Постачання електроенергії підприємствам: що треба знати при укладанні договору

17.02.2020 20:33 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



З першого січня минулого року постачання струму промисловим та сільськогосподарським підприємствам здійснюється на конкурентних засадах. Юридична особа може вільно обирати електропостачальника, домовлятися з ним про ціну на електроенергію, укладати договір про співпрацю. Купувати енергію можна як у незалежних компаній, так і у наступників обленерго - постачальників універсальної послуги. Але враховуйте, що останні обслуговують лише за умови, що договірна потужність електроустановки споживача не перевищує 150 кВт.

Договір на постачання укладається за формою, що наведена в Правилах роздрібного ринку електроенергії. І постачальники, і споживачі мають право вносити в нього будь-які умови, що не суперечать закону. Обговоренню підлягає навіть строк дії угоди. Споживач не зобов'язаний повідомляти діючого постачальника про перехід до нового. Повідомлення про припинення надання послуг компанія-попередник отримує від адміністратора комерційного обліку.

Увага! Іноді постачальник в договорі зазначає, що клієнт повинен сповіщати його про перехід заздалегідь. І хоча це не вимога законодавства, у разі порушення вказаного у документі терміну, споживач має сплатити штраф за неповідомлення. Тому уважніше читайте договір до підписання. Оскаржити пункт вже підписаної угоди шляхом внесення змін у додаток буде складніше або взагалі неможливо. Якщо беруть сумніви, залучайте юристів. Консалтингові послуги з енергетичних питань надає, наприклад, ТОВ «Криворізька енергетична компанія». Узгодивши всі нюанси, продавець і покупець електроенергії укладають персональний договір.

Іншим (більш поширеним) способом встановлення правовідносин є приєднання до публічної угоди. Відповідний документ міститься на сайті будь-якого незалежного електропостачальника. Більше дізнайтесь тут https://kr-energo.com/. Ознайомившись з публічним договором, ви вирішуєте, чи підходять вам такі умови співпраці. Щоб стати клієнтом компанії, необхідно заповнити електронну форму заяви. Але до того переконайтеся у легальності постачальника. Перевірте на сайті НКРЕКП, чи діє його ліцензія, чи є у нього рахунок із спеціальним режимом використання.

Важливо! У подальшому, якщо виникнуть спірні питання, у вас на руках повинен бути завірений постачальником примірник угоди. Тому у день приєднання обов`язково скачайте і роздрукуйте документ з сайту. Хай уповноважена особа компанії поставить на ньому підпис.

Аналізуючі умови договору, зверніть увагу на формулу, за якою визначається ціна електроенергії. Її складові повинні бути зрозумілими та ринково обгрунтованими. З'ясуйте деталі ситуації, коли споживання буде меншим/більшим від заявленого обсягу. Чи передбачена відповідальність за небаланси? Який розмір штрафних санкцій? До якого числа можна подавати повідомлення з корективами обсягів?

Запам`ятайте! Недотримання вказаних у договорів термінів завжди тягне накладання штрафів і пені. І навіть якщо санкції не застосовано відразу, вам все одно виставлять загальну суму в момент, коли ви захочете перейти до нового постачальника. А наявність будь-якої заборгованості унеможливлює такий перехід.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат