Шістьом закарпатським лісгоспам тимчасово зупинили дію сертифікатів FSC через порушення режиму тиші

19.06.2021 13:43 ПОДІЇ

Шість закарпатських лісгоспів не зможуть продавати ліс міжнародним компаніям через порушення «сезону тиші» - FSC вперше призупинила дію сертифікатів.

Міжнародна організація Forest Stewardship Council (або ж «Лісова опікунська рада» чи скорочено FSC) вперше в Україні зупинила дію сертифікатів на якість деревини через порушення «сезону тиші».

«Сезон тиші» – це період, коли дикі тварини виводять потомство. Він триває з 1 квітня до 15 червня і регулюється статтею 39 Закону «Про тваринний світ». У цей час в лісі заборонено робити будь-що, що створює підвищений шум. Під забороною постріли, вибухи, транспортні змагання, а також санітарні рубки лісу.

Поправка до закону, яка забороняє санітарні рубки в «сезон тиші», з’явилася ще у 2015 році, але весь цей час порушники та відповідальні особи посилалися на різночитання закону.

Аж поки минулого року не трапилася гучна історія з ІКЕА. Тоді дослідження британської неурядової організації Earthsight виявило, що популярні меблі виробляли з деревини, яку незаконно зрубали в Українських Карпатах саме в «сезон тиші». Водночас вся ця деревина мала міжнародний сертифікат FSC.

Отже, станом на 15 червня дію сертифікатів на Закарпатті вже призупинили Хустському, Мукачівському, Ужгородському, Рахівському, Воловецькому та Великоберезнянському лісгоспам. Крім того, під санкції потрапили ще два лісгоспи за межами Закарпатської області - це   Дубенському ЛГ (Рівненська область) та Гадяцькому ЛГ (Полтавська область).

Національний представник FSC в Україні Павло Кравець розповів, що підставою для призупинення сертифікату стали лісорубні квитки, які були видані на санітарні рубки у період з 1 квітня 2021 року та мають статус «розпочаті». Також враховували іншу інформацію, яка є в системі електронного обліку деревини. Тепер деревину зможуть продати тільки туди, де не вимагатимуть сертифікату, тобто швидше за все – на внутрішній ринок.

Механізм поновлення сертифікату поки не зрозумілий для них самих, оскільки призупинення через порушення «сезону тиші» відбувається вперше. Павло Кравець переконаний, що це не буде легко для лісгоспів, але за рекомендаціями організація звертатиметься до закордонних колег із FSC.

Водночас, експерт лісового напрямку Української природоохоронної групи Єгор Гриник пояснює, що навіть анулювання сертифікату не є остаточним рішенням. Тим більше статус призупинення.

«Іноді це виглядає так, що в лісгоспі відбуваються збори, на яких усі погоджуються з тим, що більше не будуть порушувати. Для FSC цього може бути достатньо, щоб поновити сертифікат», – говорить експерт.

Головний лісничий Хустського лісового дослідного господарства Степан Мамчич говорить, що тимчасового виконувача обов’язків директора, Володимира Берця, який «дав добро» на санітарну рубку, вже звільнили, дали наказ призупинити роботи і повідомили про це FSC. Але відповіді поки не отримали.

Втім санітарні рубки в «сезон тиші» приводили не лише на Закарпатті. Якщо перевірити лісорубні квитки, які видали цього року на «сезон тиші», тобто з 1 квітня і відсортувати ті, які мають статус «розпочаті», то потенційних порушників, виявляється, значно більше.

За даними Лісогосподарського інноваційно-аналітичного центру (ЛІАЦ), цього року лише у Львівській області видано 18 таких лісорубних квитків, ще один в Тернопільській і два в Закарпатській, в уже згаданому Хустському лісгоспі.

У Львівській – це лісгоспи «Галсільлісу» та Славського лісового господарства, у Тернопільській – Монастирський лісгосп. Крім того, є значна частина квитків, які видані з 30-31 березня, тобто за два дні до обмеження, і теж мають статус «розпочаті». Можна припустити, що рубки в цих лісгоспах продовжилися і після початку «сезону тиші» 1 квітня. Але тут треба спіймати на гарячому.

Загалом по всій Україні можна говорити про 89 ймовірних випадків незаконних санітарних рубок, що пов’язані із «сезоном тиші». Але сертифікати призупинили не усім.

Наші гроші

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат