Аналітика: Загроза для Антикорупційного бюро – екс-«борці» з корупцією (ДОПОВНЕНО)

admin 22.12.2014 12:11 ПОДІЇ

Президент призначив правозахисників Рефата Чубарова, Євгена Захарова та історика Ярослава Грицака членами Конкурсної комісії Національного Антикорупційного бюро.

У свою чергу Кабмін затвердив членами комісії з проведення конкурсу на посаду директора Бюро Йосипа Зісельса, Олександру Яновську та Юрія Бутусова. Ще три члени комісії має призначити Верховна Рада. Згідно з чинним законом, голова Національного Антикорупційного бюро має розпочати роботу вже 24 січня, а саме відомство – з квітня. Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ, професор Микола Хавронюк в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що найперше роботу треба починати з недопуску до Бюро колишніх працівників підрозділів по боротьбі з корупцією СБУ і МВС.
– Як Ви оцінюєте, запропоновані президентом і Кабміном, імена людей, які займатимуться формуванням Антикорупційного бюро? Наскільки цей вибір є вдалим?
– Думаю, що це, дійсно, вдалий вибір, бо це люди, які зарекомендували себе як фахівці і моральні авторитети в нашому суспільство. Тому можна вважати, що комісія вже створена, оскільки для її легітимності достатньо участі шести осіб.
– Антикорупційне бюро, як очікується, має запрацювати з кінця квітня. Як Ви вважаєте, чи вистачить 4 місяців для створення та запуску відомства і наскільки вірогідна ситуація, коли терміни, визначені законом, порушать через бюрократію або саботаж незгодних чиновників?
– Складно прогнозувати, як воно буде, але, думаю, що цілком можливо, що за бажання створити цю невеличку поки що структуру (там має працювати лише 200 працівників з погонами, а загалом 700 осіб), можливо провести конкурс, щоб це відомство запрацювало через 2-4 місяці.
– За роки незалежності влада в Україні створила багато різноманітних організацій і підрозділів, які в підсумку перетворились на «паркетні» органи. Чи не спіткає така доля і Антикорупційне бюро?
– Величезна загроза полягає не в тому, що воно буде бюрократичним чи «паркетним». Є інша загроза – що до Національного Антикорупційного бюро прийду люди з інших правоохоронних органів, тобто ті самі люди, які безуспішно «боролися» з корупцією всі останні роки. Тому Верховна Рада має зараз внести зміни до вже ухваленого відповідного закону про Національне Антикорупційне бюро і знову внести до закону те положення, яке існувало в проекті до другого читання, а саме, що в Антикорупційному бюро не повинні і не можуть працювати колишні працівники підрозділів по боротьбі з корупцією СБУ і МВС. З цього треба починати.
– Чи доцільно долучати до роботи в Антикорупційному бюро представників громадськості, і хто, на Вашу думку, повинен стати кістяком цього відомства?
– Звичайно, це мають бути юристи, які перевірили свій досвід на практиці. Можливо, бажання працювати там виявлять адвокати чи колишні правоохоронці, які звільнилися свого часу, побачивши як працює прокуратура і міліція. Думаю, знайдеться багато охочих, ну, і звісно – молодь треба долучати.

Ірина Гнатишин
radiosvoboda.org
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Саакашвілі має стати директором Антикорупційного бюро – Бутусов

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі є найкращим кандидатом на посаду директора створюваного в Україні Національного Антикорупційного бюро. Про це на своїй сторінці у Facebook написав член комісії з проведення конкурсу на посаду директора бюро, журналіст Юрій Бутусов.
«Я вважаю кандидатуру Саакашвілі найкращою з причини величезного зовнішньополітичного резонансу та впливу Міхеїла як неординарної особистості у світовому масштабі. Це був би важливий сигнал для інвесторів, які отримали досвід роботи в Грузії, які знають, як Саакашвілі захистив права бізнесу та інвесторів у Грузії. Це була б людина, яка для Європи та Америки вже є символом успішних реформ в пострадянських країнах», – твердить Бутусов.
​​У неділю Кабінет міністрів України затвердив членами комісії з проведення конкурсу на посаду директора Національного Антикорупційного бюро Йосифа Зісельса, Олександру Яновську та Юрія Бутусова.
Раніше президент України Петро Порошенко призначив правозахисників Рефата Чубарова, Євгена Захарова та історика Ярослава Грицака членами Конкурсної комісії Національного Антикорупційного бюро. Ще трьох членів комісії має призначити Верховна Рада.

radiosvoboda.org

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат