до прокуратури для перевірки діяльності Водоканалу, створити тимчасову контрольну комісію для з’ясування того, хто саме підготував і запропонував на затвердження до НКРКП «драконівські» тарифи, провести аудит підприємства-монополіста.

Чи буде це зроблено оперативно і, головне, який ефект матиме, невдовзі довідаємося, але ухвалені депутатами рішення дещо заспокоїли ужгородців, оскільки подарували бодай якусь надію. Крім того, зі словами підтримки до громади Ужгорода звернувся нардеп Леонов, який порадив у разі по¬літичної неготовності міської влади змінити тариф на воду ухвалити рішення про саморозпуск міськради, оскільки вона не в змозі надалі представляти інтереси людей, і пообіцяв підтримку такого рішення у парламенті.

Голова Громадської ради Пересоляк висловився за політичну відповідальність тимчасового голови міста, а також депутатів за ситуацію, що склалася в місті, і закликав їх... дати собі оцінку. Тож уже після тривалої перерви, коли депутати зареєструвалися заново і вкотре помусолили питання з дитсадком № 30, перенісши його розгляд на наступний місяць, головуючий був змушений внести до порядку денного сесії питання про висловлення недовіри мерові й депкорпусу.

Результат виявився красномовним. За пропозицію повернутися до порядку денного і внести на розгляд питання висловлення недовіри секретареві ради Щадею проголосували троє, а за недовіру депутатському корпусу — один! Тобто питання про недовіру до теперішньої міської влади ужгородські обранці навіть не внесли до порядку денного.

Одностайність вони проявили і під час ще одного знакового голосування. Сесія вирішила «почистити» склад виконавчого комітету. З нього виключили І. Пайду. На попередньому засіданні міськвиконкому, де йшлося про затвердження нового тарифу на проїзд у міському транспорті, Пайда був проти підвищення вартості проїзду і голосував проти. На виконкомі Пайда пропонував поставити на голосування ціну 2,5 грн., але його не підтримали й питання на голосування не поставили. Результати голосування: 12 членів виконкому за подорожчання, 3 — проти, тож маємо ще одне «покращення».

Відтак сесія замінила противника подорожчання маршрутки на новообраного мера Студреспубліки без будь-якого попереднього обговорення, а самому членові виконкому про наміри його усунути стало відомо тільки за годину до голосування. Відтак у багатьох склалося враження: у раді спостерігаються тенденції до лукавих маніпуляцій, коли інтересами громади тільки прикриваються, а людей, які їх дійсно відстоюють, так само лукаво усувають.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат