Медики попереджають про небезпеку комариних укусів

admin 08.04.2014 16:12 ЗДОРОВ'Я

- під таким гаслом проходив 7 квітня Всесвітній день здоров’я. У зоні ризику захворіти на недуги, що переноситься кровососними комахами більше половини населення земної кулі. Малярія, хвороба Лайма, висипний тиф, жовта лихоманка – це далеко не повний перелік так званих трансмісивних хвороб. Загалом їх нараховується близько двохсот! На щастя, в Закарпатській області ця проблема не стоїть гостро, хоча теплий вологий клімат є один із чинників, що сприяє розмноженню комах. Про це в обласному Центрі здоров»я розповіли на прес-конференції журналістам фахівці-медики.

За словами головного спеціаліста відділу епідеміологічного нагляду та санітарної охорони території ГУ Держсанепідслужби у Закарпатській області Оксани БОРТЕЙЧУК для нашої області характерні малярія, дірофіляріоз, хвороба Лайма та кліщовий вірусний енцефаліт. Розповсюдженню цих хвороб сприяють міграційні процеси як серед місцевих мешканців, які відвідують інші країни в справах туризму, бізнесу чи заробітчанства, так і потоки нелегальних мігрантів із Азії та Африки. Також «зона ризику» - необлаштовані водойми (яких в області 203!), де є сприятливі умови для розвитку переносників захворювань. Розповідаючи про малярію фахівець зазначила, що до 1960 року в області щороку реєструвалось від сотні до тисячі випадків місцевої малярії. Але завдяки проведеним широкомасштабним заходам захворюваність на місцеву малярію вдалося зупинити і утримувати епідситуацію стабільною. Нині в області реєструються поодинокі випадки завізної малярії як серед місцевих жителів, які побували на маляріогенних територіях, так і серед приїжджих іноземців. Турбує той факт, що до ендемічних по малярії країн відноситься Росія, зокрема, її південні регіони та Підмосков’я, куди масово виїжджають на заробітки наші краяни. Останній випадок завізної тропічної малярії був зареєстрований на території нашої області у 2011 році, коли з Ліберії повернувся мешканець Міжгір»я, який працював там геологом.

Окремо йшлося й про таку хворобу як дірофіляріоз, яка є різновидом гельмінтозів. З 1997 року захворюваність населення нашої країни зросла у 63,6 рази, хоча на Закарпатті минуло річ було зафіксовано тільки три випадки хвороби (останній у Виноградівському районі) . Фахівці пов»язують цю хворобу із збільшенням кількості собак. Кровососні комахи кусаючи хворих собак переносять збудника й людське середовище. Довжина паразитів, що можуть жити в організмі тіла людини, сягає до 30 см!

Особливу увагу головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло ПОЛЯК звернув на зростання кількості хворих на кліщовий бореліоз або хворобу Лайма. Щороку в області фіксується від 14 до 20 випадків інфікування.

Щоб звести до мінімуму ризики інфікування небезпечними хворобами фахівці радили дотримуватись простих правил захисту шкіри за допомоги репелентів, проти москітних сіток та одягу, що закриває відкриті ділянки тіла. Також медики розповіли, як можна відрізнити звичайного комара від малярійного. Хоботок останнього знаходиться під певним кутом до поверхні де він сідає, а також на крильцях має чорні цятки. Ще одна цікавинка: поширена думка, що комарі летять на світло не відповідає дійсності. Ці комахи на відстані 3 кілометрів відчувають запах поту та тепло і, власне, саме це їх і приваблює.

Також в рамках проведення дня здоров’я на центральній площі міста – Театральній, фахівці обласного Центру здоров’я та медики вимірювали тиск та вміст цукру в крові всім охочим, розповідали про небезпеку тих хвороб, яким власне, був присвячений цьогорічний Всесвітній день здоров’я.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат