85-річний закарпатець Іван Мирон провів у сталінських таборах 25 років

admin 12.09.2014 10:31 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

85-річний колишній політв'язень - єдиний житель Закарпаття, який провів у сталінських таборах 25 років за зв'язок з Українською повстанською армією


По «сталінському» Кримінального кодексу максимальний термін ув'язнення складав 25 років, далі - тільки розстріл. Тривале позбавлення волі суди, як правило, давали політарестантам, руками яких радянська влада створювала «робітничо-селянську індустрію» і піднімала Сибір. Вижити в нелюдських умовах «комуністичних будівництв» вдавалося небагатьом. Сьогодні політв'язнів, повністю відбули 25 років у сталінських таборах, - одиниці. У Закарпатській області залишився тільки один «25-літник» - Іван Мирон з села Росішка Рахівського району. Неймовірно, але чоловік, який за свободу України відсидів за колючим дротом чверть століття, до сих пір не реабілітований.
«Один з ув'язнених простягнув мені частину свого хлібного пайка:« Візьми, адже ти для нас, як громовідвід. Коли тебе карають, інших не чіпають ... »
Високогірне село Росішка - одне з найвіддаленіших в Рахівському районі. Від центральної траси ще можна дістатися на попутці до першої розвилки, але залишилися кілька кілометрів доводиться йти пішки по оточеній лісом дорозі, яка весь час піднімається вгору. В селі відразу показали урочище, де проживає Іван Мирон, адже він - місцева знаменитість. Туди веде грунтова дорога, по якій проїде не кожен автомобіль. А останні кілька сотень метрів долаю крутий, до 45 градусів, підйом. Піднімаючись по схилу до невеликої дерев'яної хатці, несподівано натикаюся на господаря, який розмірено прибирає граблями сіно. І це в 85 років! Як з'ясувалося, Іван Васильович з дружиною тримають господарство, в тому числі овець і кіз, тому сидіти склавши руки не можуть. Мій приїзд став приводом для перерви в роботі - господар відкладає інструмент і запрошує у свій будинок.
- Я народився в Росішка в 1929 році, - розповідає Іван Мирон (на фото). - Тут же вчився у початковій школі, а десятирічку закінчив у сусідньому селищі вже за радянської влади. Після отримання атестата мене направили вчителювати в початкову школу гірського села Чорна Тиса. На перервах ми з колегами часто обговорювали «господарсько-політичну» ситуацію в області. У ті часи проводилась колективізація, яка зачепила кожного селянина. Наприклад, навколо нашої хати представники нової влади забили чотири дерев'яних стовпчика і сказали: «Це тепер ваша земля, а решту ми забираємо в колгосп». Батькам спочатку довелося відмовитися від корови, яку нічим було годувати, а потім і від кози.
А як вербували в колгосп! Викликали селянина і наказували: «Пиши заяву. Не хочеш? Тоді руку на стіл, будемо рубати! »І дійсно замахувались сокирою! А коли перелякана людина відсмикував руку, кричали: «Ага, злякався! Тоді підписуй заяву ». І той зі сльозами підписував. Пам'ятаю, після того як колгосп «реквізував» в селі все фруктові дерева, одна жінка, повертаючись додому, набрала в поділ яблук-падалиці на узбіччі (урожай тоді був великий, яблука ніхто і не збирав). Її силою привели до сільради і почали вважати «вкрадене народне добро», щоб віддати «розкрадачку» під суд ... Ми з учителями обурювалися діями нової влади, а коли про наших розмовах дізналося НКВД, людей стали затримувати за антирадянщину. Тим, хто намагався уникнути таборів, допомагав учитель Іван Міхайлінюк. Він був активістом Карпатської України і підтримував зв'язок з Організацією українських націоналістів (ОУН). Співробітники держбезпеки влаштували на нього справжнє полювання ...
В 1950-му мені прийшла повістка в армію. Давати присягу влади, яка стільки зла принесла моїй сім'ї і всієї України, я не міг, тому зв'язався з Міхайлінюком і перейшов на нелегальне становище. Періодично зустрічався з активістами ОУН та Української повстанської армії (УПА), виконував їх завдання. У квітні 1951-го я роззброїв охоронця в нашому сільраді - відібрав у нього три карабіни з набоями. А через місяць нашу групу з 18 осіб затримали - «постарався» зрадник ...
У січні 1952-го військовий трибунал на закритому судовому засіданні визнав заарештованих винними в зраді батьківщині, участі в контрреволюційній організації і засудив до різних термінів позбавлення волі. Шістьом із засуджених, у тому числі Івану Мирону, дали по 25 років таборів.
- Мене відправили в Норильськ - довгим етапом через Львів, Харків, Новосибірськ і Красноярськ, - продовжує Іван Васильович. - Наш табір займався будівництвом міста - ув'язнені кирками довбали у вічній мерзлоті котловани під фундаменти для будинків. Умови жахливі - жили ми в бараках по 200 чоловік, працювали по 12 годин на день. В таборах відбували термін і «побутовці» (засуджені за кримінальні злочини. - Авт.), Які всіляко знущалися над «політичними». Однак тривало це недовго. Після кількох випадків, коли доведені до відчаю політв'язні киркою забивали «побутовців» на смерть, ті почали побоюватися нас. Варто було людині втратити страх перед смертю (не мало значення - від виснажливої ​​праці або від ножа кримінальника), і до нього вже не сміли лізти ... Чи можна було хоч якось пручатися в тих нелюдських умовах? Можна. Найпоширенішою формою протесту була відмова виходити на роботу, за що передбачався карцер. Я бував в карцері багато разів. Якось після чергової відсидки один з ув'язнених простягнув мені частину свого хлібного пайка: «Візьми, адже ти для нас, як громовідвід. Коли тебе карають, інших не чіпають ... »
«Так витончено проклинати радянську владу, як це робили репресовані греки, в таборі не вмів ніхто ...»
Разом з радянськими громадянами в таборах відбували покарання і іноземці.
- Було багато німців - в основному колишніх есесівців і гестапівців, а також угорські та японські військовослужбовці, - каже Іван Васильович. - Всі іноземці отримали вироки радянських судів за військові злочини. Вони працювали нарівні з усіма. Намагалися триматися окремими національними групами, проте робочі бригади умисно «тасували», щоб не допустити зближення. Ми ставилися один до одного з повагою, не ворогували. Українці найбільше зближувалися з прибалтами, особливо литовцями. Називали їх своїми побратимами і однаково ненавиділи радянську владу, яка принесла стільки бід нашим народам. Але так витончено проклинати комуністів, як репресовані греки, в таборі не вмів ніхто. Всіх нас, незалежно від громадянства і національності, адміністрація називала фашистами. Після арешту Берії ув'язнених спробували перейменувати в «беріевцев», але ця кличка не прижилася ...
В Норильську Іван Мирон відпрацював до самого закриття «Норильлагу» в 1956 році. Потім його відправили в Іркутську область, де радянські ув'язнені будували залізницю (Транссибірську магістраль) разом з японськими військовополоненими. А з 1961-го і до закінчення терміну ув'язнення Іван Васильович пробув в мордовських таборах.
- Після ХХ з'їзду партії та розвінчання культу особи Сталіна частина політв'язнів звільнили, - продовжує Іван Васильович. - Я до цього переліку не потрапив, оскільки не визнавав провини і не каявся. На початку 1960-х, коли в Українській РСР прийняли новий Кримінальний кодекс, який зменшив максимальний термін ув'язнення з 25 років до 15, почалася нова хвиля звільнень. Хто саме з «25-літників» заслуговує свободу, вирішували спеціальні комісії, через які мені теж довелося пройти.
На комісії начальник мого загону встає і зачитує характеристику: «Ув'язнений Мирон працює добре, до інструменту відноситься бережно, в побуті ввічливий, за характером замкнутий. В табірних заходах не бере участь і минулого свого не засуджує ». Голова комісії відразу:
- Чому ви не засуджуєте свого минулого?
- Я не визнаю себе винним.
- Як? Ви вчинили злочин!
- Захист свого народу я не вважаю злочином.
- Ах, який захисник знайшовся! Україна зараз вільна, вона не потребує таких захисників.
- Якби Україна була вільна, я не сидів би в мордовських таборах. Індія не відправляє своїх політв'язнів відбувати термін до Великобританії.
- Якою ви політв'язень? Ви - державний злочинець!
- Коли Чернишевського вели на громадянську страту, його теж називали державним злочинцем і зрадником батьківщини. Як ви вважаєте - він був таким?
- Ви переплутали слона з кошеням! Ідіть звідси! ..
Через рік створили нову комісію, на яку викликали і мене. Цього разу кадебіст під час співбесіди був більш лояльним. «Послухайте, Мирон, напишіть покаяння, яке ми вкладемо в справу, але не будемо публікувати, - запропонував він. - І виходите на свободу. Не такі аси виходили ». Але я відмовився. І в результаті відсидів ще десять років. За те, що вижив, дякую тільки Бога. Тому що всяке в таборах бувало - і зі здоров'ям (я отримав третю групу інвалідності), і з «ПОБУТОВЕЦЬ» ...
«Побачивши телевізор, Іван запитав:« Що це за коробка? »
В травні 1976 року Івана Мирона етапували з Мордовії до Москви, а звідти літаком у супроводі чотирьох офіцерів КДБ - в Ужгород. Останній день його укладення припав на суботу. За законом він мав відсидіти його повністю, проте після півночі починалося неділю. Виходило так, що у вихідний укладеного звільняти не можна, а тримати його за гратами довше терміну - теж порушення. Тому начальство вирішило відпустити Івана Мирона в суботу в 6:00 вечора. Таким чином, термін його ув'язнення склав 25 років без шести годин.
- За мною приїхав брат, і ми вирушили автобусом в рідне село, - каже Іван Васильович. - Пам'ятаю, як дивно для мене було бачити на волі дітей і жінок. На той момент мені виповнилося 47 років, 25 з яких довелося відсидіти за колючим дротом ... Через рік після повернення я знайшов собі пару - одружився на дівчині з сусіднього села, з якою живемо у мирі та злагоді до сих пір.
- Ми познайомилися через родичів і поступово зблизилися, - згадує дружина Івана Мирона Христина Юріївна. - Іван на перших порах поводився дивно, неначе з іншої планети прилетів. Наприклад, міг зайти до когось в гості і запитати, показуючи на телевізор: «Що це за коробка?» Але як людина він дуже-дуже хороший - важливий, ніколи не пив, не курив і не сказав жодного вульгарного слова. Хоча уявляю, чого наслухався за колючим дротом.

UA- Reporter.com

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат