Чому закарпатські українці голосують за представників партії угорської нацменшини

06.07.2019 12:00 ПОЛІТИКА

Під час минулих місцевих виборів 2015 року на Закарпатті був помічений нестандартний феномен — українці голосували за представників політичної сили, яка представляє угорську національну меншину.

Це насамперед добре видно в Ужгородському районі, де партія угорців набрала у деяких селах чи не найбільше голосів, посівши перше чи друге місця. При цьому мова йде не про угорські села, а ті, де абсолютну більшість складають саме українці. Наприклад, такі села, як Гута чи Оноківці. Та й в самому Ужгороді КМКС угорців пройшла до міськради, подолавши прохідний бар’єр, який був не під силу багатьом доволі відомим всеукраїнським партіям.

Такий же феномен зафіксували і у деяких інших районах області. Як результат — уперше в історії Закарпаття сучасної України аж сім представників угорської меншини потрапили до Закарпатської обласної ради. Сильні фракції угорці сьогодні мають в Ужгородській, Виноградівській, Берегівській та інших районних радах та деяких міських радах.

Про цей феномен вже писала преса і дехто вважає, що він може повторитися і на парламентських виборах 21 липня 2019 року.

Які ж фактори вплинули на думку закарпатців? Чому наші земляки, які не є етнічними угорцями, вирішили підтримати саме угорців.

У першу чергу, далося взнаки розчарування в крупних партіях України, які погрузли в скандалах. Точніше, погрузли в скандалах їхні лідери.

По-друге, спрацював закарпатський регіональний патріотизм, бо угорські політичні сили є нашими, закарпатськими, і лідери, відповідно, також наші.

Що, зокрема, стосується КМКС (ТУКЗ — Товариство угорської культури Закарпаття. — Ред.), то це угорське культурне товариство існує вже 30 років і за цей час представники КМКС не були замішані у жодних корупційних чи інших нечистих скандалах. Протягом цих років вони ведуть чітку послідовну політику, відстоюють те, що задекларовано у програмі, намагаються виконувати обіцянки.

Крім того, широко відома на Закарпатті їх благодійна та грантова діяльність на благо всього Закарпаття, а не лише етнічних угорців. Навіть якщо взяти останні проекти з реконструкції культурних, освітніх та медичних закладів, то мова йде не лише про села, де домінує угорська нацменшина. Варто також пригадати, коли з ініціативи КМКС Угорщина терміново прийшла на допомогу Закарпаттю під час кризи з вакцинами проти кору. Або пригадайте випадок з відсутністю хлору для очищення води. Після того, як зупинився єдиний в Україні завод із виробництва такого хлору, то щоб не допустити техногенної катастрофи в Закарпатті, хлор був нашій області терміново наданий угорцями.

За останні роки за ініціативи партії КМКС уряд Угорщини виділив тисячі грантів на мільйони гривень малому підприємництву Закарпаття, здебільшого сільським малим приватним господарствам.

Ще один важливий фактор, який імпонує закарпатцям — КМКС єдина партія, яка діє постійно і системно, на відміну від всеукраїнських партій, які нагадують про себе різними обіцянками лише напередодні виборів.

Ну і ще одна визначальна деталь. За партією не стоять олігархи чи якісь грошові мішки, як це є у фактично всіх всеукраїнських партій. Ця партія має народне та етнічне підгрунтя і при цьому етнічність хоч і є визначальною, але партія більше вже позиціонується як загальнозакарпатська.

Чи повториться успіх КМКС на майбутніх парламентських та місцевих виборах? Поки не прогнозуємо. Але схоже на те.

Василь Поляк, Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат