Чим загрожує злиття трьох держсанепідслужб в одну

admin 11.09.2014 16:05 СОЦІО

Складається враження, що реформатори піклуються не про благополуччя та здоров’я людини, а про захист підприємств і безконтрольності їх діяльності, що може мати не просто негативний вплив на здоров'я популяції і суспільства в цілому, а призвести до катастрофічних наслідків.

Сьогодні в Україні підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України "Про оптимізацію системи органів виконавчої влади", відповідно до якої утворюється Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, шляхом злиття Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, Державної санітарно-епідеміологічної служби України (ДСЕСУ), із розпорошенням інших функцій ДСЕСУ по різних міністерствах та відомствах.

Громадська рада при Держсанепідслужбі України підтримує позицію Президента України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності реформування органів державного нагляду (контролю), зокрема стосовно істотного скорочення їх кількості, з метою зменшення адміністративного тиску на суб'єктів господарської діяльності. Але застерігає від катастрофічних наслідків безгосподарності, пише Прес-служба НАМН.

Підписання даної постанови призведе до руйнації профілактичного напрямку галузі охорони здоров'я, і, як наслідок, до підвищення показників інфекційної, професійної захворюваності, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) тощо, що неминуче спричинить загрозу національній безпеці України.

На сьогодні до повноважень Державної санітарно-епідеміологічної служби України належить, в першу чергу, здійснення профілактичних заходів, в тому числі забезпечення належних умов перебування, харчування та оздоровлення дітей у навчально-виховних закладах, вищих навчальних закладах; дотримання санітарного законодавства та вплив на здоров'я населення на об'єктах соціальної сфери (водойми, місця масового

відпочинку, басейни, заклади побутового обслуговування населення тощо), лікувально-профілактичних закладах; забезпечення безпечного харчування, безпечних умов праці на промислових підприємствах, радіаційної безпеки, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини та інші.

У підготовленому проекті постанови Кабінету Міністрів України передачу функцій Держсанепідслужби України, за напрямками - гігієна дітей і підлітків, радіаційна гігієна, до інших відомств взагалі не передбачено.

Наприкінці 2012 року проведено реорганізацію Держсанепідслужби України. При цьому, практично, вдвічі скоротилося кадрове та фінансове забезпечення служби. Як наслідок, у 2013 році збільшилася захворюваність на гострі кишкові інфекції, в тому числі на шигельоз - 71,7%, на сальмонельозні інфекції - на 15,5% тощо, критично низького рівня досягли показники імунізації населення - 20 % (при нормі - 95 %).

Держава втрачає одну з основних функцій - забезпечення належної якості життя людини та його сталого розвитку.

Щороку на інфекційні захворювання хворіють від 9 до 16 млн. українців. Витрати держави на стаціонарне лікування одного хворого сягають майже 700 грн., у масштабах країни – це становить майже 11 млрд. грн.

Наша держава займає одне з перших місць в Європі за рівнями інфекційної захворюваності, особливо з ВІЛ-інфекції, туберкульозу, вірусних гепатитів.

У цей непростий період, коли в країні вирує економічна криза, на тлі терористичних дій на сході держави, виникає загроза спалахів інфекційних захворювань, внаслідок відсутності елементарного водозабезпечення, невпорядкованого поховання загиблих; поширення лихоманки Ебола, яку досі не вдається приборкати тощо, від Уряду України вимагається прийняття виважених та безпомилкових рішень, спрямованих на покращення благополуччя українців.

Передача функцій, які притаманні Міністерству охорони здоров'я України, іншим центральним органам виконавчої влади призведе до втрати контролю за санітарно-епідемічною ситуацією, що неминуче створить загрозу життю людини та майбутніх поколінь.

На прикладі Грузії, розформування санепідслужби призвело до зменшення відсотку покриття населення вакцинацією, погіршення контролю за епідемічною ситуацією, збільшення адміністративного ресурсу. За словами Міністра охорони здоров'я Грузії, нічого доброго ця реформа не принесла.

admin

Коментарі :


06.04.2015 06:33 s7s

Да кому нафиг нужно здоровье людей на этой територии! Это-же не страна :(


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат