Уряд Угорщини виділив 2,5 млрд. форинтів на культурно-мистецькі проекти на Закарпатті

admin 29.05.2019 09:00 ПОДІЇ

У Будапешті з цього приводу відбулася прес-конференція

У Будапешті відбулася прес-конференція за участі уповноваженого міністра уряду Угорщини Іштвана Гржі, керівника Угорської оперети Аттіли Кішш-Б., керівника Угорської філармонії Саболча Самоші, а також двох знаменитих закарпатців, які наразі живуть та працюють в Угорщині - керівника та головного режисера Національного театру Угорщини Аттіли Віднянського та відомого скрипаля, керівника Угорського державного народного ансамблю Іштвана Пала "Солонни".

В принципі, зі слів Іштвана Грежі, проект вже реалізовується і саме в його рамках було реконструйовано Берегівський театр чи, до прикладу, встановлено в Берегові пам'ятник актрисі оперети Шарі Федак.
У планах також реконструкція Будинків культури у восьми населених пунктах Закарпаття. Також за програмою фінансуватимуться мистецькі колективи та культурно-мистецькі заходи.
"Наша культурна експансія на Закарпаття є певною відповіддю на прийняті в Україні закони Про мову та Про освіту, які обмежують право національних меншин на вільне навчання рідною мовою", - сказав Іштван Грежа.
Він сказав, що Угорщина прагне зближення, а не розділення, а культура є найкращою дипломатією.
Цю ж ідею висловив і Аттіла Віднянський. Він розповів, що намагається все зробити для міцних культурних обмінів між Угорщиною та Україною. Зокрема, саме завдяки його зусиллям нещодавно в Угорщині відбулися гастролі Київського театру імені Івана Франка.
"Я дуже хочу і все для того робитиму, щоб виступи угорських театральних колективів в Україні, а українських в Угорщині стали систематичними", - сказав Віднянський.
Іштван Пал, у свою чергу сказав, що за сприяння угорського уряду на Закарпатті уже створено Національний угорський ансамбль. Він впевнений, що програма дасть змогу створити якісні професійні мистецькі колективи на Закарпатті.
Він також задоволений тим, що Угорський народний ансамбль дав прекрасний концерт на Майдані в Києві і публіка з великою вдячністю сприйняла цей концерт.
Аттіла Кішш-Б. у свою чергу сказав про успішний виступ колективу Угорської оперети в Києві і він вважає дуже важливим завданням будувати міст між нашими культурами.
А Саболч Самоші розповів, що любить Закарпаття і йому дуже сподобалося, що у нашій області люблять музику. З його слів, у кожному дитячому садочку чи школі є принаймні піаніно і діток привчають до музики. Своєю місією він також бачить те, щоб прививати молоді любов до класичної і серйозної музики. Для цього потрібна хороша сучасна модерація концертів, потрібно все зробити для того, щоб мотивувати молодь слухати і класичну музику, щоб музика входила не лище у вуха, але і в серця.
"Якщо підліток на концерті класичної музики сидить без навушників, то це вже добре", - жартома сказав Саболч Самоші.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат