Меморіальний сквер на Капушанській: У міськраді оголосили громадські обговорення

04.11.2022 09:46 РАТУША

Громадські обговорення щодо створення меморіального цвинтаря на вулиці Капушанській в Ужгороді відбулися у середу у великому залі міської ради. Говорили про наміри депутатського корпусу та міської влади навести лад на доволі занедбаному нині цвинтарі, що розташований майже у центральній частині міста.

І з ужгородцями зустрілися секретар міськради Арсен Мелкумян, директор департаменту міської інфраструктури Віталій Гільтайчук, депутат міськради — один з ініціаторів проєкту із благоустрою території кладовища Віктор Качур. Вони насамперед хочуть замінити огорожу старого кладовища, зробити доріжки, освітлення, місця для паркування.

Зустріч, наголосив керівник департаменту міської інфраструктури Віталій Гільтайчук, є лише обговоренням ескізу намірів, оскільки планування проєкту, створення відповідної документації є довготривалим процесом. Усе відбуватиметься із урахуванням думок громадськості, звітуватимуть про кожен етап роботи.

Підготовчі роботи, підкреслили, тривалі — не на місяць чи пів року, можливо, на рік, а то й довше. Перше питання, над яким працюватимуть — земельна ділянка під кладовищем. Підготують технічну документацію із землеустрою, щоб цільове призначення було «меморіальний цвинтар». Це унеможливить будівництво тут багатоповерхівок або розважальних закладів, про що хвилюються ужгородці.

До робочої групи запрошують приєднуватися громадських активістів, науковців, містян, які мають інформацію про поховання або ж хочуть і готові допомогти реальними справами.

Наразі відомо про наявність на кладовищі близько 7 тисяч поховань, однак знайти дані вдалося лише про понад 1,5 тисячі. Крім того, на цій території є й таємні поховання — зокрема тих людей, яких розстріляв КДБ у 1940-х роках, а також пацієнтів обласної лікарні, які помирали від інфекційних хвороб. Тож під час підготовки робіт мають усе врахувати, зібравши всю можливу інформацію, а також разом із фахівцями й громадськістю напрацювати подальші кроки створення меморіального цвинтаря.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат