В Україні новий президент. Чи буде в Закарпатті свій Саакашвілі

Василь Поляк, Prozak.info 27.04.2019 13:44 ПОЛІТИКА

Чи був несподіваним другий тур виборів президента? Був. Але не тим, що переміг Володимир Зеленський, а тим, що переміг він із більшим відривом, ніж давали прогноз навіть у його штабі. 73 % йому дала Україна. Понад 80 % йому дало Закарпаття.

Незабаром буде інавгурація і Зеленський приступить до своїх обов’язків. Найбільшою інтригою є те, хто ж займе посади, які підконтрольні президенту. Мова про силовиків.

Зеленський анонсував, що з приходом до влади почне жорстко саджати до в’язниць корупціонерів, бо останнім часом Україна стала найкорумпованішою країною Європи, що гальмує міжнародні інвестиції. Всі очікують на повернення з екзилю Саакашвілі. Саме він налаштований влаштувати в Україні те, що свого часу влаштував при своїй першій каденції Президента Грузії — пересаджати всіх хапуг та крадіїв.

Хоча нам більше цікаво, кого новий президент призначить головою ОДА на Закарпатті. Хто буде місцевим Саакашвілі? Деякі ЗМІ уже повідомляють, що ідеальним для цього міг би стати саме Сергій Ратушняк, бо його жорстка позиція щодо прогнилої корумпованої системи в Закарпатті відома всім. І Ратушняк не з тих, хто злякається чи піде по колії. Наразі сам Сергій Ратушняк із цього приводу нічого не коментував, тож чекаємо на його реакцію.

До речі, ще один момент. В останніх своїх коментарях у соцмережах Ратушняк звернув увагу на те, як із обранням Зеленського президентом активізувалися не тільки його опоненти, а й офіційний Кремль та олігархи. Дивним чином Путін почав вводити російські паспорти на окупованих територіях Донбасу, а потім ще й заблокував постачання нафти на наші нафтопереробні заводи, що може призвести до кризи з пальним. А ще в ці дні олігарх Ахметов прибрав до рук два провідні обленерго і отримав конт­роль над третиною енергоринку.

Одним словом, найближчим часом в Україні буде йти жорстке протистояння між новою владою та старою системою. Сподіваємося, на краще.

Далі детальніше про вибори в Закарпатській області.

Фінальний тур президентських виборів на Закарпатті пройшов без ексцесів. Чим вирізняться наша область від інших — знову найнижчою явкою.

Деякі так звані закарпатські експерти від політики напередодні виборів переконували, що у другому турі проголосує більше закарпатців, ніж у першому. Причиною називали те, що багато закарпатців приїдуть із заробітків на пасхальні свята і заодно сходять на вибори. Таке припущення виявилося хибним. На другий тур виборів проголосувати прийшло на 0,5 % виборців менше, ніж у першому — 46,2 %. У кількісному виразі це чимало — на 5 тисяч виборців проголосувало менше, ніж три тижні тому.

Всього проголосувало 438,5 тисячі закарпатських виборців. Із них 353,7 тисячі виборців віддали свої голоси Володимирові Зеленському. Це 80,7 % із тих, хто проголосував, або понад 30 % від усіх виборців. Таким чином, кожен третій дорослий закарпатець захотів, щоб Україною керував президент ТОВ «95-й квартал» Володимир Зеленський.

За чинного Президента України Петра Порошенка проголосувало трохи більше 73,2 тисячі закарпатців, або 16,7 %.

Що стосується округів, то Зеленський переміг скрізь, а що стосується дільниць, то лише одна невеличка дільниця у селі Ільківці на Мукачівщині дала Порошенку більше голосів, ніж Зеленському.

Округ № 68 із центром в Ужгороді, де проживає найбільше інтелігенції, дала Зеленському найменше голосів, але й тут він виграв зі значним відривом від конкурента. Окрім того, найвищий відсоток за Порошенка по Ужгороду ще пояснюється тим, що тут проживає найбільше чиновників нинішньої влади, які чітко усвідомлюють, що з приходом нової влади вони можуть позбутися роботи.

Голосувати в Ужгороді прийшло 56 %, що на два відсотка (на 3000 чоловік) менше, ніж у першому турі. Із тих, хто проголосував, 72,3 % віддали свої голоси Зеленському і 24,4 % — Порошенку.

Округ № 69 із центром у Мукачеві. Тут прийшло на голосування лише 47,3 % виборців, що всього на 0,5 % менше, ніж у першому турі. З тих, хто прийшов на голосування, 82,1 % віддали свої голоси Зеленському і лише 15,2 % — Порошенку.

Округ № 70 із центром у Сваляві. Тут доволі суттєве падіння відвідування. Прийшло голосувати майже 53,5 % від усіх виборців, а це на 1,7 %, або 2,5 тисячі виборців менше, ніж у першому турі. Із тих, хто прийшов на дільниці, 80,9 % проголосували за Зеленського і 16,8 % за Порошенка.

Округ № 71 із центром у місті Хуст. Тут явка виборців склала всього 45,5 %. Але це навіть на 0,6 % (850 виборців) більше, ніж було в першому турі. І тут Зеленський набрав 84,3 % голосів, тоді як Порошенко всього лиш 13,1 %.

Округ № 73 із центром у Тячеві. Тут знову рекордно мала явка виборців. Усього лише 35,8 % виборців прийшли на вибори. Це ще на 0,6 % (понад тисячу виборців) менше, ніж у першому турі. Із тих, хто прийшов на вибори, 81,4 % проголосували за Зеленського і 16,5 % — за Порошенка.

Округ № 74 із центром у Виноградові. Тут явка склала лише 41,2 %, але це на цілий відсоток, або на 1,5 тисячі виборців більше, ніж було в першому турі. Зеленський тут отримав 85,6 % голосів, що є рекордом серед округів області. У Порошенка всього 11,8 %.

Таким чином Закарпаття дало Зеленському значно більше, ніж він у середньому отримав по Україні. І тут спрацювало багато чинників. По-перше, недовіра до центральної влади. По-друге, недовіра до місцевої влади в особі Геннадія Москаля. По-третє, тут найбільш люмпенізоване населення в Україні і занадто слабкі державницькі позиції.

Зараз мова йде про те, хто ж займе місце Москаля в кріслі голови ОДА. Про варіант із Балогою ми повідомляли, але він малоймовірний. Відразу кілька джерел підтвердили, що Віктор Балога дійсно літав до Ігоря Коломойського на перемовини щодо можливого здобуття посади голови ОДА для когось із Балог, і Віктор Балога останнім часом дійсно різко критикував Порошенка і підтримував Зеленського. Однак ті ж джерела підтвердили, що Коломойський Балозі м’яко відмовив.

Хтось каже, що Зеленський має намір поставити до влади тимчасових чистильників. Тобто, харизматичних та навіть агресивних політиків, які могли б швидко і ефективно вичистити Авгієві конюшні від представників колишньої влади. Таких собі місцевих Саакашвілі. Не виключений варіант із Сергієм Ратушняком, який у соцмережах активно агітував за Зеленського. Фактично Ратушняк був єдиним із політиків, який це робив систематично й агітував ще тоді, коли це було моветоном. Окрім того, саме Ратушняк чи не єдиний із закарпатських політиків підтримував Міхеїла Саакашвілі у період його повстання проти влади Порошенка.

Сам Ратушняк про можливе своє призначення нічого в соцмережах не писав і ми очікуємо на його коментар на цю тему.

Не виключний також варіант із призначенням на посаду голови Закарпатської ОДА або самого нардепа Михайла Ланя, або когось із його оточення. Річ у тім, що наразі у парламенті неформально представляти інтереси Зеленського взявся такий собі Валерій Писаренко. Він заступник депутатської групи партії «Відродження», від якої Ланьо став нардепом. І тільки скандал із Ланьом у сумнозвісних мукачівських подіях 2015 року може пригальмувати це призначення.

Ну і наразі розповідають, що активно рознюхують підходи до Зеленського й інші закарпатські депутати. Зокрема, мова йде про Валерія Лунченка, Роберта Горвата та Василя Петьовку. Всі хочуть бути ближче до корита…

…Ну а Порошенку варто зробити висновки. Його поразка закономірна. Він робив акцент на виключно державницькі перспективи, а народ в масі своїй не так цікавиться геополітичним курсом держави, як тим, що завтра поставить на стіл на вечерю. Адже не спрацювало навіть те, що Зеленський отримав підтримку від багатьох негативних персоналій з Росії, а вже після перемоги його привітали купа заборонених в Україні осіб, представників російської влади і навіть глава Російської православної церкви та екс-Президент України Янукович.

Вина Порошенка ще і в тому, що він не зміг подолати корупцію. За 5 років ми так і не стали свідками жодного випадку гучного судового процесу над корупціонерами, які грабують державу. Порошенко воював із Коломойським і лише зачепив Онищенка. І все. А решта оточення президента висмоктували бюджет.  

Василь Поляк, Prozak.info

Коментарі :


11.05.2019 03:09 reform

Жизнь народа не станет лучше, если просто заменить одного президента на другого, сохранив при этом старую систему. Вместе с тем, за прошедший месяц от Зеленского что-то не слышно решимости менять систему. Пока всё выглядит так, будто для него достаточно эту систему возглавить. Неужели за это голосовали 73%?!

Бороться имеет смысл не за смену лиц (номинальных фронтменов одной и той же Системы, контролируемой несколькими богатейшими семьями), а за наполнение реальным содержанием конституционного принципа: народ — источник власти. На данный момент есть отдельная неприкасаемая каста с кодовым названием «элитка», которая контролирует все партии и сохраняет реальную власть при любых раскладах. Народ просто водят за нос с помощью СМИ, создавая видимость, что народ на что-то всерьёз влияет (на самом деле нет). Система искусственно стравливает людей между собой, чтобы отвести угрозу от самой Системы - пока простые люди конфликтуют друг с другом, Система обогащается и крепнет. Так что, бороться нужно за изменение самой системы, модели функционирования государства.

Сейчас очень важно — по какому закону проводить следующие выборы в парламент (как в случае досрочного роспуска, так и в случае плановых выборов осенью). Если опять пойдёт половина «гречкосеев»-мажоритарщиков, то не будет ничего хорошего. Так вот если сейчас добиться (как угодно, митингами, протестами) принятия закона с ОТКРЫТЫМИ партийными списками, то это будет выгодно для народа. Проблема в том, что народу приходится слишком долго ждать, чтобы заменить президента или депутата, который не оправдывает оказанного ему доверия. Приходится либо ждать следующих выборов, либо собирать майдан. Почему нельзя сделать «майдан», только легальный, законный? Импичмент или отзыв депутата, не оправдавшего надежд. Просто один раз добиться принятия нормальных законов. Выборы раз в 5 лет — это очень редко. Уже за 2-3 года видно, насколько эффективно работает президент или депутат. Если поставить выборы президента и Верховной Рады — раз в 3 года, одновременно, то получится более быстрая ротация. Максимальное количество возможных переизбраний президента или депутата — не более 3-х раз на протяжении жизни. Если 3 раза по 3 года — 9 лет. Этого достаточно. Численность депутатов лучше сократить, где-то до 230-250. Столько как сейчас их просто не нужно. Также надо добиваться снятия депутатской неприкосновенности — перед законом должны быть все равны (принцип верховенства права). Верховная Рада не должна быть клубом, повязанным круговой порукой. Так вот, если объединить все предложения в Большую Политическую Реформу, и поставить депутатов перед фактом: либо голосуете всё сразу пакетом и остаётесь до осени (инаугурация в последний день из возможных — роспуск ВР уже будет невозможен), либо роспуск Рады (майдан требует, и всё тут, не уходить, пока не примут) и «народная память» в виде тотальной обструкции всем, кто не поддержал эту реформу.
Поддержка такого плана действий любым из политиков, активистов, ЛОМов и даже «ботов» — это для него огромный плюс и весомая заявка на право быть голосом народа.

Лиза Богуцкая зовёт под Верховную Раду на 14-е мая. Нужно выходить сразу со списком требований. Бессрочная акция, пока не примут. Народ — источник власти (Конституция Украины).

Пора показать, что кроме разных клубов по интересам вроде "команды Зеленского" или "команды Порошенко" есть ещё народ Украины, объединённый общими целями.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат