Якою була література краю у минулому столітті

Наталія Каралкіна 29.05.2015 18:37 ДОЗВІЛЛЯ

Доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський видав нову книгу «Новітня література Закарпаття». Тут зібрані статті, рецензії, огляди, нариси про людей, які вплинули на літературний процес у Закарпатті ХХ століття.


Йдеться і про корифеїв літератури — Івана Чендея, Петра Скунця, Петра Мідянку, а точніше — про різні ракурси їхнього життя і діяльності. Роман Офіцинський розглядає їх як літературознавець-історик, характеризує і творчість, й історичні обставини, в яких жили ці особистості, — повідомляє ПроЗак.

Книга вийшла друком у видавництві «Гражда». У ній описано п’ять важливих етапів розвитку закарпатського красного письменства ХХ століття: перше двадцятиліття — час «глухого провінціалізму»; 20—30-ті роки — «літературне відродження»; 40—50-ті роки — період стагнації; 60—80-ті роки — «срібний вік»; 90-ті роки — доба добротного регіоналізму. Автор пояснює, що такий поділ обумовлений історичними чинниками і характером літературної спадщини.

Сприяли виданню й наукові пошуки, деякий матеріал був зібраний ще під час написання кандидатської дисертації. Коли працював минулої осені в архіві, натрапив на документ із підписом Івана Чендея як відповідального секретаря обласної організації Спілки письменників України, пов’язаної із захистом культурної спадщини. Це стосується того періоду, коли проти Івана Чендея після виходу книжки «Березневий сніг» розгорталася пропагандистська машина, пояснює автор.

«Якщо Петро Скуць не уточнював моїх відгуків на його творчість, то Петро Мідянка у дечому не згодний з моїми роздумами, що, зокрема, відображено у листуванні. Тут усе подається без купюр. Це книга, яка розкриває, уточнює, доповнює літературний процес», — розповідає Роман Офіцинський.

Видання стане у нагоді історикам, літературознавцям, студентам і усім тим, хто цікавиться культурним життям Закарпаття в минулому й на сучасному етапах, адже саме історичні факти підтверджують і пояснюють чимало явищ, які спостерігаємо сьогодні. Книгу можна переглянути й на персональному сайті Романа Офіцинського.


Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат