«Поливальний флешмоб» набирає обертів: до Ice Bucket Challenge долучаються цілі факультети УжНУ

admin 10.09.2014 11:07 ЗДОРОВ'Я

Поливання споконвіку було однією з улюблених традицій усіх українців, зокрема і закарпатців, адже в краю поливаються як на обливаний понеділок, так і на Юра – 6 травня.

Проте зовсім недавно ця традиція набрала зовсім іншого забарвлення: українці почали обливатись крижаною водою заради наших військових.
Флеш-моб під назвою Ice Bucket Challenge уже давно впевнено крокує світом і «підмочує» абсолютно всіх: зірок шоу-бізу, політиків, спортсменів та звичайних людей. Придумали цю поливальну лихоманку американці, а якщо бути точнішими – асоціація ALS (Amyotrophic lateral sclerosis), а основним завданням акції було покращення обізнаності усіх жителів планети про хворобу боковий аміотрофічний склероз та зібрати кошти на рахунок фонду, який займається вивченням цього недугу. В перші ж дні до акції долучились тисяці людей, капмпанія дуже швидко набула розголосу у соцмережах, а в серпні цього року добралась і до України.

Проте українські реалії сьогодення, стан неоголошеної війни з Росією та значна потреба нашої армії у підтримці збоку народу швидко пристосувала Ice Bucket до наших умов: збір коштів на підтримку нашої армії.

Поширити акцію допомогли «обливачі-благодійники», які, згідно з правилами, облившись крижаною водою мають передати естафету трьом людям, які мають на протязі 24 годин здійснити те саме. Якщо ви відчайдух і крижана вода вас не злякала, то ви маєте провести ці «водні процедури», зафіксувати свій подвиг на камеру та, звичайно, не забути перерахувати свій благодійний внесок розміром у 100 гривень на рахунок армії. А якщо ж вам не до снаги такий «душ», то розмір пожертви зростає удесятеро і складає 1000 гривень.

Ініціатором цієї акції на теренах нашої держави виступив міжнародний благодійний фонд «Таблеточки», пізніше львівський журналіст Андрій Чемес змінив формат акції пристосувавши її до вищезгадаих українських реалій. В свою чергу самі українці завзято підхопили ініціативу: активно взялись до «поливальної» благодійності та залучають щоразу все більше і більше людей.

Не стоїть осторонь і Закарпаття, адже від початку кампнанії в Україні до неї долучились багато непересічних людей краю: волонтер Галя Ярцева, проректор   УжНУ Федір Шандор, депутат міськради Ростислав Буланов, керівник Міжгірщини Андрій Шкета, нардеп Валерій Пацкан, танцюристи з колективу "Бліц", підприємець Роберт Горват, та ще безліч людей, серед яких журналісти, митці та звичайні закарпатці.

Проте небаченго масштабу досягнув флеш-моб тепер, коли до нього почали долучатись не просто окремі люди чи компанії друзів, а цілі факультети найбільшого вишу краю: «поливанльна благодійність» не залишила байдужими не лише студентів, а й керівництво факультетів на чолі з деканами, їхніми заступниками та завідувачами кафедр, які не побоялись спільно зі своїми студентами влаштувати масове обливання та збір коштів для допомоги нашим захисникам, які обороняють мир та спокій в оселях українців та сміливо протистоять російській агресії та її поплічнику сепаратизму на Сході нашої держави.

Першим факультетом, який не побоявся прийняти участь у цій кампанії став Факультет міжнародних відносин, який, на чолі з деканом, Палінчаком Миколою Михайловичем, 2 дні тому після виклику одного із випускників прийняв «холодний душ» та масово долучився до всеукраїнського флеш-мобу.



Завдяки міжнародникам, які передали естафету іншим факультетам, до акції вчора долучився Факультет іноземної філології (в колишньому інститут, а ще раніше Факультет романо-германської філології), який за кількістю учасників навіть перевершив своїх колег з міжнародних відносин та долучив до акції чималу кількість студентів, а очолили «водні процедури» студентів декан факультету Рошко Михайло Михайлович та замдекана Дацьо Оксана Григорівна, які пліч-о-пліч зі студентами з ніг до голови облились холодною водою, а особливо відчайдушні після цього ще й стрибнули у басейн.



Проте на цьому акція далеко не закінчується, адже «поливальна благодійність» в університеті зробила лише свої перші кроки, а естафетну паличку від Факультету іноземної філології вручили ще трьом підрозділам вузу: Філологічному факультету, Факультету суспільних наук та Гуманітарно-природничому факультету з угорською мовою навчання, яким уже сьогодні доведеться продемонструвати свою сміливість і взяти участь у акції, або ж просто-напросто відкупитись, пожертвувавши гроші військовим.

Як повідомила організатор закарпатського волонтерського руху на допомогу військовим Галина Ярцева у Фейсбук, середня кількість грошей,що надходять на картку в день від ‪#‎icebucketchellenge складає більше 2000грн.

7dniv.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат