Іван Дрогобецький про ситуацію з ОТГ: Делеговано повноваження, під які немає фінансування

11.02.2020 12:32 ПОДІЇ

Полянська ОТГ — одна з перших ОТГ на Закарпатті, яка була створена у 2016 році й громада виборола це право важким шляхом і навіть пікетуваннями ОДА. Зараз це найуспішніша ОТГ на Закарпатті, яка динамічно розвивається. І, в першу чергу, завдяки активності та діловим якостям її голови Івана Дрогобецького.

Іван Дрогобецький щойно повернувся з Києва, де проводилися консультації в Міністерстві регіонального розвитку щодо розвитку ОТГ на Закарпатті, і поділився останніми новинами з журналістами.

З його слів, на жаль, реформа місцевого самоврядування відбувається без певних правил. Виникають питання, на які немає відповідей.

Люди, які живуть в ОТГ, не до кінця розуміють, що відбувається. Вони слухають заяви міністрів і відповідальних осіб про те, що тепер ОТГ має всі повноваження і залишає у себе всі податки. Але насправді не все є так.

ОТГ дійсно наразі відповідає за все: за соціальні питання, екологію, медицину, спорт і таке інше, але не отримує на це фінансування.

«Якщо ви просите сходити дитину в магазин і кажете, що їй потрібно купити, то, відповідно, даєте відповідну суму коштів, за які дитина повинна здійснити покупку. У ситуації з ОТГ зовсім не так. Нам надали багато повноважень, але під це немає відповідного фінансування», — розповідає Дрогобецький.

Соціальна політика — це величезні об’єми робіт. Наразі в Полянській ОТГ є 523 людини з фізичними обмеженнями. На їх утримання повинна давати гроші держава, але держава не дала жодної копійки.

Управління соціального захисту РДА має достатній штат і фінансується державою, але багато функцій передано в ОТГ. Разом з тими функціями мало би передаватися і відповідне фінансування для ОТГ. Але цього немає. «Розподіл державних грошей на делеговані повноваження не відбувається. Дали повноваження, дайте фінансування, але цього немає», — каже Іван Дрогобецький.

Тобто, в органах самоврядування не розуміють, як вони повинні утримувати й опікуватися соціальними питаннями, спортом, екологією і таким іншим, якщо на це не виділяються кошти. Є дуже серйозна проблема, бо в Україні відбувається реформа, у якій не визначено чітко джерела фінансування. Навіть до кінця не визначено, які функції повинні виконувати органи самоврядування.

Пригадав Іван Дрогобецький і гальмування процесів децентралізації в нашій області. Якщо взяти історію реформ на Закарпатті, то всі ми були свідками гальмування процесів децентралізації з боку ОДА. Але дивує позиція депутатів обласної ради. «Адже, якби вони були патріотами, то могли би зробити так, щоб просувати децентралізацію, а натомість депутати мовчазно виконували волю губернатора. А могла область отримати 1,5 млрд. грн. коштів. Ми їх втратили», — каже Іван Дрогобецький.

«Із 2015 по 2019 рік не давали провести процедуру утворення громад, то хоч би працювали в напрямку того, як формувати громади, як краще буде громадам, а у нас просто за три місяці намалювали перспективний план і тепер він на неналежному рівні й гальмується в Кабміні.

Наш перспективний план мав бути ідеальним, адже він був останнім в Україні і вже були приклади для того, щоб навчитися на чужих помилках. Нам вдалося відстоювати позицію області щодо 60 громад, але я вважаю, що громад буде менше, бо це ефективніше в економічному сенсі. Хтось дивиться на громаду, як на потенційний округ для якогось кандидата в депутати на майбутніх виборах, чи хтось дивиться на те, що в селах головами є куми і ці села потрібно об’єднати в одну громаду. Але насправді головною повинна бути економічна складова створення ОТГ. Громади повинні бути економічно мотивовані і над цим потрібно працювати», — розповідає Іван Дрогобецький.

Голова Полянської ОТГ також нарікає, що немає системи підвищення кваліфікації. «Це зараз дуже потрібно, бо 90 відсотків керівників громад керуються лише законодавчими актами, а ми повинні проводити семінари та навчання для голів та членів апарату ОТГ, бо керувати ОТГ, це не керувати сільрадою чи районом. Тут інші підходи. Це величезний обсяг робіт та повноважень. Це інші видатки бюджету, це більші штати, зрештою, це відповідальність у повному обсязі», — каже Дрогобецький.

Він упевнений, що реформа на Закарпатті в цьому році не закінчиться. Зі слів Івана Дрогобецького, навіть зараз є супротив фінансування з Дорожнього фонду, коли кошти вже направили в область і гроші поділили, а органи самоврядування нічого з цього не отримали, і це при тому, що кошти Дорожнього фонду передбачають ремонт і місцевих доріг. Поки у нас не будуть чітко визначені правила гри і чітко визначено розподіл грошей, то реформу ми не закінчимо.

Навіть на міністерському рівні немає нормального розуміння, як діяти далі. Адже сама адміністративна реформа була запропонована західними країнами. Це була необхідна реформа для подальшої інтеграції України в Євросоюз і нам дали приклади подібних реформ у країнах Європи. «Але не всі європейські реформи нам підходять. У нас інші територіальні принципи, навіть різна ментальність мешканців різних територій. Щоб довести реформу до логічного завершення, потрібні зміни до Конституції і внести зміни до 300 законодавчих актів. А це все час», — розповідає Іван Дрогобецький.

Наразі уряд міняє методику створення громад. У цю методику ввели коефіцієнт площі. І за цією методикою територія громади має мати 200 кв. км. За такої ситуації половина громад може зникнути. Полянська ОТГ має 160 квадратних кілометрів, але з них 120 квадратних кілометрів це — землі Держлісфонду. «Можемо використати лише 40 квадратних кілометрів, а все інше — лісфонд. Наприклад, у Львівській області все навпаки. Вже прозвучала пропозиція — не брати до уваги площу. По населенню ми проходимо за методикою, а за площею — ні», — розповів Іван Дрогобецький.

Наразі Полянська ОТГ — єдина, яка сформована на 100 % в Закарпатті. Останнім було приєднано Солочин. І це єдина ОТГ в Україні, яка прийняла бюджет. Доходи вже йдуть в ОТГ і в січні вже було 136 % перевиконання бюджетних надходжень.

При цьому у бюджеті 63 % це — власні надходження і лише 37 % — субвенції. Раніше було навпаки.

Є ще багато проблем, які потребують вирішення. Зокрема, і проблема з постачанням води. Суди виносять не зрозумілі рішення на користь Укрпрофоздоровниці, яка нібито будувала водогін, хоча на момент будівництва водогону такої структури ще й не існувало. Потім та ж таки Укрпрофоздоровниця переконує, що викупила цей водогін, але не може надати жодного підтвердження, але судді, напевно, отримують якусь мотивацію від Укрпрофоздоровниці, бо інакше їхні рішення логічно пояснити важко.

Виникла проблема і з медичним обслуговуванням мешканців громади. Свалявська райлікарня не надавала якісних послуг. Полянська ОТГ перераховувала лікарні 4 млн. грн. за обслуговування своїй мешканців, але самі мешканці постійно нарікали на неякісне обслуговування і відсутність ліків. А тепер ще через бездарне керівництво лікарня у Сваляві не стала опорною. Від неї буде забрано багато функцій, тому мешканцям Полянської ОТГ доведеться користуватися медичними послугами у Мукачеві.

Голова Полянської ОТГ упевнено дивиться у майбутнє. Зокрема, наразі триває робота зі створення міжнародного кластеру з виробництва біодобавок. Це крупний проект, до якого підключилося ряд університетів. Наразі очікується прибуття делегації Національної академії наук. Тут буде створено крупну дослідну базу. Для початку відкриють невеличкий цех із виробництва біодобавок, щоб показати, що можна працювати.

Триває також робота з вирішення проблеми зі сміттям. Створено Асоціацію «За чисте довкілля», куди ввійшло з десяток населених пунктів та деяких громад області. Є проект із будівництва сміттєпереробного заводу, який перероблятиме сміття з 5 районів. «Звичайно, що був супротив. Люди не знають, як це функціонує, але бояться, що завод може щось забруднювати. Навіть голови деяких ОТГ боялися. Потрібно було повезти людей в Словенію і показати, як подібний завод працює там у самому центрі одного з міст і там немає ніяких шкідливих викидів і нічого в землю не закопують», — розповів Іван Дрогобецький.

Цього року планується почати реконструкцію колишньої школи в селі Уклин під Центр для одиноких малозабезпечених людей для цілодобового проживання. Центр створять для 10 чоловіків та 10 жінок. Це будуть 10 палат європейського рівня. Є домовленість про 2 мільйони гривень допомоги від чеського краю Височина для реконструкції.

Також наразі вже фактично добудували Центр із надання адміністративних послуг. «Тепер організація U-Lead має дати меблі, оргтехніку і провести навчання персоналу. Але навіть якщо ця організація до травня затримається зі своєю допомогою, то ми зробимо це самі», — розповів Іван Дрогобецький.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат