Сергій Ратушняк про страхи і запобіжники щодо ринку землі

16.11.2019 21:45 ПОЛІТИКА

Відомий український політик Сергій Ратушняк поділився зі своїм баченням щодо ухваленого Верховною Радою законопроекту про продаж сільськогосподарської землі.

Хочу розставити всі крапки над «і» стосовно питання продажу землі.

Ніяких істерій. Лише факти, логіка й аналіз.

Чи існує в Україні ринок землі? Так. Тіньовий, бандитський і грабіжницький. Всі ті самі прізвища, з якими пов’язаний занепад, пограбування і знищення міцної України. Вони відомі всім. І саме вони є замовниками істерії, цькування і замовних протестів. Протестів на сучасних дорогих тракторах, комбайнах і т. ін. Це всі ті ж Кучми—Пінчуки, Порошенки, Ахметови, Зв’ягільські, Медведчуки, Суркіси, Косюки, Бахматюки (в розшуку)... У них по 500—1000 га родючих земель. Усі площі оформлені в незаконний спосіб. Оренди — на 25—50 років. Прибутки — мільярди доларів США. Податки — копійчані.

Саме завдяки злочинному мораторію протягом 28 років вони стали земельними латифундистами й отримують мільярдні прибутки завдяки офшоризації діяльності й мізерній рентній сплаті. Замість 100—200 євро за оренду гектара землі на рік, вони сплачують власникам-пайовикам від дулі і відра картоплі до мішка зерна. Саме вони і не хочуть платити реальні гроші й реальну орендну плату. Тому на протестах лише купка найманих фермерів і немає жодного з мільйонів власників-пайовиків.

Тож, чому нам потрібен справжній ринок землі

— Щоб власник паю міг продати або надати в оренду свою ділянку землі за реальну ціну. Щоб мінімальна ціна на всі категорії земель була встановлена Законом, а не оцінювачами чи махінаторами земкадастру. Щоб не вийшло як із ваучерами, через які бандити стали олігархами за 1 % власності всіх наших промислових гігантів.

— Щоб фермер міг купити або орендувати землю. Знову ж таки — за реальну ціну.

Поясню. Сьогодні в тіньовому, каламутному ринку землі існують ціни від 300 до 3000 доларів. Насправді ж мінімальна ціна гектара чорнозему складає 12 000 доларів.

Сьогодні середній пай родючої землі — 3,5 га. Що має селянин сьогодні? Або 1000 доларів за гектар і договір оренди на 49 років, або 20—50 доларів ренти в рік із гектара.

Що насправді має отримувати середній пайовик за 3,5 га у разі діючого ринку землі. Гроші 3,5х12000 = 42000 доларів, або ренту не меншу 3,5х(100—200дол./га) = 350—700 доларів щороку.

Таким чином, із ухваленням закону подружжя на селі отримує можливість продати свої два паї за 84 000 доларів, або мати ренти 700—1400 доларів щороку.

Ось вам і весь секрет «протестів» злодіїв-олігархів. Ви вважаєте, що Порошенки, Ахметови, Кучми, Медведчуки бажають сплатити власнику-селянину по 12 000 доларів за гектар? Дідька лисого вони бажають сплатити. А в них — по мільйону гектарів. Тобто, кожен із цих персонажів мав би викласти по 12 мільярдів доларів. У них ні бажання, ні змоги такої нема.

Які страхи і як нам запобігти тим страхам

Страх 1: «Скуплять за безцінь». Шановні, ніхто ж вас, пайовиків, і не примушує взагалі продавати. Як я сказав, Законом передбачити мінімальну ціну. І нотаріально унеможливити заплатити меншу вартість. На сьогодні чорноземи — 12000 дол./га. Так само це стосується і державної і будь-якої іншої землі. Щоб не було шахрайства.

Страх 2: «Скуплять іноземці». Я не бачу в цьому ніякого лиха. Тим паче, сучасні агротехнології в світі дають в рази і в десятки разів більшу віддачу, ніж українська земля. Тому не очікуйте ніякої паніки щодо скуплення. І в законі не передбачена можливість купівлі землі іноземцями. Президент же мудро запропонував саме з цього питання провести референдум.

Страх 3: «Скуплять і не оброблятимуть». Нема питань. Прописуємо в Законі: «Необроблена і не задіяна під вирощування сільгоспкультур земля протягом одного року — конфісковується у власність держави». І питання вирішене.

Страх 4: «Вивезуть усю землю». Нема питань. Заборонити Законом вивезення землі. Митниця не оформлює і не випускає такий товар.

Страх 5: «Вони ж там ядерні й хімічні відходи з усього світу завезуть». Нема питань. Ввезення ядерних і хімічних відходів на територію України заборонено. Крім, як на промислову переробку. Земля — виключно актив для вирощування сільгоспкультур і тваринництва.

Страх 6: «Під землею є надра і вони їх заграбастають». Нема питань. Прописуємо в Законі: «Власність поширюється на глибину 0,5 м, і в садах на 1,5 метра. Держава має право на розвідку і розробку корисних копалин із компенсацією вилучених земельних площ».

Страх 7: «В одні руки 200 000 га». Це, на жаль, пройшло в першому читанні і це жах. 5—10 тис. га в одні руки має бути максимальним.

Ось такі страхи і такі прості запобіжники. Війна проти ринку землі ведеться бандитами і вбивцями нашої державності — олігархами. На черзі — створення земельного банку з правом виділення довгострокових кредитів для фермерів під 1 % річних. Чітка класифікація всіх видів і категорій земель. Неможливість придбання землі під стратегічними об’єктами, шляхами і комунікаціями (про що істерять рабиновичі з медведчуками).

Таким чином, хочу, дай Боже, не востаннє, підтримати нашого президента в започаткуванні ринку сільськогосподарської землі тому, що мораторієм ми втрачаємо її за безцінь, як і заводи, фабрики і надра.

Сергій Ратушняк

Коментарі :


25.11.2019 15:49 Павло

Ратушняк - єдиний мер Ужгорода з інтелектом.
Соромно за мешканців Ужгорода, що продаються на виборах за 200, 500 грн і віддають місто бандюкам.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат